Fotostāsts: kā zviedri - pilsētnieki paši audzē sev pārtiku uz ēku jumtiem un balkoniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Tas tiek darīts uz jumtiem, daudzstāvu ēku balkoniem, birojos un pat pamesta dzelzceļa apkārtnē: par daudzu zviedru kaislību kļuvusi garšaugu un dārzeņu audzēšana. Un urbānā vide tam nav šķērslis, vēsta «Reuters».

«Uz jumtiem mēs pilsētās varam radīt lielāku bioloģisko dažādību,» stāsta Džons Bloks, kurš vada ekskursijas pa Malmes Augustenborgas Botānisko jumta dārzu. Malmes jumta botāniskais dārzs aizņem 9500 kvadrātmetru lielu platību uz kādas biroja ēkas jumta.

Bloks uzsver, ka šāda veida dārzi nepilda tikai izdaiļošanas funkciju vien. «Ar šo zaļo zonu palīdzību mēs uzlabojam pilsētvidi. Šie dārzi mazina temperatūru pilsētās un attīra gaisu, ko elpojam.»

Tikmēr Stokholmā dārzu platības izveidotas neparastā vietā: uz pamesta dzelzceļa pārvada. Nolaistā apkārtne pēc «zaļo pirkstiņu» īpašnieku ierašanās pilnībā mainījusies. Tagad tur saimnieko simtiem dārznieku - amatieru.

Ideja par pamestā dzelzceļa transformēšanu pirms pieciem gadiem radās kādam vietējam aktīvistam, Filipam Olsmejeram. Viņš šo Stokholmas rajonu vēlējās padarīt zaļāku un ar projektu «Dārzs uz trases» vērsās pie pilsētas vadības.

«Tagad šeit ir izveidoti apmēram 200 dārzi. Daži pieder skolām, citi interesentu apvienībām,» viņš stāsta.

Stokholmā plašu atzinību izpelnījusies arī kafejnīca «Rosendals Garden», kurā var nobaudīt maltītes, kas gatavotas no turpat siltumnīcā izaudzētiem dārzeņiem, augļiem un garšaugiem. Viens no šīs vietas saimniekiem, Pelle Matsons, ikdienā strādā par grafisko dizaineru un ilustratoru, taču dārznieka darbs kafejnīcā viņam palīdzot atpūsties no stresa pilnās pilsētnieka dzīves un būt tuvāk dabai. «Dārzkopība Zviedrijā ir sezonāla, tāpēc domāju, ka esmu atradis labu darbu kombināciju. Citreiz sēžu studijā un zīmēju, citreiz dažas dienas saimniekoju dārzā,» viņš atklāj.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu