Indijā cīnās ar korupciju: izņem no apgrozības 500 un 1000 rūpiju banknotes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Indijas premjerministrs Narendra Modi otrdien lika izņemt no apgrozības pašreizējās 500 un 1000 rūpiju banknotes, kas ir augstākā nomināla naudaszīmes šajā valstī, ar mērķi apkarot korupciju un nodokļu nemaksāšanu.

Modi paziņoja, ka šīs banknotes vairs nav likumīgs maksāšanas līdzeklis, bet iedzīvotāji tās līdz gada beigām varēs apmainīt pret jaunām bankās vai pasta nodaļās, vai noguldīt savos banku kontos.

«Lai izbeigtu korupcijas un melnās naudas varu, mēs esam nolēmuši, ka pašlaik lietošanā esošās 500 un 1000 rūpiju banknotes no pusnakts [..] vairs nebūs likumīgs maksāšanas līdzeklis,» premjers sacīja televīzijas pārraidītā uzrunā valsts iedzīvotājiem.

Visas bankas un bankomāti trešdien būs slēgti, bet no ceturtdienas valsts centrālā banka «Reserve Bank of India» (RBI) izlaidīs jaunas 500 un 2000 rūpiju banknotes.

500 un 1000 rūpiju banknotes, kuru vērtība ir attiecīgi 6,80 un 13,60 eiro, ir augstākā nomināla banknotes Indijā, kuras ekonomikā pārsvarā tiek izmantota skaidra nauda.

Modi, kurš nāca pie varas 2014.gadā, ir solījis apkarot tā saukto

«melno naudu» – no nodokļu iestādēm slēptos ienākumus – ar vairākiem jauniem pasākumiem, tostarp 10 gadu cietumsodu par nodokļu nemaksāšanu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu