ASV Federālā rezervju sistēma paaugstina bāzes procentlikmi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: THOMAS COEX / AFP

ASV centrālās bankas Federālās rezervju sistēmas (FRS) Atvērtā tirgus komiteja trešdien nolēma paaugstināt bāzes procentlikmi, un tas ir pirmais procentlikmes paaugstinājums šogad.

Bāzes procentlikmes mērķrādītājs paaugstināts līdz 0,5% - 0,75%.

Kopš pagājušā gada decembra bāzes procentlikme bija 0,25% - 0,5% līmenī. Lai veicinātu ASV ekonomikas atgūšanos no recesijas, pirms tam kopš 2008.gada beigām bāzes procentlikmes mērķrādītājs bija 0% - 0,25%.

Trešdienas lēmumu paaugstināt procentlikmi Atvērtā tirgus komiteja pamatoja ar «esošo un prognozējamo darba tirgus stāvokli un atgriešanos pie 2% [gada] inflācijas». Bezdarba līmenis ASV novembrī bija 4,6% - zemākais deviņu gadu laikā, savukārt gada inflācija oktobrī bija 1,6%, kas ir divos gados augstākais līmenis.

Lemjot par turpmāku procentlikmes paaugstināšanu, Atvērtā tirgus komiteja «izvērtēs esošo un prognozējamo situāciju ekonomikā attiecībā pret [komitejas] noteiktajiem mērķiem - maksimālu nodarbinātību un 2% [gada] inflāciju», sacīts Atvērtā tirgus komitejas paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu