Bažījas par lidostas «Rīga» jaunā valdes priekšsēdētāja Jurjeva reputāciju un pieredzi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadrs no LTV video

Ceturtdien, 13.oktobrī, oficiāli apstiprināts, ka starptautiskās lidostas «Rīga» jaunajā valdē bez priekšsēdētāja Armanda Jurjeva ir arī Irina Feļdmane, Lauma Jenča un Ilona Līce. Zināms arī, ka lidostas padomē par šiem kandidātiem nebija vienprātības - īpaši par Armandu Jurjevu valdes priekšsēdētāja amatā, ceturtdien vēstīja LTV «Panorāma».

Kamēr lidostas akcionārs Satiksmes ministrija nav pateicis jāvārdu izvirzītajiem lidostas valdes locekļiem, Armands

Jurjevs, kurš izvirzīts valdes priekšsēdētāja amatam, nav gatavs intervijai plašsaziņas līdzekļos.

2008. gadā Jurjevs pretendējis uz ģenerāldirektora amatu Latvijas Televīzijā, bet 2009.gadā uz Latvijas Radio vadītāja vietu. Toreiz vadošie amati viņam gāja secen.

Apspriežot Armanda Jurjeva kandidatūru, tika izteiktas bažas par to, ka

minētajam kandidātam nav pieredzes aviācijas un transporta jomā, starptautiskā biznesā, nav pieredzes valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldībā. Tāpat izskanēja arī bažas par viņa reputāciju.

Armanda Jurjeva vārds figurē «Panamas papīros» kā Britu Virdžīnu salās reģistrēta «Kingsrose Books Corporation» akcionārs. Lidostas padomes priekšsēdētājs Juris Kanels norāda – Latvijā nav likumiska pamata vērsties pret kādu, kura vārds būtu minēts šajos dokumentos.

«Šis jautājums tika apspriests nevis tā, komisijas balsošanas līmenī, bet viņam jautājām un viņš teica, ka tas ir saistīts nevis ar viņu personīgiem līdzekļiem, bet ar izdevējdarbību,» skaidroja Kanels. «Bet es vairāk nevaru komentēt, jo mēs tiešām neapspriedām to, neizprašņājām un

nekāda balsošana šajā sakarā attiecībā uz viņa reputāciju nebija. Nav mums nekāda likumiska pamata būt svētākiem par Romas pāvestu,»

piebilda Kanels.

To, ka nav pamata apšaubīt kandidāta reputāciju, uzsver arī Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks, kurš bija viens no nominācijas komisijas locekļiem: «Ja runājam par reputāciju, tas tika apspriests nominācijas komisijā, un es gribu uzsvērt, ka pašreizējais, jaunais regulējums, kas tika pieņemts, ir tāds, ka, izvērtējot reputāciju, pieņemt lēmumu, ka cilvēks neatbilst reputācijas dēļ, var tikai tad, ja ir vienbalsīgs komisijas lēmums,» skaidroja Vilks.

«Komisijai lēmums šāds nebija vienbalsīgs noteikti. Un komisijā, ja viņš ir izvirzīts, nav pamata apšaubīt viņa reputāciju,» sacīja Vilks.

Lai gan konkursā uz lidostas valdes locekļu amatiem kopumā pieteicās 64 kandidāti, uz valdes priekšsēdētāja amatu izvēle neesot bijusi liela. Komisija vērtējusi pēc punktu sistēmas, un Armands

Jurjevs savācis vislielāko punktu skaitu, pat par spīti pieredzes trūkumam aviācijas un starptautisku uzņēmumu vadības jomā.

«Šie jautājumi bija atzīmēti nolikumā, ka

šāda pieredze tiks uzskatītas par priekšrocību, bet tā netika prasīta kā obligāta,»

sacīja Kanels. «Un diemžēl aviācijas nozare Latvijā ir, es uzskatu, pietiekami svarīga, bet nav ļoti liela skaitliski, līdz ar to konkursā nebija pieteikušies daudzi kandidāti, kam ir pieredze darbā aviācijā,» pauda Kanels.

Juris

Kanels uzsver – fakts, ka viņi ar Jurjevu savulaik mācījušies vienā skolā ar vienas klases starpību, neesot bijis noteicošs

tam, lai Jurjevu virzītu šajā amatā. Jo esot pazīstami, bet ne draugi.

Neatkarīgā eksperte, LDDK Politikas plānošanas dokumentu eksperte Iluno Kiukucāne pauda: «Es kā neatkarīgā eksperte, kas ir pieaicināta arī šajā komisijā, secināju, ka process bija ļoti objektīvs.»

Kandidātus vērtēja nominācijas komisija septiņu cilvēku sastāvā, bet lēmumu par locekļu tālāku virzīšanu pieņēma lidostas «Rīga» padome.

Šis lēmums vēl ir jāapstiprina Satiksmes ministrijai.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) pašlaik atrodas komandējumā Kazahstānā, bet, komentējot izvirzīto valdes sastāvu, pagaidām neredz iemeslu apšaubīt nominācijas komisijas lēmumu.

Jau ziņots, lidostas «Rīga» akcionāru sapulce 20.jūnijā atbalstīja uzņēmuma padomes priekšlikumu no lidostas valdes atbrīvot tās priekšsēdētāju Andri Liepiņu un valdes locekli Ilmāru Upenieku. Par uzņēmuma valdes pagaidu priekšsēdētāju tika apstiprināta līdzšinējā valdes locekle Ilona Līce.

Lidostas «Rīga» padomes izsludinātajā konkursā uz valdes priekšsēdētāja un četru valdes locekļu amatiem tika saņemti 64 pieteikumi.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, lidostas «Rīga» apgrozījums 2015.gadā bija 49 090 248 eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2014.gadā, kad lidostas apgrozījums bija 44 885 457 eiro. Lidostas peļņa pērn bija 1 150 876 eiro salīdzinājumā ar 134 678 eiro peļņu gadu iepriekš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu