Šausmas Alojā! Situēti cilvēki ņirgājas par invalīdiem - sit, spīdzina, slīcina

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: skaties.lv

Brāļu invalīdu sišana, pazemošana, pat slīcināšana – šādas prātam neaptveramas nianses izzina raidījums Bez Tabu par notikušo aizvadītajā vasarā Alojā. Sešu pieaugušu cilvēku grupa, tostarp viena sieviete, nakts melnumā pēc iedzeršanas ierodas pie brāļiem invalīdiem Sanda un Jura, lai uzmeklētu citus jauniešus, kuri esot nodarījuši pāri kādai sievietei.

Invalīdi – ķīlnieki

Nesastapuši meklētās personas, grupa sāk prātam neaptveramu vardarbību pret brāļiem.

«Lūdzām, lai neko nedara. Viņi jautāja, kur ir mūsu draugi. Mēs neteicām un klusējām, bijām nobijušies. Teica, lai zvanām viņiem. Es zvanīju, bet vairākas reizes neatbildēja. Tad viņi sāka sist gan mani, gan brāli. Sita pa degunu, tecēja asinis. Sita tāpēc, ka nevarējām uzzināt, kur viņi ir. Visu laiku sita pa seju!» atceras brāļi, kuri jau no dzimšanas ir invalīdi ar kustību traucējumiem.

Mums likās, ka neizdzīvosim…

Pēc tam brāļus iegrūž automašīnas bagāžas nodalījumā un nogādā uz karjeru Alojas pievārtē, kur vardarbība un spīdzināšana turpinās.

«Mums likās, ka neizdzīvosim! Arī tur mūs sita, mocīja! Man [jaunākajam brālim Sandim] lika rāpus nokļūt līdz ūdenim. Mani un brāli noripināja ar drēbēm un lika noģērbties. Iekāpām ūdenī, kur mūs abus mēģināja noslīcināt. Viņi teica, ka visu izdarīs tā, lai izskatītos, ka mēs paši noslīkām,» ar šausmām atminas brāļi. Puišu galvas esot gremdētas ūdenī, ar varu rīklēs liets alkohols. Vēlāk, vairāku sitienu pavadīti, tostarp pa galvu, brāļi vienā apakšveļā atkal iegrūsti automašīnas bagāžas nodalījumā.

Ar dzīvo un bezpalīdzīgo kravu devušies uz netālo Vilzēnu ciemu, kur grupa apreibušo beidzot vēlējušies sastapt meklēto personu. Lai gan meklējumi izrādījušies nesekmīgi, iekaustījuši meklētā radinieku.

«Tur mums pienāca klāt un teica, ka mums sarūpēta dāvana – atbrīvošana. Mūs izlaida, gājām apakšbiksēs uz Aloju. Pa ceļam «nostopējām» mašīnu, kas aizveda mūs uz mājām,» stāsta brāļi, kuri teju ieskatījušies acīs nāvei.

Smagāk cieta vecākais brālis Lauris, kurš slimnīcā ārstējās četras dienas. Viņam konstatēja ribu, deguna, pieres un vaigu kaula lūzumus.

Varmākas no situētām ģimenēm

Jāatzīmē, ka invaliditāte nav vienīgais, ko brāļiem sarūpējis liktenis: pirms sešiem gadiem viņi šķirti no mātes. Līdz aizvadītajai vasarai dzīvoja bērnunamā. Iestājoties pilngadībai, ierādīts dzīvoklis, kurā naktī ieradās vardarbīgā grupa.

Kā uzzinājis Bez Tabu, trīs varmākas ir valmierieši, atlikušie trīs – vietējie alojieši, no kuriem vienam vecmamma un māte ir pedagoģes, un māte, starp citu, Alojas Ausekļa vidusskolas direktora vietniece.

Raidījuma komandai izdodas sastapties ar abām radiniecēm. Abas izsaka nožēlu par notikušo un cenšas meklēt iemeslus cietsirdīgajai rīcībai.

Vardarbībā vainotā vīrieša māte - direktora vietniece vietējā skolā

Parādījās alkohols, parādījās ne tie labākie draugi no Valmieras, teikšu godīgi. Viņam viņi bija draugi. Tas, ko es teicu, nevienu neinteresēja. Es pati esmu šokā par to, kas ir noticis! Viņš ir pabeidzis augstskolu budžeta grupā, firmu atvēris, viss bija normāli.

Tāpat Alojā mēļo, ka pedagoģe aktīvi un nekautrējoties meklē naudu prasmīga advokāta algošanai. Izmisīgo naudas vākšanu noliedz, bet nepieciešamību pēc aizstāvja apstiprina: «Kura māte gan tā nerīkotos?»

Arī cits vardarbīgais alojietis nāk no šķietami situētas ģimenes, kurā mātei Alojas novada domes ēkā pieder kafejnīca, kuras virtuvē savukārt strādā cietsirdībā vainotais. Viņa komentārs par notikušo:

«Gadījos neīstajā vietā, neīstajā laikā.»

Vainīgo personu ģimenes apņemas maksāt cietušajiem morālā kaitējuma kompensāciju, bet būs jāatbild arī likuma priekšā. Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Sintija Gulbe informē, ka izmeklēšana tuvojas noslēgumam, kad sāks kriminālvajāšanu.

«Sods ir visnotaļ bargs – līdz pat pieciem gadiem cietumā. Kamēr norit izmeklēšana, personām drošības līdzeklis nav saistīts ar brīvības atņemšanu, piemērota ir policijas uzraudzība un aizliegums tuvoties konkrētām personām,» informē VP pārstāve.

Noziegumā vainotās personas līdz šim nav nonākušas likumsargu redzeslokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu