Apple Pay: kas tas ir un kad būs pieejams Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Apple Pay ir korporācijas Apple mobilo maksājumu sistēma. Šī sistēma parādījās tikai pirms diviem gadiem, bet jau ir spējusi izraisīt ažiotāžu.

Lai veiktu maksājumus, izmantojot Apple Pay sistēmu mobilajā tālrunī (ir pieejams iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus un Apple Watch ierīcēs), nepieciešams ielādēt aplikāciju Wallet. Caur aplikāciju iespējams pievienot MasterCard, Visa un American Express kredītkaršu un debetkaršu datus. Kad tas izdarīts, iespējams veikt maksājumus ar pievienotajām kartēm tiešsaistē un izmantojot bezkontakta terminālus tirdzniecības vietās.

Apple Pay mobilo maksājumu sistēma ir pieejama deviņās valstīs: ASV, Lielbritānijā, Kanādā, Austrālijā, Ķīnā, no aprīļa Singapūrā un no jūlija Šveicē un Francijā. Tuvākajā laikā Apple Pay sāks darbību arī Spānijā, kur uzņēmums plāno ieviest pakalpojumu vēl šogad, kā arī Krievijā, kur Apple Pay tiek gaidīts šā gada rudenī.

Apple Pay sāka darbību Singapūrā šā gada aprīlī. Pēc Apple Pay viceprezidentes Dženiferas Beilijas vārdiem Singapūrā Apple Pay sistēmu jau atbalsta piecas lielākās bankas, kas izdod ap 80 procentu karšu, tā TechCrunch. «Mēs ātri attīstāmies Āzijā un aktīvi strādājam Eiropā. Mūsu mērķis ir pārstāvēt Apple Pay katrā tirgū, kurā ir Apple,» saka Beilija. Par nākamo lielo Apple Pay tirgu varētu kļūt Indija, tiesa, uzņēmums oficiāli nepauž savus plānus, norāda TechCrunch ar piebildi, ka to licis noprast Apple vadītājs Tims Kuks.

Apple Pay svarīgs ir tirgus izmērs, maksājumu karšu un bezkontakta maksājumu izplatība. Lai gan Latvijā norēķini ar «plastikātu» (maksājumu kartēm) jau vairāk nekā divas reizes pārsniedz norēķinus skaidrā naudā un katram iedzīvotājam ir vairākas maksājumu kartes, bezkontaktu maksājumu infrastruktūra pie mums tikai tagad sāk attīstīties, norāda Transact Pro eksperti. Taču eksperti prognozē, ka attīstība būs ātra un aktīva - saskaņā ar likumdošanu līdz 2020. gadam visiem maksājumu termināliem jābūt aprīkotiem ar bezkontakta norēķinu pieņemšanas funkcionalitāti. Tas ļaus ienākt Latvijas tirgū inovatīviem finanšu risinājumu pakalpojumiem un produktiem, tai skaitā arī Apple Pay. Tādēļ var prognozēt, ka Apple Pay ienāks Latvijas tirgū, taču ne tik drīz.

Neskatoties uz nepārprotamo lietotāju interesi izmantot Apple Pay sistēmu, bezkontaktu norēķinu sistēma, izmantojot mobilos makus, joprojām ir diezgan nepopulāra salīdzinājumā ar plastikāta kartēm. Lai pamudinātu lietotājus lietot šo sistēmu, Apple nolēmis piedāvāt klientiem ne tikai jaunās tehnoloģijas priekšrocības, bet papildus arī iTunes dāvanu kartes, kā arī strādā pie bonusu sistēmas Apple Pay lietotājiem no preču un pakalpojumu tirgotājiem.

Tirgus paplašināšana un klientu skaita pieaugums nesokas viegli. Pakalpojums Apple Pay, kas sācis darbību Austrālijā pagājušā gada novembrī, saskārās ar pretestību no vietējām bankām. Bankām bija liegta pieeja NFC čipam Apple iekārtās, kas tiek izmantots, veicot maksājumus «ar vienu pieskārienu». Tajā pašā laikā bankas gribētu, lai to digitālie maki jau iepriekš tiktu uzstādīti Apple iPhone iekārtās. Tagad bankām sanāk strādāt, apejot ierobežojumus un izvietojot NFC uzlīmes «tap&go» uz viedtālruņa aizmugurējā paneļa, kas nodrošina maksājumus ar vienu pieskārienu, vai arī izmantot Apple Pay pakalpojumus un dalīties ar saviem ienākumiem ar tehnoloģiju gigantu Apple.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu