Izdegušas gleznainās Ērgļu klintis pie Cēsīm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Populārā atpūtas vieta - mežs pie Ērgļu klintīm, netālu no Cēsīm, ir pamatīgi izdedzis un nomelnējis. Ziemeļvidzemes virsmežniecībā pieļauj, ka ugunsgrēku izraisījuši neuzmanīgi tūristi. Ugunsgrēki nedēļas laikā izcēlušies četros atpūtnieku iecienītos, gleznainos Vidzemes dabas nostūros, trīs no tiem Gaujas Nacionālajā parkā.

Netālu no Cēsīm atrodas gleznainās Ērgļu klintis, ko iecienījuši tūristi un skaistu skatu cienītāji.

Pie klintīm piestāj Gaujas laivotāji, krastā vientulību bauda makšķernieki, pa klints takām pastaigājas pārīši. Šobrīd skaistā vieta ir izdegusi 2,5 ha platībā.

Ir izdegusi daļa valsts meža, daļa privātīpašums. Ugunsnelaimi izdevies lokalizēt, pateicoties samērā platajam ceļam, kas liesmām kavējis pārmesties uz otru pusi.

Lai gan zeme ir melna un skats briesmīgs, koki un augi atjaunosies. Ziemeļvidzemes virsmežniecības Kocēnu mežniecības mežzinis Raimonds Mežaks TVNET pastāstīja, ka ugunsgrēku veicinājis sausais laiks. Lai gan nevar izslēgt ļaunprātīgu dedzināšanu, pēc viņa domām, uguns izplatījusies neuzmanīgas rīcības dēļ.

Grūtāk gājis Limbažu novada Augstrozes pilskalnā, kur mežziņi ugunsgrēku dzēsuši ilgāku laiku. Liesmas aizgājušas līdz pat Lielezeram.

«Uzlējām ūdeni, bet pēc brīža jau atkal sāka liesmot,» atceras Mežaks.

Uguns mēles izplatījās arī Raiskuma pagasta Kvēpenes pilskalnā. Mežzinis saka, ka uguns izcēlusies no neveiksmīgi apdzēstas ugunskura vietas. Šajā teritorijā uzturas daudz ūdens tūristu, pastaigājas sēņotāji, kas arī ievēroja dūmus. Dega sausie koki, bet papildu bīstamību ugunsnelaimei piešķīra ilgi gruzdošās sūnas.

«Aizdegās liela, bioloģiski reta priede, kas pēc vairāku stundu degšanas nogāzās. Tā varēja uzkrist virsū tiem, kas fotografēja un filmēja notiekošo.»

Mežzinis atceras, ka lielākais ugunsgrēks bijis Slīterē 1992. gadā. Mežu nesaudzēja arī sausais 2002. un 2006. gads.

Tiem, kas pamanījuši ugunsgrēku, Raimonds Mežaks iesaka sazināties ar mežniecību vai izsaukt ugunsdzēsējus un izvērtēt savas spējas laikus izkļūt no piedūmotā meža. «Nevajag izrādīt pseidovaronību un pašiem dzēst ugunsgrēku, kas var strauji izplatīties.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu