Asociācija: piena ražotāju situācija ir drausmīga; saimniecības nospiestas līdz pēdējam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Piena iepirkuma cenu krituma un parādsaistību pieauguma dēļ piena ražotāju situācija ir drausmīga un saimniecības nospiestas līdz pēdējam, teica Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Alpa-Eizenberga.

Viņa sacīja, ka valdības nesen izmaksātais atbalsts deva iespēju piena ražotājiem tikai daļēji segt parādus, taču saistības uzkrājas un to slogs kļūst arvien lielāks. Situāciju apgrūtina arī piena iepirkuma cenu turpmāka samazināšanās. Piemēram, šogad jūnijā cena par litru piena kritās 1,5-2 centu robežās, un arī jūlijā daļa piena ražotāju saņēma mazāku samaksu par pienu nekā mēnesi iepriekš. «Situācija ir šausmīga, un īstenībā to, ka piena ražotāju situācija ir drausmīga, redz arī pēc tā, ka aizvien mazāk lauksaimnieku par to ir gatavi runāt publiski,» norādīja Alpa-Eizenberga.

Asociācijas vadītāja piebilda, ka arī turpmākās prognozes neliecina par piena iepirkuma cenu kāpumu. «Pēc piena produktu cenām pasaules biržās un pēc pieprasījuma trešajās un Eiropas Savienības (ES) valstīs cenai it kā vajadzētu kāpt. Taču droši vien ne tikai Latvijā, bet visā ES ir uzņēmumi, kuri strādā ar zaudējumiem un vispirms segs savus zaudējumus un tad sāks segt piena ražotāju zaudējumus. Līdz ar to es savā saimniecībā neplānoju īpaši straujas labvēlīgas cenas izmaiņas. (..) Ceru, ka visu vasaru cena noturēsies esošajā līmenī, un redzēs, kas būs septembrī,» viņa teica.

Alpa-Eizenberga pastāstīja, ka arī piena liellopu lopbarība nav kļuvusi lētāka, ne barību nākamajai sezonai sagatavojot tehnoloģiski, ne arī iepērkot papildbarību. Savukārt zemo graudu cenu dēļ tiem piena ražotājiem, kuri paralēli nodarbojas ar graudkopību, šogad neizdosies segt zaudējumus piena lopkopībā. «Šogad graudi būs saražoti praktiski par pašizmaksu vai mazliet virs tās, līdz ar to no tiem arī šogad nekāda milzīgā peļņa nebūs, un nebūs iespējams tā kā pagājušogad būtiski ieguldīt piena lopkopības nozarē,» atzina asociācijas vadītāja.

Latvijas Piena ražotāju asociācija apvieno piena ražotājus, lai veicinātu piena ražošanas attīstību, veidotu partnerattiecības ar piena pārstrādes uzņēmumiem, kā arī pārstāvētu piena ražotāju intereses dažādās institūcijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu