Hārvarda universitātē radīts mīksts astoņkājrobots

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Pētnieku grupa no Hārvarda universitātes prezentējusi pilnīgi mīkstu, autonomu robotu, kurš veidots, iedvesmojoties no astoņkāja.

Mīksto robotu izstrādātāji tradicionāli orientējas uz attiecīgā produkta vēlāku lietojumu medicīnā. Robota korpusu un aktuatorus nav grūti izveidot elastīgus, tomēr visas šāda veida ierīces vieno kopēja problēma - netrūkst arī cietu elementu, bez kuriem nekādi nevar iztikt, raksta Newsru.com. Tā ir elektronika, kas pārvalda aktuatorus, kā arī barošanas elements, tāpēc, lai robots būtu patiesi elastīgs un varētu pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas, attiecīgie elementi atrodas ārpus tā korpusa.

Hārvarda universitātes zinātnieki tāpēc nolēmuši likt lietā citas metodes un viņu radītais Octobot, kura korpuss izgatavots mīkstās litogrāfijas un 3D drukāšanas tehnikā, elektronikas vietā ir ieguvis konturētu kanāliņu sistēmu, kurā pneimatiski regulējot spiedienu, mehāniskais astoņkājis sāk kustēties.

Izstrādātāji ir atteikušies arī no tradicionālajiem barošanas elementiem, tos aizstājot ar «degvielu» - ūdeņraža peroksīda šķīdumu. Ar platīna katalizatora palīdzību šķīdums sadalās ūdeņradī un skābeklī. Rezultātā gāze nokļūst pneimatisko kanālu kontūrā un iedarbina aktuatorus. Liekā gāze no Octobot tiek izvadīta pa speciāli ierīkotiem vārstiem.

«Šis robots demonstrē, ka mēs diezgan vienkārši spējam izgatavot mīksta, taču pilnībā funkcionāla robota komponentes. Tas ir pirmais solis, lai radītu krietni vien sarežģītākas sistēmas,» sacījis viens no pētnieku grupas zinātniekiem, Roberts Vuds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu