Gandrīz izolēta no sabiedrības; Skaidrīte sašutusi par bezizeju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Pie TVNET vērsās kāda sieviete, kura ir gandrīz izolēta no sabiedrības. Viņa pastāstīja, ka nevar atrast pavadoni, kurš palīdzētu ikdienas gaitās. Bet Labklājības ministrijā TVNET skaidroja, ka asistenta pakalpojumi jānodrošina pašvaldības sociālajam dienestam.

TVNET lasītāja Skaidrīte rakstīja: «Ārstu konsultatīvā komisija man atsūtīja slēdzienu, ka man pienākas pavadonis. Mani radinieki visi strādā, mācās un nevar būt par pavadoņiem.

Kad jūtos labi un droši, varu iziet viena, bieži vien tas beidzas bēdīgi.

Ja paveicas, sarunāju ar kādu paziņu, bet man bieži transportā paliek slikti un ir jāizkāpj.

Ceļa naudu, protams, es sedzu no savas kabatas. Pašvaldībā man teica, lai nāku formēt papīrus ar savu pavadoni. Ko man darīt, ja man nav cilvēka, kurš vienmēr mani pavadītu, kad man tas ir nepieciešams?

Varbūt tiem 2. grupas invalīdiem, kam pienākas pavadonis, var noformēt tādu pašu braukšanas atlaidi, kāda tā ir 1. grupas invalīdiem?

Esmu gandrīz izolēta no sabiedrības.»

LM Sociālo pakalpojumu departamenta vecākais referents Einārs Grāvers TVNET skaidroja, ka nodrošināt Skaidrītei asistenta pakalpojumu pašvaldībā ir sociālā dienesta uzdevums. Līdz ar to, lai saņemtu šo pakalpojumu viņai (vai likumiskajam pārstāvim)

ar iesniegumu ir jāvēršas tās pašvaldības sociālajā dienestā, kur ir deklarēta viņas dzīvesvieta.

Sociālā dienesta pienākums ir izvērtēt nepieciešamību sagatavot individuālo sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas plānu un, ja nepieciešams, šādu plānu sagatavot. Tāpat sociālā dienesta pienākums ir izvērtēt, cik aktīva ir persona ar invaliditāti, tās iesaisti dažādos pasākumos, un izvērtēt nepieciešamo asistenta pakalpojuma apjomu.

Pēc minētā izvērtējuma sociālais dienests lemj par asistenta pakalpojuma pašvaldībā piešķiršanu. Situācijā, ja asistenta pakalpojuma pieprasītājs pats nevar atrast personu, kas viņam var sniegt asistenta pakalpojumu, tad sameklēt asistentu ir sociālā dienesta uzdevums.

To, ka personai ar invaliditāti ir nepieciešams pašvaldības nodrošināts asistents, ir jānorāda iesniegumā

par pakalpojuma piešķiršanu, jo sociālā dienesta darbinieks var to arī nezināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu