Gada notikumi žurnālistu acīm

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušā prezidenta Valda Zatlera lēmums atlaist 10.Saeimu un tam sekojušās Saeimas ārkārtas vēlēšanas bija svarīgākais notikums Latvijā 2011.gadā, bet pasaulē būtiskākie notikumi ir arābu pavasaris un eiro zonas parādu krīze, liecina ziņu aģentūras BNS Latvijas mediju galveno redaktoru aptauja.

Mediju galveno reaktoru nosaukto nozīmīgāko notikumu saraksta augšgalā ir rīkojums par Saeimas atlaišanas ierosināšanu un tam sekojušās ārkārtas vēlēšanas.

«Saeimas atlaišana izmainīja Latvijas politiku, dodot iespēju pārtraukt gadiem ilgušo trulo valsts nozagšanu,» sacīja žurnāla «Ir» galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Arī portāla «Delfi» galvenais redaktors Ingus Bērziņš norādīja, ka Saeimas atlaišana ir būtiska paradigmas maiņa līdz ar klanu sistēmas izjaukšanu Latvijā un no šā viedokļa gads ir bijis ļoti īpašs un izcils.

«Ja šī paradigmas maiņa nebūtu notikusi, iespējams, lēmumi par airBaltic un Latvijas Krājbanku būtu citādāki. Mēs jau baudām augļus,» pastāstīja Bērziņš.

Starp 2011.gada būtiskākajiem notikumiem nosaukts arī «Latvijas Krājbankas» krahs, parakstu vākšana par Satversmes grozījumiem krievu valodas noteikšanai par otro valsts valodu, kā arī premjera Valda Dombrovska apstiprināšana amatā trešo reizi.

«Šim [Latvijas Krājbankas] bankrotam acīmredzot nebūs tik lielas ietekmes kā »Parex« bojāejai, tomēr kaut vai emocionāli tas bija ne mazāk iespaidīgi lielā mērā tāpēc, ka negaidīti,» aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs un ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Jānis Siksnis. Viņš piebilda, ka krājbankas krahs gan arī lika saprast, ka kopš 2008.gada beigām valsts finanšu stabilitātes ziņā daudz kas ir mainījies uz labo pusi.

«Latvijas Avīzes» galvenā redaktore Linda Rasa aģentūrai BNS norādīja, ka referenduma ierosināšana par krievu valodu kā valsts valodu parāda, ka integrācijas jautājums nav atrisināts, bet patiesībā gruzdējis 20 gadu, un ne tikai to.

«Tas parādīja Saskaņas centra patieso seju, ņemot vērā šā politiskā spēka pozīciju valdības veidošanas procesā,» sacīja Rasa.

Savukārt kā būtiskākos notikumus pasaulē Latvijas mediju galvenie redaktori minējuši arābu pavasari – protestus un gāztos diktatorus Sīrijā, Ēģiptē un citās arābu balstīs, kā arī eiro zonas parādu krīzi. Spēcīgā zemestrīce un cunami Japānā, kā arī tam sekojušais negadījums Fukušimas atomelektrostacijā arī iekļuvis nozīmīgāko pasaules notikumu sarakstā.

«Gadu desmitiem valdījušie arābu diktatori gandrīz vienā naktī zaudēja varu, vienlaikus paverot ceļu gan tautu tiesībām pašnoteikties, gan grūti kontrolējamai vardarbībai un nestabilitātei reģionā. Gada nogales protesti pret masīviem vēlēšanu viltojumiem Krievijā un neticami orveliskā varas reakcija uz to Baltkrievijā skaidri signalizē, ka pārmaiņas turpināsies arī tieši pie Latvijas robežām ‒ jautājums tikai, kas nāks veco valdnieku vietā,» klāstīja žurnāla «Ir» galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Savukārt laikraksta «Neatkarīgā» galvenā redaktore Anita Daukšte norādīja, ka eiro zonas problēmas valstu vadītāji pagaidām nolēmuši risināt, ejot cauri konsolidācijai – budžeta izdevumu samazināšanai, kas noved pie ekonomikas stagnācijas. «Šeit ir sākums procesam, kas visu eiro zonu ievedīs stagnācijā,» minēja Daukšte.

Aptaujā mediju galvenie redaktori bija lūgti nosaukt trīs Latvijā un pasaulē nozīmīgākos notikumus 2011.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu