«Elektroniskie sakari»: 5G tehnoloģiju ieviešanā Baltijas valstīm nepieciešami sadarbības partneri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sīvās konkurences dēļ Latvijai un visām Baltijas valstīm kopumā nav izredžu kļūt par 5G tehnoloģiju līderi, tāpēc nepieciešami sadarbības partneri, preses konferencē par rudenī plānoto Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forumu - «5G Techritory» un 5G tehnoloģijām žurnālistiem sacīja VAS «Elektroniskie sakari» valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda.

Viņš skaidroja, ka 5G standarts ir «karsta tēma», kas ir aktuāla globālā un nacionālā mērogā. «Patlaban notiek cīņa, kurš būs 5G tehnoloģiju līderis. Konkurences dēļ Latvijai un visām Baltijas valstīm kopumā nav izredžu par tādu kļūt, tāpēc mums ir jāatrod savi partneri,» uzsvēra «Elektroniskie sakari» valdes priekšsēdētājs

Bārda norādīja, ka septembra Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forumā «5G Techritory» plānotie galvenie akcenti būs Baltijas jūras reģiona gatavība un izaicinājumi, nozares, kurām jāsadarbojas, lai gūtu pienesumu no 5G tehnoloģijām un kā pārvērst 5G iespējas biznesa projektos. «Forumā akcentētās nozares, kas būs lielākie ieguvēji un nesīs lielākās pārmaiņas, taču forumā spriedīs arī par «spēles laukumu» jaunu biznesa modeļu veidošanai,» sacīja Bārda.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis uzsvēra, ka patlaban 4G tīkla ātrums ir 100 megabiti sekundē, taču 5G tīkls būs simts reizes ātrāks. «Atzīmēšu, ka 5G tīkls nebūs tikai mobilo sakaru operatoru ieguvums - iedzīvotājiem 5G tīkls būs kā platforma, kurā attīstīsies dažādu jomu pakalpojumi. Piemēram, transporta, medicīnas, ražošanas un robotizācijas jomās 5G tehnoloģijas nodrošinās ātrāku datu pārraidi ar robotizētām vienībām, atrodoties pat citā pasaules malā,» skaidroja Beļskis.

Latvijas mobilo sakaru operatora «Latvijas Mobilais Telefons» (LMT) viceprezidents Gunārs Danbergs atzina, ka «5G Techritory» forums aktivizēs sabiedrību domāt par jauniem pakalpojumiem, kas bāzēti uz 5G tehnoloģijām. «Pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem Latvija vidējo datu patēriņā uz vienu cilvēku atrodas otrajā vietā. Šādu rezultātu noteikusi Latvijā jaudīgā mobilā tīkla attīstība un tarifu plāns. Mūsu rezultāti pierāda, ka Latvijā cilvēki ir ne tikai spējīgi dziedāt un dejot, bet arī veidot inovatīvus risinājumus,» norādīja Danbergs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forums «5G Techritory» norisināsies šī gada 27.-28.septembrī Rīgā.

Septembrī Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forumā kā lektori uzstāsies tādu starptautisku uzņēmumu augstākā līmeņa vadības pārstāvji, kā, piemēram, tehnoloģiju uzņēmuma «Qualcomm Inc.», elektroierīču ražotāja «Nokia Corporation», informāciju tehnoloģiju uzņēmuma «Cisco Systems Inc.» un citi. Forumā piedalīsies arī Eiropas Komisijas viceprezidents Andruss Ansips, ministru prezidents Māris Kučinskis, kā arī vairāki Baltijas jūras reģiona valstu atbildīgie ministri.

Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas foruma «5G - Techritory» galvenais mērķis ir sekmēt ilgtspējīgas 5G tehnoloģiju ekosistēmas izveidi Baltijas jūras reģionā, lai nodrošinātu ekonomisko izaugsmi, izmantojot inovatīvus biznesa modeļus un jauno tehnoloģiju sniegtās priekšrocības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu