Trukšņa megaprojekti – € 16 miljoni skolas rekonstrukcijā un Kauguru katlumāja

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jūrmalā paņemts kredīts, piesaistīta ES nauda, uztaisīta moderna katlumāja un pēc tam nolemts siltumu pirkt no cita izņēmuma. Jūrmalas mērs Gatis Truksnis kopā ar Pašvaldību savienības priekšsēdi Andri Jaunsleini jūnija vidū svinīgi atklāja rekonstruēto Kauguru katlumāju. Tā izmaksāja 6,5 miljoni eiro. 3,5 miljonus Jūrmalas dome aizņēmās, bet - 2,6 piesaistīja no Eiropas struktūrfondiem. Investīciju un attīstības aģentūra šo naudu piešķīra ar noteikumu, ka katlumāja Jūrmalu kurinās ar videi draudzīgu kurināmo.

Taču vēl pirms katlumāja bija gatava, Gatis Truksnis Jūrmalas siltuma vadītājam Zigurdam Starkam pieprasījis, lai viņš slēdz līgumu ar kādu privātfirmu par siltuma iepirkšanu. Šāds līgums būtu padarījis investīcijas katlumājā bezjēdzīgas. Līgumu Starks nenoslēdza un amatu Jūrmalas siltumā zaudēja. Viņš atceras, ka privātuzņēmuma pārstāvji bijuši ļoti uzstājīgi un piedāvājuši likumā neparedzētus maksājumus. Starks pieļauj, ka piedāvājumi izteikti arī Truksnim un jaunajam Jūrmalas siltuma vadītājam.

Zigurds Starks bijušais PU Jūrmalas siltums valdes priekšsēdētājs

Šo vienīgo labo peļņu nesošo struktūru atdod privātam, tas tad arī pelna, tas tad arī sadala pēc tam šo te peļņu. Kā viņš sadala? To mēs nezinām. Es zinu, ka tad, kad es vēl strādāju, tad bija motivējoši priekšlikumi, arī man, ļoti motivējoši. Ļoti motivējoši priekšlikumi. Truksnis izteica? Nē. Tie ražotāji. Ražotāji izteica ļoti motivējošus priekšlikumus. Dalīties ar peļņu ? Nu....

Lai varētu radītu likumīgu pamatu siltuma iepirkšanai no privātuzņēmuma, Jūrmalas siltums esot centies mākslīgi sadārdzināt izmaksas par šķeldu, uzskata Starks.

Zigurds Starks bijušais PU Jūrmalas siltums valdes priekšsēdētājs

Šķeldu uz šobrīdi var nopirkt Latvijā no 8-9 eiro robežās par kubikmetru. Un viņi iepērk par 11.9. Tātad par 4 eiro dārgāk.Un tādēļ viņi uztaisa esošo katlumāju par konkurētnespējīgu, parādīs visai Jūrmalai, cik viņi labu darbu izdarījuši, rekur iepērk par cenu, par 18, piemēram. Lai gan par 18 mēs paši varējām ražot.

LIAA vadītājs Andris Ozols sarunā ar Nekā personīga atzina, ka, ja uzņēmums siltumu neražos, aģentūra prasīs Jūrmalas domei Eiropas miljonus atdot. Līgums ar privātfirmu vēl neesot noslēgts, taču ir parakstīts nodomu protokols, kas paredz siltumu iepirkt, kolīdz privātuzņēmumam būs tehniskas iespējas to ražot. Tās jānodrošina līdz 2017.gada 31.augustam. Ja Truksni mēra amatā nomainītu cits deputāts, viņš līgumu varētu atteikties parakstīt.

Otrs megaprojekts, kuru dome iecerējusi novest līdz galam vēl šajā sasaukumā ir Lielupes skolas rekonstrukcija. Lai to īstenotu, dome pat juridiski apvienoja divas mācību iestādes, kas katra atrodas citā Jūrmalas galā – Lielupes un Kauguru skolu, lai tāda apjoma rekonstrukcijai būtu likumīgs pamats. Lielupes skolas rekonstrukcijai plāno iztērēt 16 miljonus eiro. Pašvaldībai šādas naudas nav un to plāno aizņemties bankā.

Arnis Ābelīte Jūrmalas domes deputāts (TEV JŪRMALA)

Mēs nevaram atbalstīt šādu konstrukciju par šādām izmaksām, kādas tika pieņemtas 20.oktobrī.

Tās mūsuprāt, ir nepamatoti lielas, kopā ar Eiropas naudām sastāda praktiski 18 miljoni. Tas ir fantastiski. Domes sēdē teica, ka konkurss esot noticis, uzvarētāji esot it kā Skonto būve.

Arī šis projekts vēl nav pabeigts. Vienā no pēdējām domes sēdēm deputāti, kas neatbalstīja Gati Truksni, balsoja arī pret skolas rekonstrukciju. Pabeigt lielos projektus mēram Gatim Truksnim palīdzēs deputāte Karina Siņkeviča. Sākumā viņa izpildīja savas partijas Saskaņa valdes lēmumu balsot par Trukšņa atcelšanu. Taču jau nedēļu vēlāk deputātei esot pamodusies sirdsapziņa, viņa sapratusi, cik labs mērs ir Truksnis un nobalsoja par Trukšņa atkaliecelšanu amatā.

Jānis Urbanovičs, «Saskaņa» valdes loceklis

Es piekrītu Jūrmalas Saskaņas nodaļai, kas viņu nekavējoties izslēdza no partijas.

Kā jums šķiet, kādi varētu būt tie iemesli, kādēļ tā notika tai Jūrmalā?

Es nezinu.

Vai jūs pieņemat, ka tie varētu būt arī kādi finansiāli?

Es nezinu, baumas esmu dzirdējis, bet es nevaru tiražēt.

Sergejs Dolgopolovs, «Saskaņas» Jūrmalas nodaļas vadītājs

Fakts ir fakts, es uzskatu, ka tas ir rupjš iekšējo statūtu pārkāpums, par ko viņa bija izslēgta tai pašā dienā.

Karina Siņkeviča, Jūrmalas domes deputāte

Kādēļ jūs balsojat par šo 7 deputātu lēmumiem? Iepriekš jūs balsojāt pret.

Es nekur nebalsoju pret. Kāpēc pret?

Atturējāties vai kā savādāk neatbalstījāt. Par šīsdienas darbakārtību. Kādēļ jūs atbalstījāt 7 deputātu ierosināto lēmuma projektu?

Kā es viņu varēju neatbalstīt? Citi deputāti neatbalstīja. Laikam viņiem kaut kas nepatika, man jau viss patika.

Jūs kurā partijā iestāsieties tagad?

Es pagaidām esmu neatkarīgs deputāts.

Labējā, kreisā kādā jūs plānojat?

Es nezinu, centriskā partijā kādā? Nekādā pagaidām.

Jūs minējāt presē, ka jums esot ierunājusies sirdsapziņa, tādēļ jūs pievienojāties šiem parējiem deputātiem. Jūs varētu paskaidrot tuvāk?

Es neredzu citu alternatīvu pagaidām. Gatis Truksnis zina, ko grib un māk to izdarīt. Šobrīd es neredzu citas alternatīvas pie esošajiem deputātiem.

Nekādi citādi labumi jums nav piedāvāti?

A kādu var piedāvāt labumus? Šeit ir tirgus?

Vēlu ceturdienas vakarā zaļā partija rīkoja savas nodaļas sapulci Jūrmalas restorānā Cotton Club. Bija sabraukuši Truksni atbalstošie domes deputāti un darbinieki. Vienojās, ka prasīs Zaļās partijas domei atcelt lēmumu par Trukšņa izslēgšanu no partijas, jo Truksnis esot labs mērs, kas īstenojot vērienīgus un pilsētai vajadzīgus projektus.

Jānis Lediņš, Zaļās partijas nodaļas vadītājs

Jūs taču arī lēmāt par to Kauguru siltumuzņēmumu? Ka viņam vajadzētu siltumu pirkt no cita uzņēmuma. No Xera?

Jā. Nē. mēs lēmām par to, ka viņi var slēgt šādu nodomu protokolu gadījumā, ja Xers uzcels savu koģenerācijas staciju un piedāvās lētāk, nekā mēs paši spēsim saražot. To likums arī paredz.

Paņēma kredītu, Eiropas naudu, lai savestu kārtībā ražošanu un tad no citiem pērk. To likums pieprasa. Ja kāds var piedāvāt lētāk savu siltumu, nekā paši spējam saražot, tad jā. Bet, cik es zinu, tur šobrīd arī nekas nenotiek.

A tā skolu apvienošana Lielupes skolas un Kauguru skolas kāpēc bija nepieciešama?

Lai celtu izglītības kvalitāti Jūrmalā. teiksim Lielupes vidusskola nespēj šo kvalitāti nodrošināt kā ģimnāzija. Tādēļ tika, teiksim tā, reorganizēta ir Lielupes pamatskola un ģimnācijas filiāle Lielupē, kur ģimnāzijas pasniedzēji var celt to kvalitāti. Bet tad atbilst tiem kritērijiem, lai varētu to Eiropas naudu piesaistīt tā skola, vai ne? Viņa jebkurā gadījumā ir jāremontē.

Nē, nu par 16 miljoniem tur ir ļoti daudz kas ieplānots.

Zaļās partijas Jūrmalas nodaļas biedri arī lēmuši, ka no partijas izslēgtais Truksnis joprojām būs viņu nākamo pašvaldību vēlēšanu lokomotīve. Ne tam traucēklis ir KNAB izmeklēšana, ne arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ieteikums Truksnim nebūt pilsētas mēram. Un tā vien šķiet, ka Zaļās partijas vadība tam šķēršļus neliks, jo KNAB vēl neesot pierādījis, ka Truksnis būtu vainojams partiju finansēšanas likuma pārkāpšanā.

Ingmārs Līdaka, Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs

Viņš ir izslēgts vai nav izslēgts? Divas valdes sēdes bijušas, nu ir izslēgts. Man atliek domāt, ka ir izslēgts. Kāpēc jūs viņu izlēdzāt ? Par nesadarbošanos. Kā tas ir, par nesadarbošanos ? Nu, par nesadarbošanos. .....Nevar cilvēks, kaut viņš būtu bijušais pilsētas mērs, nevar viņš rīkoties tikai absolūti uz savu galvu, nekonsultējoties, teiksim, ar kolēģiem.

Lasīt kaut kādas informācijas druskas par to, kas notiek Jūrmalas domē no medijiem, nu man kā partijas līdzpriekšsēdētājam tas nešķita pareizi.

Nu un ko tad jūs tagad virzīsiet par kandidātu ?

Nu, ja man prasītu, ko es ieteiktu darīt un par ko es ieteiktu diskutēt, es ieteiktu, ja nu ļoti nodaļa vēlas redzēt Truksni šajā vēlēšanu listē, nu tad viņu liktu kā pēdējo numuru, lai tad vēlētāji arī parāda savu gribu. Bet tas ir pie nosacījuma, ja tuvākajā laikā līdz šī saraksta iesniegšanas brīdim Truksnis būs tiesīgs pretendēt uz deputāta godu. Jo šobrīd man Truksnim nav ko pārmest, es zinu, ka pie viņa ir bijusi kratīšana. Par ko tad man vēl viņam pārmest? Tad jau nevajadzēja slēgt ārā no tās partijas. Es vēlreiz teicu, manā izpratnē viņš tika izslēgts par nesadarbošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu