Astoņu gadu laikā Latvijas glābējsilītēs atstāti 37 mazuļi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Astoņu gadu laikā Latvijas glābējsilītēs jeb baby box atstāti 37 bērni. Šobrīd gan projekta veidotāji norāda, ka tuvākajā laikā jaunu glābējsilīšu ierīkošana valstī netiek plānota.

Baby box jeb glābējsilīšu programma Latvijā tika sākta 2009. gadā, un kopš tā laika valstī ir ierīkotas astoņas silītes – pa vienai Latvijas lielākajās pilsētās.

Pēc tam, kad mazulis ievietots glābējsilītē un ārsti pārliecinās, ka viņa veselības stāvoklis ir stabils un bērnam nekas nekaiš, tiek uzrunāta ģimene, kas būtu gatava mazuli adoptēt. No 25 Rīgas glābējsilītēs atstātajiem bērniem divdesmit trīs jau ir adoptēti, savukārt divi bērniņi ir atgriezušies pie savas bioloģiskās mātes. Šādos gadījumos bāriņtiesas kontrole ir stingrāka.

Līdz šīm baby box tika ievietotas 20 meitenes un 17 zēni. Iemesli, kāpēc sievietes nolemj atstāt bērnu glābējsilītēs, ir dažādi, taču galvenokārt tie ir saistīti ar finansiāliem apsvērumiem.

Šobrīd glābējsilītes ir izveidotas aptuveni 30 pasaules valstīs. Novembrī Japānā notiks konference, kurā piedalīsies baby box izstrādātāji no katras valsts, lai dalītos savā pieredzē. Latvijas pārstāvjus tur īpaši gaida – mūsu glābējsilītes ir vienīgās, pie kurām ir izvietoti plakāti ar krīzes konsultāciju tālruņiem, pa kuriem piezvanot sieviete var mainīt savu lēmumu par atteikšanos no mazuļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu