Fotostāsts: izmisušie venecuēlieši laužas pāri robežai uz Kolumbiju, lai iepirktu pārtiku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem Venecuēlas iedzīvotāju, kas dzīvo robežas tuvumā, jau pirms vairākiem gadiem atklāja, ka nelegāla pārtikas ievešana no kaimiņos esošās Kolumbijas, kur pārtika ir krietni lētāka lielo subsīdiju dēļ, var atnest daudz lielākus ienākumus nekā algota darba strādāšana. Tagad, kad valstī trūkst dažāda veida preču, tai skaitā pārtikas, viņi kļuvuši par pēdējo cerību teju tukšo veikalu apmeklētājiem, raksta «Reuters».

Vairumam nelegālo pārtikas ievedēju biznesa modelis tagad mainījies: ekskluzīvu preču vietā tagad valstī tiek ievesti Kolumbijā pirkti milti, rīsi, autiņbiksītes un dažādas citas veikalu plauktos trūkstošas preces.

«Venecuēlā nav palicis vairāk nekas, tikai bads. Kolumbijas preces mums ir kā glābiņš,» stāsta kāds 30 gadus vecs pārtikas kontrabandists, kurš iepirkumos uz Kolumbiju dodas ar motociklu. Vīrietis vēlas palikt anonīms un stāsta, ka agrāk strādājis celtniecības nozarē. Ievesto pārtiku viņš izmantojot arī savas trīs bērnu ģimenes iztikai, bet pārējo nelegāli pārdodot tirgū. Citi kontrabandisti pārtiku ieved pa džungļos izveidotām takām.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro pagājušajā gadā slēdza robežkontroles punktus ar Kolumbiju, cenšoties kontrabandu ierobežot. Tomēr prezidenta centieni nevar stāties pretī cilvēku izmisumam - pagājušajā nedēļā pasauli apceļoja «Reuters» uzņemtas bildes, kurās simtiem cilvēku lauzās pāri Kolumbijas robežai, lai tur iepirktu pārtiku, zāles un pamathigiēnas produktus. Desmitiem cilvēku uz tilta, kas savieno abas valstis, centās vienoties ar tur sardzē norīkotajām militārpersonām, lai tās viņus palaistu. Citi robežu centās šķērsot koka laivās pāri upei. Vairāki citi vēlāk žurnālistiem apgalvoja, ka viņiem izdevies piekukuļot amatpersonas, lai viņiem ļautu Kolumbijā iekļūt pa nomaļākiem zemes ceļiem.

Ekonomiskās problēmas un nesaimnieciska Venecuēlas kreisās valdības saimniekošana novedusi pie preču trūkuma un tukšiem veikalu plauktiem. Trūcīgie un vidusšķiras ļaudis stundām ilgi gaida rindās pēc pārtikas, taču arvien biežāk paliek tukšām rokām.

Šonedēļ kāda sieviete Venecuēlā zaudēja dzīvību, kad tūkstošiem saniknotu pircēju ielauzās lielveikala noliktavās.

Venecuēlas opozīcija prasa prezidenta Maduro atcelšanu no amata ar referenduma palīdzību, norādot, ka šīs ir vienīgais veids, kā novērst humāno krīzi ar naftu bagātajā valstī. «Mans ledusskapis ir pilnīgi tukšs,» stāsta 48 gadus vecā Glorija, kura cēlusies četros no rīta, lai dotos uz pierobežas rajonu Puertosantanderu Kolumbijas tuvumā iegādāties rīsus, cukuru un kafiju.

Puertosantandera pirms tam bija reģions, caur kuru preces tika vestas no Venecuēlas uz Kolumbiju - kontrabandisti pāri robežai veda Venecuēlas degvielu (tolaik pasaulē lētāko), kā arī lētākās preces. Tagad preces plūst pretējā virzienā.

Daudzas ģimenes atzīst, ka bez kontrabandas precēm no Kolumbijas cilvēki valstī mirtu bada nāvē. Tai pašā laikā viņi uzsver, ka šāda situācija jebkurā gadījumā nevar turpināties ilgi - ievestās preces Venecuēlā tiek tirgotas par krietni augstāku cenu, nekā pirktas Kolumbijā. Liela daļa cilvēku pārtikai iztērējuši visus savus iekrājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu