Laukā milzīga tveice, bet tirgū uz asfalta pārdod olas, krējumu un biezpienu!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

Piena produkti – piens, biezpiens, krējums, kā arī citi dzīvnieku izcelsmes produkti, tostarp gaļa un gaļas produkti, zvejas produkti, olas, ir jāuzglabā aukstumā. Tā portālam TVNET norādīja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), komentējot lasītājas novēroto, ka Rīgas Centrāltirgū šos produktus pat lielā karstumā pārdod, novietotus uz asfalta.

TVNET lasītāja Iveta rakstīja: «Parasti iepērkos lielveikalos, bet vasarās man patīk doties uz tirgu, kur var atrast svaigus augļus, ogas un dārzeņus.

Tirgū iepirkos arī jūlija beigās un augusta sākumā, kad Latvijā bija ļoti karsti laika apstākļi. Mani pārsteidza, ka lielajā tveicē, kad gaisa temperatūra pārsniedza 25 grādus, tirgū vairākās vietās pārdeva olas, krējumu, biezpienu, majonēzi un sviestu.

Manuprāt, būtu normāli, ja šie produkti atrastos ledusskapjos, nevis uz asfalta saulē!

Cik svaigas var būt olas, ja tās visu dienu karsējušās saulē?
Foto: TVNET lasītāja foto

Vai tad Centrāltirgum un Pārtikas un veterinārajam dienestam nebūtu jākontrolē, lai produkti, kurus pārdod tirgū, būtu svaigi un ar labu derīguma termiņu? Cik svaigs var būt biezpiens, kurš stāv laukā uz asfalta?

Kurš uzņemsies atbildību par pircēju vēderiem un veselību, ja tā cietīs no vecajiem produktiem?» lasītāja jautāja.

Tirgus vadība zināja par šo situāciju

Bet AS «Rīgas Centrāltirgus» Mārketinga un komunikāciju daļas pārstāvis Ivars Jakovels TVNET pavēstīja, ka

vēstulē minēto situāciju Centrāltirgus administrācija bija fiksējusi un novērsusi maksimāli īsā termiņā,

veicot pārrunas un izsakot brīdinājumu kā konkrētajam tirgotājam, tā arī iznomātās teritorijas administratoram par pienācīgu līgumsaistību izpildi.

Par tirdzniecību atbilstoši Latvijas Republikas likumdošanas aktiem pirmkārt ir atbildīgs pats tirgotājs, bet otrkārt - teritorijas administrators.

Viņš norādīja, ka, pateicoties tirgus Pārraudzības daļas un Sanitārās uzraudzības daļas saskaņotam darbam aizvadītajos gados, konstatēto pārkāpumu skaits tirgū, kurā ik dienas tirgojas vairāk nekā 3000 tirgotāju, ir būtiski samazinājies. «Šogad esam sākuši arī daudz ciešāku sadarbību ar PVD un Valsts Ieņēmumu dienestu, kam pārskatāmā periodā jāsniedz jaunus rezultātus tirdzniecības procesa sakārtošanai.»

Aicina pircējus ziņot par pārkāpumiem

Rūpējoties par skaidras naudas aprites samazināšanu, Centrāltirgū, ievērojot nekustamā īpašuma iznomāšanas kārtību, kas apstiprināta uzņēmuma akcionāru sapulcē, atsevišķu tirgus teritoriju administrēšana nodota nomniekiem, kas saskaņā ar noslēgto zemes nomas līgumu veic iznomātās teritorijas apsaimniekošanu un tirdzniecības organizēšanu, t.sk. uzraudzību. Šāda veida tirdzniecība ir pilnībā izslēgta Centrāltirgus tieši administrētās teritorijās.

Ņemot vērā šīs vasaras PVD pārbaužu rezultātus, Centrāltirgus nosūtījis atsevišķiem nomniekiem brīdinājuma vēstuli par uzņemto saistību pienācīgu izpildi.

Nodrošinot tirdzniecības procesa pilnīgu sakārtošanu Latvijas lielākajā tirdzniecības vietā, Centrāltirgus aicina pircējus nekavējoties informēt tirgus administrāciju par šādiem gadījumiem, kā arī nekādā gadījumā neiegādāties šādus produktus. Pircēju sniegtā informācija var kļūt par izšķirošu juridisku argumentu, lai pārtrauktu sadarbību ar nomniekiem pienācīgu saistību neizpildes gadījumā.

Šie produkti ir jāuzglabā aukstumā!

Savukārt PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere TVNET skaidroja, ka piena produkti – piens, biezpiens, krējums, kā arī citi dzīvnieku izcelsmes produkti, tostarp gaļa un gaļas produkti, zvejas produkti, olas, ir jāuzglabā aukstumā. Turklāt nav svarīgi, vai tā ir karsta vasaras vai vēsa rudens diena.

Tie ir produkti, kuri, ja nav uzglabāti atbilstošā temperatūrā, ātri bojājas un var izraisīt veselības problēmas cilvēkiem, kuri tos iegādājušies.

PVD aicina neiegādāties pārtikas produktus no apšaubāmiem tirgotājiem, apšaubāmās tirdzniecības vietās, kurās acīm redzami netiek nodrošināti ne atbilstoši higiēnas apstākļi, ne temperatūras režīms.

Par pārtikas produktu nekaitīgumu un drošumu tirdzniecības vietā, protams, ir atbildīgs pārtikas produktu tirgotājs. Nav iespējams katrā tirdzniecības vietā, pie katras vitrīnas novietot pa pārtikas inspektoram, kas visas dienas garumā pārbaudīs, vai tirgotājs ievēro higiēnas un citas prasības, kas jāpilda, lai garantētu patērētājiem drošu un nekaitīgu pārtiku. Tas nav arī nepieciešams, jo lielākoties uzņēmēji godprātīgi tās pilda. PVD atgādina, ka uzņēmumi un personas, iesaistoties pārtikas apritē, uzņemas pilnu atbildību par pārtikas produktiem, ko tie ražo vai tirgo!

Rīgas Centrāltirgus ir viens no pārbaudītākajiem pārtikas tirdzniecības objektiem Rīgā.

Līdz 2016. gada 15. jūlijam Rīgas Centrāltirgū veiktas jau 219 pārbaudes. Pārbaudītas 190 tirdzniecības vietas un 26 ēdināšanas uzņēmumi. Gadījumos, kad tiek konstatēti pārkāpumi, PVD sastāda administratīvā pārkāpuma protokolus, piespriež naudas sodus, kā arī izņem produktus no tirdzniecības.

Par Centrāltirgus tirdzniecības vietās konstatētajiem pārkāpumiem PVD regulāri informē arī tirgus vadību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu