Uzņēmēji arvien skaļāk brīdina par gaidāmo «Brexit» murgu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Uzņēmumi, kas Lielbritānijā nodarbina tūkstošiem darbinieku, arvien skaļāk sākuši paust savu satraukumu par iespējamajiem zaudējumiem pēc Lielbritānijas gaidāmās izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), gaidāmo situāciju nodēvējot par «Brexit» murgu, vēsta «CNN Money».

Jaunākais «trauksmes zvans» atskanējis no autobūves uzņēmuma «Jaguar Land Rover», kura pārstāvji pauduši viedokli, ka Lielbritānijas nespēja vienoties ar ES par abpusēji izdevīgu tirdzniecības līgumu pēc «Brexit», apdraud «Jaguar Land Rover» plānotās investīcijas valstī un var arī negatīvi ietekmēt uzņēmuma peļņu.

«Jaguar Land Rover» iepriekš gatavojās nākamo piecu gadu laikā investēt Lielbritānijā aptuveni 80 miljardus sterliņu mārciņu, bet «Brexit» neskaidrību kontekstā šīs investīcijas ir apdraudētas.

Savukārt «Jaguar Land Rover» peļņa pēc «Brexit» varētu samazināties pat par 1,2 miljardiem sterliņu mārciņu gadā.

«Jaguar Land Rover» ir lielākais Lielbritānijā strādājošais autoražotājs, kas nodarbina 40 000 cilvēku.

Lai arī par negatīvo «Brexit» ietekmi iepriekš brīdinājuši vairāki uzņēmumi, «Jaguar Land Rover» ir pirmais, kas minējis konkrētus skaitļus attiecībā uz prognozēto peļņas kritumu gadījumā, ja Lielbritānijas un ES attiecības nākotnē paredzētu jaunas tirdzniecības barjeras.

Lielbritānijā strādājošie uzņēmumi un dažādas uzņēmēju organizācijas jau ilgstoši sūdzējušās par Lielbritānijas valdības neskaidrajiem plāniem «Brexit» kontekstā.

Līdz brīdim, kad Lielbritānija pametīs Eiropas Savienību, atlikuši vien deviņi mēneši, tāpēc jebkāda tirdzniecības līguma noslēgšanai ir palicis ļoti maz laika.

Pašreizējā situācija nozīmē to, ka Lielbritānijai šobrīd nav nekādu garantiju, ka tā pēc «Brexit» varēs turpināt bez ierobežojumiem eksportēt savas preces un pakalpojumus uz ES, kas ir lielākais Lielbritānijas eksporta tirgus.

Automašīnu ražotāji, kas izmanto sarežģītas starptautiskas piegāžu shēmas, bažījas, ka situācija pēc «Brexit» negatīvi ietekmēs to darbību.

Aptuveni 45% Lielbritānijā saražoto automašīnu tiek eksportēti uz ES valstīm.

Lielbritānijas Rūpniecības konfederācija iepriekš brīdinājusi, ka gadījumā, ja Lielbritānija pēc «Brexit» pametīs ES muitas savienību, Lielbritānijas autobūves nozare varētu ciest smagus zaudējumus un pat pārstāt eksistēt.

Tajā pašā laikā Japānas valdība izteikusies, ka Japānas autoražotāji savas Lielbritānijas ražotnes pēc «Brexit» varētu pārcelt uz citām valstīm.

Apjomīgas investīcijas Lielbritānijā ir veikuši Japānas autoražotāji «Toyota», «Nissan» un «Honda».

Satraukumu pauž ne tikai automašīnu ražotāji.

Eiropas aviobūves uzņēmums «Airbus» pagājušajā mēnesī brīdināja, ka Lielbritānijas aiziešana no ES bez tirdzniecības vienošanās noslēgšanas radīs «katastrofu».

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu