Duterte brīdina, ka Filipīnas varētu atstāt SKT

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte ceturtdien paziņoja, ka viņa vadītā valsts varētu sekot Krievijas piemēram un pamest Starptautisko krimināltiesu (SKT).

«Krievija pameta Starptautisko krimināltiesu. (..) Varbūt viņi domāja, ka tā ir nederīga. Viņi atsauca savu dalību. Es varētu sekot,» norādīja Filipīnu prezidents pirms došanās uz Āzijas-Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības (APEC) samitu Peru.

«Kādēļ? Jo nekaunīgi [cilvēki] sit tikai mazās valstis, kā mēs,» teica Duterte.

Viņš uzsvēra, ka, neskatoties uz SKT darbību, joprojām daudzi bērni un sievietes iet bojā bombardēšanās un cilvēktiesību pārkāpumi notiek visā pasaulē.

SKT galvenā prokurore Fatu Bensuda oktobrī brīdināja, ka Duterte var tikt saukts pie atbildības par narkotiku noziegumos aizdomās turamo masveida nogalināšanu Filipīnās.

«Ļaujiet man pateikt skaidri - ikviena persona, kas Filipīnās kūda uz masu vardarbību vai tajā iesaistās, tostarp pavēlot, prasot, iedrošinot vai veicinot (..) SKT jurisdikcijā esošo noziegumu pastrādāšanu, potenciāli var stāties tiesas priekšā,» viņa paziņoja.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstīja dekrētu, kas nosaka, ka valsts nekļūs par SKT locekli.

Romas statūti, kas ir pamatā SKT, tika pieņemti 1998.gadā, bet SKT darbību sāka 2002.gadā. Krievija Romas statūtus parakstīja 2000.gada 13.septembrī, tomēr tos tā arī nav ratificējusi.

Burundi, Dienvidāfrikas republika un Gambija oktobrī paziņoja, ka pamet SKT. ASV arī neatzīst šīs tiesas jurisdikciju.

SKT izmeklē tādus noziegumus kā genocīds, noziegumi pret cilvēci un kara noziegumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu