Dažādās valstīs, dažādi Ziemassvētku vecīši. Apskaties!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemassvētkos vairumā pasaules valstu tiek dalītas dāvanas, bet to piegādāšanas tradīcijas ir atšķirīgas. Arī vecīšu izskats katrā valstī bieži vien ir citādāks. Lūk, 11 dažādi Ziemassvētku vecīši no dažādām valstīm!

 
Foto: AFP/LETA

Ziemassvētku vecītis Latvijā

Latvijas ģimenes Ziemassvētku vecītis sācis apmeklēt ne agrāk kā pirms 150 gadiem. Mūsu Ziemassvētku vecītis ir tikpat labsirdīgs un nesavtīgs kā Svētais Nikolass. Viņš nāk gan saukts un gaidīts, gan arī klusi un slepeni, sagādājot pārsteigumu visiem svētku svinētājiem. Viņš ģērbies kažokā vai mētelī, kas apjozts ar rakstainu jostu, rokās viņam krāšņi izadīti cimdi, bet galvā — silta ausaine. Dāvanas saliktas lielā, vienkāršā maisā, bet aiz jostas aizbāzti žagari nerātneļiem.

Tomēr neviens bērns tos nesaņem - Ziemassvētku vecītis nepaklausīgajiem piekodina turpmāk uzvesties labi un pasniedz dāvaniņas tāpat kā citiem bērniem. Pārsvarā gan uz vecīša vaicājumu, vai mājās ir kāds blēņdaris, pieaugušie un arī bērni paši atbild noliedzoši — ikvienam taču svētkos gribas justies labam un skaidram, un, ja arī kādas blēņas bijušas, tās jau piedotas un vaininieks savā sirsniņā apņēmies laboties. Citās zemēs apmaiņā pret dāvanām bērni sniedz ēdamlietas Ziemassvētku vecīša zirgam vai ziemeļbriedim, bet latviešu bērniem jāskaita dzejolis vai jādzied dziesma. Ja dāvanu saņēmēju ir daudz, iznāk īsts Ziemassvētku koncerts, jo Latvijā dāvanas saņem ne vien bērni, bet arī pieaugušie.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Somijā

Somijā bērnus apciemo Joulupukki. Burtiski tulkojot viņa vārdu, - Ziemassvētku āzis. Šis vārds radies tajos laikos, kad Joulupukki dāvanas izvadāja ar kazlēnu un pats bija ģērbies kazādas kažokā. Tā kā Somijā, Lapzemē pašlaik atrodas Santa Klausa mājvieta, viņš kļuvis populārāks par veco Joulupukki, un daudzās mājās Ziemassvētkos gaida tieši Santa Klausu.

 
Foto: AP/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Krievijā

Krievijas Sala vectēvs jeb Salavecis ir precēts vīrs. Viņam ir sieva Ziema un mazmeita Sniegbaltīte. Salavecis ģērbies garā, sarkanā mētelī (dažkārt arī sudrabaini zilā), viņam līdzi ir ledus zizlis. Sniegbaltīte ir viņa neiztrūkstošā pavadone, kas palīdz izdalīt dāvanas un pēc vajadzības — arī žagarus.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Spānijā

Spānijā dāvanas saņem tikai 5. janvārī - Zvaigznes dienas priekšvakarā. Pie spāņu bēr­niem nāk nevis Santa Klauss vai Ziemassvētku vecītis, bet gan Trīs ķēniņi, un siens kurpītēs jāatstāj nevis zirgiem, bet kamieļiem. Trīs Austrumu ķēniņi jeb gudrie pateicībā par kamieļu pabarošanu atstāj dāvanas.

 
Foto: AP/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Nīderlandē

Nīderlandē Svētais Niklāss 6. decembrī sāk garu ceļojumu pa visu zemi virzienā no valsts dienvidiem uz ziemeļiem. Viņš ir tērpies tumši violetā bīskapa mantijā, un galvā viņam ir mitra. Svētais Niklāss brauc ar zirgiem, tālab bērni savās kurpītēs vakarā atstāj dažādas ēdamlietas viņa zirgiem - cukuru, sienu, dārzeņus. No rīta kurpītes ir piebērtas ar riekstiem un konfektēm.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Austrālijā

Austrālijas iedzīvotāji arī ir labi pazīstami ar Santa Klausu. Viņš ir ļoti līdzīgs tam, kuru var sastapt Amerikā. Vienīgi ietērps un pārvietošanās līdzeklis viņam ir pavisam citāds, jo Austrālijā, tāpat kā visās pārējās dienvidu puslodes valstīs, decembrī ir karsta vasara. Santa Klauss brauc ar motorolleru, bieži vien ir ģērbies tikai peldbiksēs un galvā uzlicis sarkanu cepuri ar baltu apmalīti.

 
Foto: AP/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Amerikā

Amerikā un daudzviet arī Eiropā Zie­massvētku vecītis trauc pie bērniem pa gaisu no Lapzemes kamanās, kurās iejūgts zibensātrais ziemeļbriedis Rūdolfs, kurš turklāt prot runāt. Dāvanas gatavot vecītim palīdz rūķīši. Ziemassvētku naktī Santa Klauss ieveļas pa skursteni kamīnā un piepilda zeķes ar dāvaniņām.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Itālijā

Itālijā mīļš ciemiņš katrā mājā ir Zie­massvētku tētis (Babbo Natale), kuram līdzi dodas labā feja Befana, lai apdāvinātu bērnus. Ja zēni un meitenes iepriekšējā gadā bijuši nerātni, viņi saņem nevis žagarus, bet gan ogli.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Polijā

Polijā Svētais Nikolajs ierodas, tērpies baltā mantijā un mitrā - īpašā augstā bīskapa cepurē. Viņš cēli sēž zirga mugurā, un viņu pavada tumšādainais kalps Melnais Pēteris, kuram uzticēts nest dāvanu maisu paklausīgajiem bērniem un žagarus nerātņiem.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Francijā

Francijā — tāpat kā Lielbritānijā — tiek gaidīts Ziemassvētku tēvs (Pere Noel). Arī franču Ziemas­svētku vecītis ierodas bīskapa izskatā. Bērni atstāj aiz durvīm kurpītes, kuras svētku rītā atrod pilnas ar dāvaniņām.

Tomēr pēdējos gados gan angļu, gan franču bērnus sāk apciemot tāds pats Santa Klauss kā Amerikā.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemassvētku vecītis Lielbritānijā

Lielbritānijā pie bērniem nāk Svētais Nikolass, tērpies garā, pelēkā bīskapa mētelī. Viņš ierodas jāšus uz ēzelīša Ziemassvētku vakarā vai naktī, kad visi jau devušies pie miera, un dāvanas bērni atrod nākamajā rītā zeķēs, kas iepriekš bijušas sakārtas pie kamīna. Anglijā Svēto Nikolasu dēvē par Ziemassvētku tēvu (Christmas Father).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu