Barona ielas darbu galvenais būvuzraugs no rīta līdz vakaram strādājis Salaspils novada domē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

KNAB šonedēļ ziņoja, ka sācis kriminālprocesu par Krišjāņa Barona ielas rekonstrukciju. Konstatēts, ka notikusi dokumentu viltošana. TV3 raidījuma «Nekā personīga» rīcībā esošās ziņas liecina, ka varētu būt viltoti dokumenti, kas saistīti ar ielas seguma maiņas būvuzraudzību.

Būvdarbus organizēja Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersona Uģis Broža. Viņam bija iespēja izvēlēties uzņēmumu, kas veica būvniecības uzraudzību. Un tā sanāca, ka viņš izvēlējās firmu, kura iepriekš piederējusi viņam pašam. Baronielas izbūvi garumā ievilka, iespējams, dokumentu viltošana.

Uģis Broža Rīgas domes Satiksmes departamentā strādājis pāris gadus. Pirms tam viņam piederēja ceļubūves firma Bild, veiksmīgi strādājošs uzņēmums, kura apgrozījums pēdējos gadus nav bijis mazāks par 400 000 eiro. Šo uzņēmumu Satiksmes departamenta Būvniecības nodaļas vadītājs Broža izvēlējās kā būvuzraugu Baronielas rekonstrukcijai.

Emīls Jakrins, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors: «Uzraudzītājs tika izvēlēts, departamentam pieaicinot konkrētu būvuzraudzības kompāniju, Bild. Kompāniju Bild, ņemot vērā, ka līgums ir zem iepirkuma sliekšņa, līdz ar to tika acīmredzot aptaujāti kaut kādi pretendenti un kā labākais izvēlēts acīmredzot šis risinājums. Pagājušā gada augustā tas notika.»

Žurnālists: «Nu un kā šī uzraudzība notika?»

Jakrins: «Nū, acīmredzot normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.»

Žurnālists: «Tā tikai vēl trūka, lai ne.»

Jakrins: «Nē, nu man citu atbildi grūti jums sniegt. Būvuzraugs dara savu darbu tā, kā viņš uzskata to par pareizu, acīmredzot apsekojot objektu tik reizes dienā, cik viņš to uzskata par nepieciešamu, lai pārliecinātos par visu darbu atbilstību pasūtītāja prasībām.»

Ar sev iepriekš piederošo uzņēmumu Broža noslēdza līgumu, kas neparedzēja stingru kārtību, kā pašvaldība saņem atskaites par būvdarbu gaitu. Līgumā esot bijušas tikai vispārīgas frāzes, ka uzraudzība jāveic.

Žurnālists: «Departamentam taču bija kāds līgums ar šo būvuzraugu, kurā tika atrunāta kārtība, kādā tas tika atrunāts?»

Jakrins: «Līgumā, es domāju, kārtība, es domāju, precīzi netiek atrunāta. Ir skaidrs kaut kāds konkrēts apjoms, darba laiks, kas tiek uzskaitīts un par ko tiek samaksāts.»

SIA Bild no savas puses par tiešo būvniecības uzraugu izraudzījās Andreju Kiseļevu-Podgorniju. Cilvēku, ar kuru Broža ir iepriekš strādājis kopā. Abi viens otru pazīstot jau sen. Šī dokumentu viltošanas lieta ir interesanta ar to, ka no tās izriet - Krišjāņa Barona ielas rekonstrukcijas būvuzraudzība nav notikusi vispār. Jo galvenais būvuzraugs no rīta līdz vakaram ir strādājis Salaspils novada domē.

Salaspils pašvaldībā arī sastopam cilvēku, kurš bija atbildīgs, lai rekonstrukcija Krišjāņa Barona ielā tiek veikta kvalitatīvi, laikus un saskaņā ar labas būvniecības prakses prasībām, kādas uzņēmējam izvirzīja Rīgas dome.

Žurnālists: «Jūs kā firmas nozīmēta persona to būvuzraudzību veicāt Barona ielā. Pareizi?»

Andrejs Kiseļevs-Podgornijs: «Pareizi.»

Žurnālists: «Nu lūk. Tātad kā notika Baronielas rekonstrukcijas būvuzraudzība?»

Kiseļevs-Podgornijs: «Tāpat kā visur citur.»

Žurnālists: «Nezinu, neesmu bijis citur.»

Kiseļevs-Podgornijs: «Vizuāla sekošana.»

Žurnālists: «Cik bieži jūs sekojāt tiem būvdarbiem?»

Kiseļevs-Podgornijs: «Es vienu, divas reizes nedēļā aizbraucu.»

Žurnālists: «Nu jūs izstaigājāt un..»

Kiseļevs-Podgornijs: «Izstaigāju un ne ar vienu nekontaktēju. Skatījos, kā tur notiek darbi.»

Žurnālists: «Bet tad jau tā baigi nekāda liecinieka nav, ka jūs tur bijāt?»

Kiseļevs-Podgornijs: «Nē. Man jau nevienam nav jāatskaitās, kad es esmu atbraucis.»

Žurnālists: «Un Salaspils domē jums ir tāds brīvs darba laiks, ka jūs varat braukt uz Rīgu kontrolēt tos darbus?»

Kiseļevs-Podgornijs: «Nē, man tikai pēc darba laika.»

Žurnālists: «Tikai pēc darba laika?»

Kiseļevs-Podgornijs: «Jā. Man tā bija uzrakstīts, atļauts. Amata apvienojuma.»

Žurnālists: «Dokumentus esat viltojis par to, ka jūs esat veicis šos apsekojumus?»

Kiseļevs-Podgornijs: «Nē.»

Žurnālists: «Neesat viltojis?»

Kiseļevs-Podgornijs: «Neesmu.»

Žurnālists: «Ar Braži sen esat pazīstams?»

Kiseļevs-Podgornijs: «Nu, diezgan. Nu mēs jau visi vienā jomā strādājam – ceļubūve.»

«Nekā personīga» aptaujātie ceļu būves eksperti pārliecinoši norādīja, ka, atbraucot pēc sešiem, būvuzraudzību tāda apjoma darbiem kā Barona ielas rekonstrukcija veikt nebija iespējams. Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka

KNAB izmeklētāju ieskatā Kiseļevs-Podgornijs vispār nav braucis uz Barona ielu un neko nav uzraudzījis. Ar savu seno paziņu Uģi Brožu vienojies, ka papīrus sakārtos kā vajag.

Tikai tad, kad internetā sākušas parādīties video un foto liecības par to, kā šī rekonstrukcija notiek, Kiseļevs uz savu savu būvobjektu arī sācis piebraukāt. Tad arī sarakstīti darbu pieņemšanas akti ar atpakaļejošu datumu. Šeit KNAB saredz dokumentu viltošanu.

KNAB darbinieki šovasar Brožu aizturēja aizdomās par kukuļņemšanu satiksmes departamenta organizētajos būvdarbos un noteica viņam aizliegumu strādāt departamentā. Taču viņš Rīgas pašvaldībai izrādījās tik vajadzīga persona, ka uzņēmums Rīgas satiksme ar viņu nekavējoties noslēdza uzņēmuma līgumu par konsultācijām, kas saistītas ar būvniecības projektiem Rīgas satiksmē. Rīgas mērs Nils Ušakovs nevieš skaidrību, vai zinājis par Brožas iekārtošanu Rīgas satiksmē.

Žurnālists: «Vai jūs lūdzāt uzņēmumam Rīgas satiksme pieņemt darbā no Satiksmes departamenta atstādināto KNAB lēmumu atstādināto Bražes kungu?»

Nils Ušakovs, Rīgas domes priekšsēdētājs (Saskaņa): «Visi lēmumi, kas ir saistīti ar individuālo darbinieku uzņemšanu darbā, vai nu uzņēmumu līgumslēgšanu, par to ir atbildīga valde, uzņēmuma vadība, un, ja izrādīsies, ka kāds no lēmumiem kādreiz pieņemtajiem lēmumiem bija nepareizs, nu tad attiecīgi par to uzņēmuma vadībai vajadzēs uzņemties attiecīgi atbildību. Pašreiz komentēt, vai kāds no lēmumiem bija pareizs vai nepareizs, būtu par agru.»

Žurnālists: «Nē, es jums prasīju, vai jūs lūdzāt viņu pieņemt darbā?»

Ušakovs: «Šos lēmumus pieņem tikai un vienīgi uzņēmuma vadība. Tas ir viņu kompetencē, un es neatceros, lai es iejauktos jebkura uzņēmuma līmenī noslēgt vai nenoslēgt atsevišķus līgumus.»

Žurnālists: «Vai ir pareizi, ka tā persona, viņai tiek radīta darbavieta Rīgas satiksmē? Vai tas ir pareizi?»

Ušakovs: «Juridiski korekti būtu teikt, ka informācija, kas ir manā rīcībā, ir, ka ir noslēgts uzņēmuma līgums, tas ir viens, ja mēs runājam par juridisko pusi. Bet vēlreiz. Uzņēmuma vadība ir atbildīga par to, kādus darbiniekus viņa pieņem, uzņēmuma vadība ir atbildīga par to, ar ko tiek noslēgti uzņēmuma līgumi, un šajā situācijā, ja izrādīsies, ka kāds no tiem lēmumiem ir nepareizs, nu tad uzņēmuma vadībai arī vajadzēs uzņemties attiecīgi atbildību.»

Brožu sastapām ceļā uz darbu Rīgas satiksmē. Viņa ieskatā KNAB, vēršoties pret viņu, pilda kādu politisku pasūtījumu.

Žurnālists: «Jautājums ir par to, ka mēs atgriežamies pie tā jūsu bijušā kolēģa. Kādēļ jūs viņam uzticējāt to Barona ielas pārraudzību?»

Uģis Broža, Rīgas satiksmes konsultants: «Es viņam neesmu neko uzticējis. Kāpēc jūs domājat, ka es viņam esmu kaut ko uzticējis?»

Žurnālists: «A viņš tā pats izlēma, ka viņam Barona ielas pārraudzība jāveic?»

Broža: «Jautājums ir, kāpēc jūs uzdodat jautājumu tādā kā apgalvojuma formā, jo domājat, ka tā ir noticis.»

Žurnālists: «Bet tad kāpēc KNAB to kratīšanu veica jums mājā?»

Broža: «Kāpēc viņi veica kratīšanu, es nezinu. Viņiem ir kaut kādi savi iemesli, pieļauju, politiski. Kāpēc viņi veica kratīšanu.»

Žurnālists: «Politiski? A kā, jūs esat partijā kādā?»

Broža: «Nē, bet nu.. tuvojas vēlēšanas, visi to labi zin. Arī jūsu klātbūtne ir politiska, dārgais draugs. Atvainojos, es atnācis uz darbu.»

Barona ielas rekonstrukciju vajadzēja pabeigt jau vasarā, tomēr tas nav noticis joprojām. Kavēšanās un haotisko un nekoordinēto darbu dēļ Satiksmes departamenta direktora amatu nācās pamest ilggadējam Ušakova līdzgaitniekam, arodbiedrības LABA dibinātājam Vitālijam Reinbaham, kurš kādā citā lietā ticis turēts aizdomās par kukuļa pieņemšanu.

Jau iepriekš stāstījām, ka, pēc KNAB izmeklētāju domām, Broža joprojām ir patiesā labuma guvējs uzņēmumā Bild, kuru viņš pats kā Rīgas domes amatpersona izvēlējās Barona ielas rekonstrukcijas uzraudzībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu