Šoferis divās dienās nopelna 3200 €, bet nodokļus vispār nemaksā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai nokļūtu no Latvijas uz Vāciju ar busiņu, jāmaksā 100 eiro. Turklāt par to nav iespējams saņemt čeku par pakalpojumu. To novērojis TVNET lasītājs Edgars, kurš ir sašutis par šoferiem, kuri vispār nemaksā nodokļus, kaut arī divu dienu laikā nopelna 3600 eiro. Savukārt Valsts ieņēmumu dienestā TVNET skaidroja, ka sabiedrības izpratne un atbalsts ir ļoti svarīgi, tādēļ iedzīvotāji ir aicināti pieprasīt maksājumu apliecinošu dokumentu. Gadījumā, ja pakalpojuma sniedzējs tomēr atsakās tādu izsniegt, cilvēki ir aicināti par to ziņot VID.

Par 100 eiro var tikt uz Latviju

TVNET lasītājam Edgaram, kurš jau vairākus gadus dzīvo Vācijā, augusta sākumā radās nepieciešamība palīdzēt paziņam atrast veidu, kā tikt uz Latviju.

Atvēruši Latvijas lielāko sludinājumu portālu, viņi atrada dažādus busiņu piedāvājumus pasažieru pārvadāšanai. Piezvanot kādam šoferi, viņš piekrita atvest paziņu uz Latviju par 100 eiro. Nosauktā cena paziņu apmierināja, bet viņš vaicāja, vai būs iespējams saņemt čeku par braucienu. Dzirdot jautājumu par čeku, šoferis nosmīnēja un, ja ļoti vajag, varot piedāvāt tikai degvielas čeku!

No tā Edgars secinājis, ka šoferis nemaksā nodokļus par saviem pārvadājumiem.

Piezvanot nākamajam šoferim, arī viņš piedāvāja tādu pašu pakalpojuma cenu un nosmīnēja par čeka pieprasījumu. Vienīgā iespēja esot degvielas čeks.

Piedāvā pārvadāt arī cigaretes

Ar pārvadātājiem runāts ne tikai par pasažieru pārvadājumiem, bet arī cigarešu atvešanu.

Šoferis apgalvojis, ka mierīgi varot atvest uz Vāciju cigaretes no Latvijas.

Edgars norādīja, ka nereģistrētie pārvadātāji regulāri - ik pēc dažām dienām - ved pasažierus uz Latviju. Tā kā vienā busiņā var iesēsties 16 pasažieri, par vienu braucienu šoferis no pasažieriem saņem 1600 eiro. Paralēli tam viņš saņem arī par paku pārvadāšanu.

Aizbraucot uz Latviju un pēc tam atpakaļ uz Vāciju, šoferis pa divām dienām saņem vismaz 3600 eiro.

Taču visa šī nauda paiet garām Latvijas nodokļu sistēmai, jo par šiem darījumiem netiek maksāti nodokļi.

Kā reaģē Valsts ieņēmumu dienests?

Sašutis par šoferiem, kuri nemaksā nodokļus par savu darbību, Edgars zvanīja uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kura bezmaksas informatīvā tālruņa darbiniece uzklausījusi vīrieša stāstīto, bet, tiklīdz viņš sācis runāt par cigarešu kontrabandu, darbiniece saausījusies un izrādījusi daudz lielāku interesi par konkrēto gadījumu, pat vaicājot pārvadātāja kontaktus.

Tad Edgars mēģinājis sazvanīt VID ģenerāldirektora vietnieci Daci Pelēko, uz kuras tālruni viņam ieteica sazināties ar nodokļu speciālisti Ilzi Jankovu.

Diemžēl nodokļu speciāliste nepacēla tālruni arī pēc aptuveni simts Edgara mēģinājumiem.

Vīrietis dusmojas, ka VID nerūpējas par nodokļu iekasēšanu no pasažieru pārvadātājiem, lai gan auto tirgotājiem un auto servisiem, kuri pelna daudz mazākas summas, pievērš ļoti lielu uzmanību. VID mājas lapā pat ir īpaša norāde par iespējamiem pārkāpumiem auto servisu darbībā.

Edgars pat pieļauj, ka nelegālajiem pasažieru pārvadātājiem ir gali VID vadībā, un tieši tāpēc viņus neaiztiek.

Šie šoferi nemaksā nodokļus ne Latvijai, ne Vācijai, ne kādai citai valstij.

VID aicina ziņot par iespējamiem pārkāpumiem

Savukāt VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja ar TVNET starpniecību vēlējās teikt lielu paldies lasītājam Edgaram par sniegto informāciju.

"Sabiedrības izpratne un atbalsts mums ir ļoti svarīgi, tādēļ aicinām iedzīvotājus, kuri izmanto pārvadājumu pakalpojumus, par veikto samaksu (it īpaši skaidrā naudā) noteikti pieprasīt pretim par to maksājumu apliecinošo dokumentu. Gadījumā, ja pakalpojuma sniedzējs tomēr atsakās tādu izsniegt, aicinām par to ziņot VID: uz VID diennakts anonīmo bezmaksas uzticības tālruni 80009070, rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv vai arī jebkurā citā personai ērtā veidā.

Informējot VID par iespējamo nereģistrētas saimnieciskās darbības veikšanu, aicinām sniegt iespējami konkrētu informāciju.

Piemēram, informējot par personu, kura veic pārvadājumus, VID būtu ļoti noderīga tāda informācija kā transporta līdzekļa marka, reģistrācijas numurs, pakalpojumu sniedzēja tālruņa numurs, iespējamais izbraukšanas laiks un vieta u.c. VID attiecīgi to izvērtēs kopsakarā ar VID rīcībā jau esošo informāciju un veiks atbilstošākos preventīvos, bet nepieciešamības gadījumā – arī nodokļu kontroles pasākumus."

Nereģistrēta saimnieciskā darbība - viena no VID prioritātēm

Viņa atzina, ka nereģistrēta saimnieciskā darbība, nenoliedzami, ir aktuāla problēma, un attiecīgi viena no VID darbības jomām un prioritātēm ir tieši darbs ar fiziskajām personām, kuras pēc dienesta rīcībā esošās informācijas veic nereģistrētu saimniecisko darbību vai nedeklarē visus ienākumus, kas gūti saimnieciskās darbības rezultātā.

VID seko līdzi fizisko personu veiktajai darbībai un veic preventīvos pasākumus nereģistrētas saimnieciskās darbības ierobežošanai.

Ja VID rīcībā nonāk informācija par to, ka persona, iespējams, veic saimniecisko darbību, taču nav to reģistrējusi VID, tad vispirms VID veic preventīvos pasākumus, proti, nosūta attiecīgajai personai vēstuli ar uzaicinājumu reģistrēt saimniecisko darbību VID vai Komercreģistrā (izskaidrojot arī to, kas tieši nodokļu normatīvo aktu izpratnē ir uzskatāms par saimniecisko darbību un kā to pareizi reģistrēt).

Šī gada septiņos mēnešos VID preventīvo pasākumu ietvaros cīņā ar nereģistrēto saimniecisko darbību nosūtīja 4363 paziņojumu fiziskajām personām ar aicinājumu reģistrēt saimniecisko darbību vai reģistrēt komercdarbību. 1699 fiziskās personas reģistrēja saimniecisko darbību vai komercdarbību, t.sk. 73 personas reģistrēja darbības veidu, kas saistīta tieši ar pasažieru un kravas pārvadāšanu. Informācija par fiziskām personām, kuras veic saimniecisko darbību un ir reģistrētas VID Nodokļu maksātāju reģistrā, pieejama VID mājaslapā www.vid.gov.lv VID publiskojamo datu bāze «Saimnieciskās darbības veicēji, VID reģistrētās juridiskās personas un citas personas».

Savukārt, ja fiziskā persona pēc VID pieprasījuma nereģistrē savu saimniecisko darbību vai komercdarbību, tiek plānoti kontroles pasākumi.

Kontroles pasākumu rezultātā VID vērtē personas izdevumu atbilstību ienākumiem un, ja izdevumi pārsniedz ienākumus, var tikt pieprasīts iesniegt papildu deklarācijas par ienākumiem, ieņēmumiem, naudas un citiem uzkrājumiem, īpašumiem un to vērtības maiņu, kā arī pieprasīt iesniegt kontu izrakstus, lai konstatētu, vai persona neveic skaidrās naudas iemaksas savos kontos, tādējādi izvairoties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas.

Pārvadātājiem jāsaņem atļaujas

Papildus Teice-Mamaja informēja, ka tiesiskās attiecības starp pārvadātāju, kas pasažieru un kravas pārvadājumus ar autotransporta līdzekļiem veic kā profesionālu darbību, un nosūtītāju, saņēmēju vai pasažieriem, reglamentā Autopārvadājumu likums. Un šī likuma normas nosaka, ka pārvadātājs ir komersants, zemnieku vai zvejnieku saimniecība, kas pēc pasūtījuma vai līguma ar nosūtītāju, pasažieri vai uz cita tiesiska pamata uzņemas pārvadājuma saistību.Tādēļ ir svarīgi atcerēties, ka pārvadājumus drīkst veikt tikai tad, ja autopārvadājumu vadītājam ir profesionālās kompetences sertifikāts attiecīgajā pārvadājumu jomā un pārvadātājs ir saņēmis Autotransporta direkcijas izsniegtu speciālo atļauju (licenci). Tādējādi personai, kura sniedz pārvadājumu pakalpojumus,

ir jāreģistrē sava komercdarbība Uzņēmumu reģistrā un jāsaņem speciālā atļauja Autotransporta direkcijā.

VID aicina fiziskās personas, kuras nodarbojas ar pārvadāšanas pakalpojumu sniegšanu un šobrīd nav reģistrējušas savu saimniecisko darbību, to izdarīt, tādējādi nodrošinot sev valsts sociālās garantijas un vienlaikus godprātīgi pildot savas saistības pret sabiedrību un valsti kopumā.

Jāreģistrējas par nodokļu maksātāju

VID ari atgādināja, ka fiziskajai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir jāreģistrējas VID kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai –, norādot jomu, kurā persona veiks saimniecisko darbību.

Reģistrējoties VID kā saimnieciskās darbības veicējai, personai ir jāuzrāda pase un jāaizpilda nodokļu maksātāja reģistrācijas lapa.

Maksa par reģistrāciju nav paredzēta. Informācija par to, kā uzsākt savu uzņēmējdarbību (tajā skaitā, kādos gadījumos jāreģistrē saimnieciskā darbība un kādi nodokļi jāmaksā) pieejama VID mājaslapā sadaļā Noderīgi/ Pirmie soļi topošajam uzņēmējam.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā, kā pareizi būtu jārīkojas, lai nodokļu nomaksas jomā viss būtu kārtībā, iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz VID Informatīvo tālruni 67120000, uzdot savus jautājumus elektroniski VID konsultantiem VID.konsultanti@vid.gov.lv, konsultēties klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā (adreses pieejamas VID mājaslapas sadaļā «Kontakti») vai arī pieteikties uz padziļināto konsultāciju VID mājaslapas sadaļā Kontakti/ Pieteikums padziļinātai konsultācijai.

Cik daudz cigarešu var ievest Vācijā?

Saistībā ar lasītāja Edgara sniegto informāciju par cigarešu atvešanu VID pārstāve paskaidroja, ka šajā gadījumā runa ir par pārvadājumiem starp divām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Kopš Latvijas iestāšanās ES starp ES valstīm pastāv brīva preču kustība un VID Muitas pārvaldes amatpersonas neveic kontroles pasākumus uz Latvijas robežām ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Saskaņā ar informāciju, kas publicēta Vācijas muitas dienesta mājaslapā http://www.zoll.de, tabakas izstrādājumu, kas iegādāti brīvā apgrozījumā citā Eiropas Savienības dalībvalstī savam patēriņam un par kuriem ir samaksāti visi nodokļi attiecīgajā dalībvalstī, ievešanai Vācijā ir noteikti šādi apjoma ierobežojumi: 800 cigaretes (300 cigaretes – ja ceļotājs ierodas Vācijā no Bulgārijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Rumānijas un Horvātijas), 400 cigarillas, 200 cigāri, 1 kg smēķējamās tabakas.

Teice-Mamaja arī atvainojās lasītājam Edgaram par to, ka viņam neizdevās telefoniski sazināties ar Ilzi Jankovu, taču vienlaikus paskaidroja, ka

Jankova ir VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece un viņas darba grafiks tiešām ir saspringts un darba apjoms ievērojams.

Tādēļ gadījumos, kad personas rīcībā ir informācija, ko tā vēlas darīt zināmu VID, vēlreiz aicināti izmantot citas tam īpaši paredzētās iespējas, proti, zvanot uz VID diennakts anonīmo bezmaksas uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv .

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu