Lielie kapi, caur kuriem varētu būvēt tramvaja līniju, ir nekopti, piemēsloti un nedroši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien, 7.septembrī, Rīgas pašvaldības uzņēmuma «Rīgas Satiksme» pārstāvis informēja par plāniem būvēt tramvaja līniju cauri Lielajiem kapiem. Šāda iecere saistīta ar to, ka Skanstes rajonu varētu attīstīt kā jaunu dzīvojamo masīvu, tāpēc nepieciešamas sliedes arī caur kapiem un gar kapličām.

Paredzēts, ka jaunā tramvaja līnija sāksies pie Krišjāņa Barona un Pērnavas ielas krustojuma un tālāk, virzienā uz ziemeļiem, sasniegs Skanstes ielu, daļu maršruta būvējot cauri kapiem.

Saistībā ar šiem plāniem sākusies arī cīņa par kultūrvēsturisku objektu saglabāšanu Lielajos kapos Rīgā. Par kultūras mantojuma glabāšanu atbildīgā Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) neiebilst pret tramvaja līnijas būvniecību šajā rajonā, taču norāda, ka kapus postīt nav pieļaujams.

Foto: Kadrs no video
Lielajos kapos apbedīti tādi dižgari un valsts pamatlicēji kā Krišjānis Barons, Andrejs Pumpurs, Krišjānis Valdemārs un citi Latvijai nozīmīgi cilvēki.

Padomju laikos, aizbildinoties ar pilsētas attīstību, kapus stipri izpostīja.

Pašreiz par to apsaimniekošanu atbild Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca,

kura kultūrvēsturiskā mantojuma glabāšanā un kopšanā lielas pūles līdz šim nav ieguldījusi, tāpēc apsvērta ideja Lielos kapus nodot pašvaldības valdījumā, un iecere Rīgas domi stipri ieinteresējusi.

Iecere par tramvaju cauri kapiem satraukusi rīdziniekus, un vairāk nekā 300 cilvēku apvienojušies domubiedru grupā «Lielo kapu draugi» internetā.

Foto: Kadrs no video

Rīgas domē informē, ka

idejiski projekts jau atbalstīts un tā tehniskā puse tiks izstrādāta oktobrī.
Iespēja apgūt Eiropas naudu un cerība, ka Skanstes rajonā varētu attīstīties dzīvojamie masīvi, ir divi galvenie iemesli tramvaja līnijas iecerei.

Skanstes jauno tramvaja līniju Rīgā plānots izbūvēt pa Lielajos kapos jau esošu ielu, skaidroja Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma «Rīgas satiksme» preses sekretārs Viktors Zaķis.

Viņš norādīja, ka Rīgas dome neplāno izbūvēt tramvaja līniju cauri Lielajiem kapiem. Tā tiks izbūvēta pa Skanstes ielu, savienojot to ar ostu.

«Viena no ielām, caur kuru ies tramvaja līnija, ir Senču iela, kura iet cauri kapiem, tomēr tā vēl ir tikai vīzija, kura ir pieteikta Kohēzijas fonda (KF) finansējumam,» skaidroja Zaķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu