Izvēlamies jaunu sporta tērpu skriešanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daļa sieviešu sporta tērpu izvēlas atbilstoši modes tendencēm un pievilcībai. Tostarp vīrieši lieliski jūtas parastos kokvilnas sporta kreklos un ērtos šortos, jo skriešana – tas ir viens no sporta veidiem, kam nav vajadzīgs speciāls sporta tērps. Un tomēr, lai garo distanču skriešana nekļūtu par mokām, izvēloties jaunu sporta tērpu, vajadzētu ņemt vērā dažas nianses. Latvijā lielākā elektroniskā veikala 220.lv speciālisti iesaka, pēc kādiem kritērijiem izvēlēties skriešanai paredzētu sporta tērpu.

220.lv

Vai kokvilna vienmēr ir labākā izvēle?

Daļa cilvēku ir pārliecināti, ka kokvilnas sporta apģērbs ir vissaprātīgākā izvēle, jo dabīgais audums nekairina un neizraisa ādas alerģiju, ļauj ķermenim elpot, un arī kopt to nav sarežģīti. Bet, lūk, sintētiskais apģērbs vienmēr asociējas ar sliktu kvalitāti un neērtību, bet tā nu ir noticis, ka sintētiskais sporta apģērbs ir skrējēju labākais draugs.

Kokvilna un citi dabīgie audumi ļoti labi uzsūc sviedrus, bet tos likvidē (iztvaiko) diezgan lēni, tāpēc garajās skriešanas distancēs kokvilnas tērps kļūst smags un neērts, reizēm ar to ir pat grūti kustēties. Sintētiskajam sporta apģērbam piemīt sviedru ātras likvidēšanas (iztvaikošanas) īpašība, tāpēc mitrums sintētiskās šķiedras audumos uzkrājas ar lielām grūtībām vai vispār neuzkrājas (pateicoties tam, skrienot Jūs varēsiet justies viegli un ērti). Tiesa, jau ir radīts tāds sporta apģērbs, kas modelēts tā, lai ventilētu visu ķermeni, maksimāli likvidētu (iztvaikotu) mitrumu un neļautu skrējējam pārkarst.

Sporta apģērbi

Sporta apģērba augšdaļa dažādiem laika apstākļiem

Gada siltajā laikā vajadzētu izvēlēties vieglus sporta kreklus ar īsām piedurknēm, bet, ja Jūs skrienat no rīta, tad sporta krekls ar garām piedurknēm būs labākā izvēle. Protams, pēdējā laikā vasara nepriecē ar saviem laika apstākļiem, tāpēc Jūsu garderobē noderēs arī viegla jaka skriešanai, kas nelaiž cauri mitrumu.

Sporta apģērbam jābūt piemērotam skriešanai, jo, ja Jūs vilksiet parasto jaku, ķermenis neelpos, diezgan ātri Jums kļūs karsti, bet organismam sāks pietrūkt šķidruma, tāpēc Jums kļūs grūti skriet, var sākt reibt galva un kļūt nelabi. Skriešanai paredzētās jakas modelētas tā, lai maksimāli iztvaikotu sviedrus un pasargātu skrējēja ķermeni no nelabvēlīgiem laika apstākļiem – lietus, vēja, bet ziemā arī no sniega.

Parasti jakas skriešanai izgatavo no speciāla auduma, kura viena «šūna» ir mazāka par ūdens molekulu, bet tostarp lielāka par enerģijas molekulu, ko izdala organisms. Tieši tāpēc skrienot lietū Jūs neizmirksiet, bet sviedri iztvaikos caur to pašu jakas virsmu ārējā vidē. Tādējādi, valkājot tādu jaku, pārkaršana Jums noteikti nedraud.

Visbeidzot nevajadzētu aizmirst par galvas aizsardzību no karstajiem saules stariem, kas var izraisīt saules dūrienu. Speciālisti iesaka izvēlēties cepuri baltā krāsā ar sietiņu, caur kuru iztvaiko sviedri. Sporta cepure ar nadziņu jāizvēlas tiem skrējējiem, kuru āda ir īpaši jutīga pret saules stariem un ātri apdeg. Bet, ja Jūs daudz svīstat, iegādājieties speciālu sporta galvas apsēju, kas aizkavēs sviedrus un nepieļaus to nokļūšanu acīs.

Sporta apģērba apakšdaļa dažādiem laika apstākļiem

Visbiežāk skrējēji skriešanai izvēlas legingus vai šortus. Šorti var būt brīvi vai cieši pieguļoši, viss atkarīgs no Jūsu skriešanas ieradumiem un individuālajām vēlmēm. Piemēram,220.lv speciālisti cieši pieguļošus šortus iesaka sprinteriem, kuriem svarīgas ir sporta tērpa maksimālas plūdlīnijas formas. Arī pārvarot garas distances pieguļoši šorti nebūs lieki. Vissvarīgākais, lai Jūs tajos justos ērti, Jums nebūtu karsti un tie neberztu gurnu iekšējo daļu. Brīvi šorti skriešanai parasti mēdz būt nedaudz virs ceļa un sānos tiem ir izciļņi. Tāds šortu modelis lieliski ventilē kājas un neļauj ķermenim pārkarst.

Daži skrējēji vasarā izvēlas legingus, tomēr tos vajadzētu atstāt gada aukstajam periodam vai vēsām vasaras rīta vai vakara stundām, jo legingiem nav tik labas ventilēšanas īpašības kā šortiem.

Apavi un zeķes skriešanai

Daļa sporta apavu ražotāju vasarai piedāvā vieglus sporta apavus, kuriem ir ventilācijas atveres ne tikai apavu augšējā daļā, bet arī pašā apavu zolē. Tāda veida apavi ir ļoti mīksti un viegli, bet, ja Jūs skrienat pa cietu segumu, piemēram, pilsētas ielām vai grantētu ceļu, vajadzētu pievērst uzmanību apavu amortizācijas īpašībām. Jo stiprāk sporta apavu zole amortizē, jo mazāku slodzi izjūt locītavas un samazinās traumu gūšanas risks. Aukstajai sezonai paredzētie sporta apavi parasti mēdz būt smagāki, to zolēm ir dziļāki protektori, kas pasargā no slīdēšanas un krišanas, kuru gadījumā Jūs varat ne tikai savainoties, bet arī gūt nopietnas traumas.

Sporta apavi

Speciālisti iesaka arī iegādāties skriešanai paredzētas zeķes, jo tādas zeķes ātrāk iztvaiko sviedrus, neļauj kājai apavā slīdēt, neuzberž tulznas, lieliski aptver pēdu un nesakrokojas. Tiesa, skriešanas zeķes maksā vairākas reizes dārgāk par parastajām zeķēm, bet tāda investīcija ļoti ātri atmaksāsies, jo pat pēc gada tās izskatīsies gandrīz kā jaunas.

Neaizmirstiet ūdens blašķi

Pārvarot garu distanci, kad termometra stabiņš pakāpjas virs +15 grādiem siltuma, līdz jābūt ūdenim, jo siltā vai karstā dienā cilvēka ķermenis ļoti ātri zaudē šķidrumu. Labāk, lai līdz ir nevis ūdens pudelīte, kuru nav pārāk ērti turēt rokās, bet neliela blašķe, kas piemērota skrējēja rokai vai ir piestiprināma skrējējiem paredzētai speciālai siksnai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu