Pildegovičs: Latvija ekonomiskā sadarbībā ar Ķīnu pagaidām ir iedzinēju lomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Salīdzinot ar atsevišķām Eiropas Savienības (ES) valstīm, Latvija ekonomiskās sadarbības jomā ar Ķīnu ir iedzinēja lomā, lai gan šodien Rīgā notiekošais «16+1» valstu biznesa forums situāciju var krasi mainīt, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Tomēr Pildegovičs piebilda, ka Latvija minētajam biznesa forumam ir gatavojusies kā vēl nekad, jo Ķīnas premjerministra Li Kecjana vizīte Latvijā ir pirmā reize, kad Latviju apmeklē tik augsta Ķīnas valdības amatpersona un to var uzskatīt par diplomātisko panākumu.

«Domāju, ka kopumā Baltijā tas ir nozīmīgs pasākums, jo nekad tāds nav noticis. Mums, Lietuvai, Polijai un Igaunijai tā ir iespēja piesaistīt Ķīnas uzmanību un gadījumā, ja izdosies to izdarīt, tad finansu jomā būsim ieguvēji,» sacīja Pildegovičs.

Turklāt viņš piebilda, ka Latvija ekonomiskā sadarbībā ar Ķīnu, atšķirībā no Ungārijas un Polijas, ir iedzinēja lomā, bet forums var būt pagrieziena punkts, kas šo situāciju var mainīt.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā sāksies «16+1» valstu biznesa forums, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Šodien plānotas ārvalstu uzņēmēju vizītes Latvijas uzņēmumos, kā arī divpusējās tikšanās. Kopumā forums pulcēs 18 valstu premjerus un 750 augsta līmeņa valsts un uzņēmējdarbības pārstāvjus. LIAA norāda, ka forums privātajam sektoram un valsts institūcijām ir laba platforma savstarpējās sadarbības un valsts ekonomiku izaugsmes veicināšanai starp Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm un Ķīnu.

Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas sadarbības formātā «16+1» notiekošo biznesa forumu rīko Ekonomikas ministrija un LIAA sadarbībā ar Ķīnas Komercministriju.

Kā ziņots, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) iepriekš stāstīja, ka šogad Latvijas un Ķīnas ekonomiskās attiecības piedzīvo augstāko punktu abu valstu sadarbības pastāvēšanas vēsturē. Tāpēc Latvija «16+1» valstu biznesa forumā akcentēs vairākas sadarbības iespējas ar Ķīnu.

Pēc ministra teiktā, Latvijai prioritārs jautājums būs sadarbība transporta jomā. «Tā kā biznesa forumā kā novērotāji piedalīsies Baltkrievijas pārstāvji, Latvijai būs svarīgi runāt par tiem jautājumiem, kas saistīti ar Ķīnas kravu tālāku nogādāšanu no Baltkrievijas loģistikas centra «Lielais akmens» uz Latviju. Tāpat plānots runāt par sadarbības attīstīšanu aviācijas jomā, piemēram, tiešajiem avioreisiem starp Ķīnu un Latviju, tādējādi arī veicinot sadarbību tūrisma jomā,» informēja Ašeradens.

Pēc ekonomikas ministra teiktā, patlaban Latvijā gadā ierodas aptuveni 13 000-15 000 tūristu no Ķīnas, kas ir neliels skaits, tāpēc, lai to vismaz trīskāršotu, tūristu piesaistē varētu palīdzēt tiešo avioreisu nodrošināšana starp abām valstīm. Sākotnēji tie varētu būt čarterreisi, bet vēlāk arī pastāvīgie reisi. Ašeradens arī norādīja, ka Rīgā varētu panākt vienošanos par «Visa» un «Mastercard» līdzvērtīgās Ķīnas nacionālās maksājumu sistēmas «Union Pay» ieviešanu Latvijā, kas Ķīnas tūristiem ļautu Latvijā norēķināties ar sev zināmās «Union Pay» sistēmas palīdzību.

«16+1» valstu biznesa forumā plānots pārrunāt arī sadarbību ar Ķīnas e-komercijas uzņēmumu «Alibaba Group», kas Ķīnā pilda tādas pašas funkcijas kā Eiropā «Amazon» vai «Ebay».

Ašeradens piebilda, ka biznesa forumā tiks runāts par investīciju piesaisti no Ķīnas. «Patlaban Ķīnas uzņēmumi meklē iespējas sadarboties ar Rīgas ostu, tāpat ieceru līmenī ir daži citi projekti transporta un loģistikas sektorā. Ķīnas investorus arī varētu interesēt preču ražošana Latvijā, ko piegādāt Eiropas tirgum. Vairākas kompānijas jau paudušas gatavību darboties Latvijā,» piebilda ekonomikas ministrs.

Biznesa forumā tiks arī parakstīts līgums par «16+1» investīciju fonda izveidi, ko konceptuāli atbalstījusi arī Latvijas valdība. Šis fonds plāno atbalstīt «16+1» valstu iniciatīvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu