Taizemē no applūdušās alas izglābti visi 12 zēni un treneris

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS

Otrdien no applūdušās alas Taizemes ziemeļos tika atbrīvoti pēdējie četri pusaudži, kuri joprojām atradās alā, kā arī viņu treneris, vēsta raidorganizācija BBC. Līdz ar to veiksmīgi noslēgusies ilgā glābšanas operācija.

(Papildināta ziņa.)

No applūdušās alas Taizemes ziemeļos svētdien un pirmdien tika izglābti astoņi zēni, kuri alā bija pavadījuši vairāk nekā divas nedēļas. Izglābto pusaudžu fiziskās un garīgās veselības stāvoklis ir labs, ziņo raidorganizācija BBC.

Zēniem veikti rentgena uzņēmumi un asins analīzes. Mediķiem ir aizdomas, ka diviem zēniem varētu būt iekaisums plaušās, kas tiek ārstēts. Viņi slimnīcā paliks vismaz septiņas dienas, lai ārsti varētu viņus novērot.

«Visi astoņi ir pie labas veselības, viņiem nav drudža. Visi ir labā psihiskā stāvoklī,» norādīja sekretārs sabiedrības veselības jautājumos Jesada Čokedamrongsuks.

Taču joprojām tiek gaidīti analīžu rezultāti, kas atklās, vai 11 līdz 16 gadus vecajiem zēniem ir kādas infekcijas slimības.

Pusaudži pagaidām ievietoti karantīnā slimnīcā, tāpēc viņiem vēl nav atļauts tikties ar tuviniekiem. Vietējās amatpersonas saka, ka zēni spējot ieēst rīsu putru, taču viņu lūgumu pasniegt futbolistu iecienītāko cūkgaļas ēdienu esot nācies noraidīt, jo gremošanas orgāniem vispirms jāatkopjas pēc desmit dienām, kas alā tika aizvadītas gandrīz bez ēdiena.

FIFA apsolījusi zēniem bezmaksas biļetes uz Pasaules kausa čempionāta noslēguma spēli, kas svētdien notiks Maskavā. Taču maz ticams, ka futbola entuziasti varēs šo piedāvājumu pieņemt.

Četri zēni un viņu 25 gadus vecais treneris joprojām atrodas alā. Otrdien tika sākta jauna glābšanas operācijas kārta.

Glābšanas operācijā piedalās 13 ārzemju un pieci taizemiešu ūdenslīdēji. Katram zēnam, kuru pavadīs divi ūdenslīdēji, būs ar elpošanas aparātu jāienirst ūdenī un peldus jāizkļūst no alas.

Operācijā piedalās arī glābēji no ASV, Austrālijas, Ķīnas un Eiropas.

Lai sasniegtu jauniešus, nirējiem jāvirzās pa tumšiem, applūdušiem pazemes tuneļiem, kas aizņem līdz pat sešām stundām. Ceļš turp un atpakaļ aizņem apmēram 11 stundas.

Ūdens līmenis alā sasniedzis zemāko punktu pēdējo desmit dienu laikā, tāpēc tika pieņemts lēmums operāciju veikt tieši tagad. Meteorologu prognozes liecina, ka drīzumā ir gaidāmas jaunas lietusgāzes, kas var izraisīt kritisku ūdens līmeņa celšanos applūdušajā alā.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais treneris ir iesprostoti pazemē kopš 23.jūnija, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāi. Tobrīd ala bija sausa, taču sākās stipras lietusgāzes, kas applūdināja ieeju alā.

Taču viņiem izdevās patverties gaisa kabatā aptuveni četrus kilometrus no ieejas. Tur viņus desmit dienas vēlāk atrada britu ūdenslīdēji.

Sākotnēji amatpersonas apsvēra, vai zēni varētu nogaidīt alā līdz lietus sezonas beigām, kas nozīmē, ka viņiem un viņu trenerim nāktos pavadīt pazemē vairākus mēnešus. Taču skābekļa līmeņa samazināšanās lika atteikties no šā plāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu