Čehijas mazākuma valdība iztur parlamenta uzticības balsojumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bijušais Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs.
Bijušais Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA

Čehijas premjerministra miljardiera Andreja Babiša mazākuma valdība ceturtdienas rītā izturēja parlamenta uzticības balsojumu, kļūstot par pirmo valdību kopš komunistiskā režīma krišanas 1989.gadā, kurai bija nepieciešams komunistu partijas atbalsts.

«Parlaments ir izteicis uzticību ministru kabinetam,» paziņoja parlamenta spīkers Radeks Vondrāčeks pēc parlamenta sēdes, kas bija ilgusi vairāk nekā 16 stundas.

No parlamenta apakšpalātas 200 deputātiem klāt bija 196, no kuriem 105 nobalsoja par atbalstu Babiša valdībai, bet 91 balsoja pret.

Trešdien pie parlamenta bija sapulcējušies vairāki simti demonstrantu, kas protestēja pret komunistu partiju. Kad Babišs iznāca ārā tikties ar demonstrantiem, tie viņu izsvilpa un piespieda atgriezties parlamenta ēkā. Mediji ziņoja, ka daži protestētāji apmētājuši Babišu ar plastmasas pudelēm.

Jau ziņots, ka Babišs otrdien parakstīja vienošanos ar komunistiem, kas tiem pirmo reizi kopš komunistiskā režīma krišanas 1989.gadā deva zināmu ietekmi uz valdību, lai nodrošinātu komunistu atbalstu valdībai uzticības balsojumā.

Babiša vadīto koalīciju veido viņa dibinātā populistiskā «Neapmierināto pilsoņu akcija» (ANO) un sociāldemokrāti (ČSSD).

Taču koalīcija kontrolē tikai 93 no 200 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām, un, lai izturētu uzticības balsojumu, tai bija nepieciešams komunistu atbalsts. Komunistu partijai ir 15 deputātu vietas.

Prezidents Milošs Zemans pirmoreiz Babišam valdības veidošanu uzticēja pēc oktobrī notikušajām vēlēšanām, kurās ANO izcīnīja 78 deputātu vietas parlamenta apakšpalātā.

Tomēr citas partijas nevēlējās iesaistīties Babiša vadītā koalīcijā, jo viņš apsūdzēts par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izkrāpšanu.

Tāpēc Babišam nācās veidot mazākuma valdību, kurā bija pārstāvēta vienīgi ANO, taču šis kabinets janvārī neizturēja parlamenta uzticības balsojumu. Tomēr jūnijā Zemans valdības veidošanu atkārtoti uzticēja Babišam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu