Eksperte: Dati ir jauns dabas resurss

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaulē tiek radīts arvien vairāk un vairāk datu, tiem kļūstot par jaunu dabas resursu, šonedēļ notikušajā biznesa tehnoloģiju forumā «BiSmart forums 2016» sacīja tehnoloģiju uzņēmuma IBM Centrāleiropas un Austrumeiropas mārketinga un komunikācijas direktore Ketija Aksama.

Viņa norādīja, ka, pieaugot dažādu sensoru izplatībai, milzīgos apjomos tiek radīti visdažādākie dati. «Līdz ar dažādiem sensoriem un viedierīcēm cilvēka dzīves laikā tiks radīts datu daudzums ar informāciju par cilvēka veselības stāvokli, kas ekvivalents 300 miljoniem grāmatu. Ņujorkas publiskās novērošanas kameras jau ik dienu rada 520 terabaitus datu,» dažus piemērus minēja eksperte, uzsverot, ka ne mazāk svarīgi, kā iegūt datus, ir spēt no tiem iegūt nepieciešamo informāciju.

Šajā ziņā tradicionālās datorsistēmas vairs nespēj sasniegt vēlamo rezultātu, tāpēc pasaulē arvien vairāk attīstās kognitīvās sistēmas, kas atšķirībā no tradicionālajām sistēmām spējīgas mācīties, sasaistīt šķietami nesaistāmus datus, daudz pilnvērtīgāk saprast prasījuma būtību, kā arī komunicēt ar cilvēku daudz «cilvēcīgāk», skaidroja eksperte.

«Pašlaik notiek fundamentālas pārmaiņas no esošajām programmām uz kognitīvajām sistēmām. Tās maina biznesu, ļauj palūkoties uz lietām citādi, ieraudzīt iepriekš neredzēto un attīstīties,» sacīja Aksama.

«BiSmart forumu 2016» rīkoja platforma «BiSmart», kas apvieno ar biznesa tehnoloģiju pakalpojumiem saistītus uzņēmumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu