Belēvičs: Vilcinoties ar naudas piešķiršanu veselības aprūpes sistēmai, tā var tikt privatizēta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Vilcinoties ar reformām un ievērojama finansējuma piešķiršanu medicīnai, Latvijas veselības aprūpes sistēma jau dažu gadu laikā var tikt privatizēta, intervijā norādīja bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Viņš uzskata, ka aiz nespējas pieņemt nepopulārus politiskus lēmumus un nespējas novirzīt veselības jomai būtiski lielākus līdzekļus, sistēma «iegāzīsies bezdibenī», proti, notiks pāreja uz privāto medicīnu.

Bijušais ministrs uzskata, ka valsts ilgi nevar vilcināties ar naudas nedošanu veselības sistēmai, jo gan vietējie privātie veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji «ir uzaudzējuši muskuļus», gan arī Latvijā ienāks «lieli spēlētāji», kuri būs ar mieru ieguldīt slimnīcu sektorā. Kā brīdina Belēvičs, ja uz šo privāto pakalpojumu sniedzēju ārstniecības iestādēm pāries universitāšu slimnīcu personāls, tas būs milzīgs solis medicīnas privatizācijas virzienā.

Belēvičs arī norāda, ka slimnīcu tīkla optimizēšana jau tagad ir atlikta uz 2019.gadu - pēc Saeimas vēlēšanām. Tāpat ir notikusi atkāpšanās no valdības rīcības plāna, kas paredzēja, ka Veselības ministrijas (VM) izstrādātajam veselības aprūpes finansēšanas modelim jeb obligātajai veselības apdrošināšanai finansējuma avoti tiek atrasti šogad, bet pats modelis tiek aprobēts jau nākamgad, nevis kā paredzēts šobrīd, ka naudas avotus meklēs līdz aprīlim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu