Gerhards īpaši necentīsies ieviest dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lai gan iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) bija apņēmības pilns panākt dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu, jaunais ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) to neuzskata par pašmērķi.

Ieceri aktīvi virzīja arī kādreizējais ministrs Edmunds Sprūdžs, taču Saeimā šī koncepcija tālāku virzību nav piedzīvojusi. Gerhards uzskata, ka šī sistēma nav par katru cenu jāievieš, jo mērķim esot jābūt ieviest dalīto atkritumu vākšanas un pārstrādes sistēmu. «Vai tas tiek nodrošināts ar depozītu sistēmu vai kādu citu metodi, tas ir diskusijas jautājums,» teica ministrs.

Tuvākajā laikā ir plānots izveidot darba grupu, lai diskutētu par optimālāko virzienu, ņemot vērā pieejamos resursus. Mērķis ir panākt, ka darbojas dalītā vākšana un pārstrāde, kam ir paredzēti līdzekļi nākamajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā, skaidroja Gerhards.

Dzērienu iepakojuma depozīta sistēmai vajadzēja sākt darboties no šī gada sākuma. Koncepcija paredzēja, ka sistēmā tiktu iekļauti PET, stikla un metāla bezalkoholisko dzērienu, alus un dzērienu ar zemu alkohola saturu iepakojumi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iecere paredzēja, ka Latvijā darbosies viens nacionālais operators, ko veido ražotāju un tirgotāju asociācijas. Operatora pienākumi būs loģistika - izvietojums, tehniskie risinājumi, informācijas uzskaite un kontrole, depozīta sistēmā iesaistīto tirgotāju un ražotāju reģistrācija, līgumu slēgšana ar apakšuzņēmējiem, depozīta sistēmas norēķinu veikšana ar ražotājiem, pārstrādātājiem un tirgotājiem un tamlīdzīgas lietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu