12 lietas, kas jau nogājušas greizi pēc Trampa ievēlēšanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Donalds Tramps ASV prezidenta amatā stāsies tikai nākamā gada janvārī, taču jau dienu pēc viņa ievēlēšanas Amerikā un pasaulē sākušās pārmaiņas. Daudzas no tām visai negatīvas, raksta «The Independent».

Izraēlas valdības ministrs pasludina, ka ideja par Palestīnas valsti ir «beigusies»

Izraēlas izglītības ministrs Naftali Benets, ietekmīgs labā spārna politiķis Izraēlas valdošajā koalīcijā, paziņoja, ka Trampa uzvara «Izraēlai ir iespēja nekavējoties atsaukt jēdzienu «Palestīnas valsts»».

Citējot Trampa priekšvēlēšanu manifestu, ministrs piebilda: «Palestīnas valsts ēra ir beigusies.»

Amerikas musulmaņu sievietes, kas valkā hidžābu, ir neziņā, vai to vēl ir droši valkāt

Demonstranti dedzina un gāž apkārt automašīnas vairākās lielajās pilsētās ASV

Tūkstošiem cilvēku pēc ASV prezidenta vēlēšanām izgājuši ielās, lai protestētu pret Trampa uzvaru tajās.

Pilsētās Kalifornijā, Oregonā un Vašingtonā notika niknas demonstrācijas, kurās notika arī dedzināšana un demolēšana.

Trakums globālajos finanšu tirgos

Investori pēc Trampa uzvaras steidza iepirkt zeltu, kamēr valūtas un akciju tirgos bija vērojams pamatīgs haoss. Eksperti norāda, ka tas liecina par investoru pārliecību, ka ilgākā termiņā gaidāms svārstību un nedrošības laiks.

Sāra Peilina izteikusies, ka ASV un Lielbritānija «sačupojušās» Brexit un Trampa ievēlēšanas kontekstā

Bijusī Aļaskas gubernatore Sāra Peilina minēta kā iespējamā kandidāte kādam ietekmīgam amatam Trampa kabinetā. Peilina izteikusies, ka Trampa uzvara nozīmē to, ka tauta no valdības savās rokās pārņem valsts kontroli.

Bijušais Kukluksklana līderis Deivids Djūks pēc Trampa uzvaras paziņoja, ka «šī ir viena no aizraujošākajām naktīm» viņa mūžā

Djūks arī uzsvēra, ka Trampu ievēlējuši «mūsu cilvēki».

«Lai nav nekādu pārpratumu, mūsu cilvēki nospēlējuši lielu lomu Trampa ievēlēšanā,» viņš tvītoja.

Pamatīgi kritusies atjaunojamās enerģijas kompāniju vērtība

Pēc tam, kad izskanēja ziņas par Trampa sekmēm prezidenta vēlēšanās, pamatīgi kritās atjaunojamās enerģijas kompāniju akciju vērtība.

Republikānis Tramps iepriekš izteicies, ka klimata pārmaiņām netic - tā esot krāpšana, ko sarīkojuši ķīnieši, lai iedragātu ASV ražošanas industriju.

Tikmēr ieroču ražošanas kompāniju akciju cena skrien debesīs

Kamēr ASV runā par nepieciešamību ierobežot ieroču izplatību, republikāņi aktīvi uzstāj uz katra amerikāņa tiesībām uz ieroci.

Krievija svin un slavē Trampa uzvaru

Krievijas parlamentā ziņas par Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās tika sagaidītas ar skaļiem aplausiem.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins Trampam nosūtīja telegrammu, kurā pauda cerību par abu valstu attiecību pārstartēšanu.

Putina padomnieks Sergejs Glazevs paudis, ka Trampa uzvara nozīmējot Krievijas un ASV attiecību pārstartēšanu. «Attiecību pārstartēšana ar Krieviju ir neizbēgama.

Amerikāņiem bija divas izvēles: vai nu pasaules karš, vai arī piekrišana «daudzgalvanai» pasaulei. Klintone bija simbols pasaules karam, Tampam ir iespēja šo situāciju izmainīt,» viņš teica.

Kanādas imigrācijas dienesta mājaslapa lielās amerikāņu intereses dēļ pārstāja darboties

Kanādas Pilsonības un migrācijas dienesta mājaslapa naktī, kad ievēlēja Trampu, pārstāja darboties lielā apmeklētāju skaita dēļ.

Vēlāk lapas darbība atjaunojās, savukārt dienesta amatpersonas vietnē «Twitter» izplatīja paziņojumu, ka «imigranti ir mudināti sev līdzi vest savas kultūras tradīcijas un dalīties ar tām ar Kanādas pilsoņiem».

Trampa ievēlēšanu apsveica Islāma kaujinieku līderi un džihādisti

Teroristiskās organizācijas «Al Qaeda» runasvīrs paziņoja, ka Trampa uzvara ir pļauka to cilvēku sejā, kas gribējuši «eksportēt demokrātiju».

«Sākot no šodienas, mums nav jāizplata informācija medijiem par Rietumu mahinācijām. Mums tikai jāpārtvīto tas, ko teicis Tramps,» viņš pauda.

Teroristiskās organizācijas pārstāvji arī izteikušies, ka Trampa uzvara būšot laba lieta musulmaņiem ilgtermiņā, jo Tramps ASV iznīcināšot.

Meksika joprojām atsakās būvēt mūri uz ASV un Meksikas robežas un par to pati maksāt

Viens no Trampa solījumiem bija uzbūvēt sienu starp Ameriku un Meksiku, lai apturētu imigrantu plūsmu. Pie tam par to maksāšot pati Meksika.

Meksikas ārlietu ministre gan uzsvēris, ka neko tādu no viņiem gaidīt nevarot. «Maksāšana par šādu sienu nekādi neietilpst mūsu vīzijā,» teica Meksikas ārlietu ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu