Rīgā notiks pikets kažokzvēru aizsardzībai (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst.11 Rīgā pie apģērbu veikala "Punto" nodibinājums "Dzīvnieku drauga fonds" plāno rīkot piketu kažokzvēru aizsardzībai, informēja nodibinājuma "Dzīvnieku drauga fonds" pārstāvji.

"Dzīvnieku drauga fonds" sadarbībā ar fotogrāfu Sergeju Kondrašinu, iestājoties ziemas sezonai, tradicionāli organizē akciju kažokzvēru aizsardzībai.

Akcijas organizētāji vēlas simboliski ikvienam uzdot jautājumu, cik upuru ir šī cilvēka apģērbu kolekcijā, tādējādi liekot padomāt par apģērbu izvēli, saudzējot, saglabājot dzīvnieku dzīvības.

Katru gadu zvēraudzētavās mirst 31 miljons dzīvnieku - 26 miljoni ūdeļu, 4,5 miljoni lapsu, divi miljoni suņu un kaķu, 250 000 šinšillu, 150 000 sabuļu, 100 000 sesku, 100 000 jenotsuņu. Katrā no audzētavām parasti tiek turēti tūkstošiem dzīvnieku. Dzīvnieku turēšanas metodes audzētavās ir vērstas uz peļņas maksimizēšanu, no kā visvairāk cieš paši dzīvnieki, informēja fondā.

Audzētavā dzīvnieki pastāvīgi dzīvo bailēs, stresā, bieži vien bez veterinārmedicīniskās palīdzības un aprūpes. Tā kā kažokādu industrijā galvenais ir saglabāt ādas kvalitāti, tiek pielietotas visnežēlīgākās dzīvnieku nogalināšanas metodes - ģenitālais elektrošoks, mugurkaula pārlaušana, gāzes kameru izmantošana. Dažreiz dzīvnieki tiek vienkārši apdullināti un āda tiek novilkta, kamēr dzīvnieki joprojām ir dzīvi, norāda "Dzīvnieku drauga fonds".

Lai izgatavotu vienu kažoku, ir nepieciešams nogalināt desmit līdz 24 lapsas, 20 līdz 30 jenotus, 26 līdz 34 nutrijas, 30 līdz 40 oposumus, 30 līdz 60 ūdeles, 40 līdz 60 caunas, 60 līdz 80 sabuļus, 100 līdz 400 vāveres, 130 līdz 200 šinšillas un 180 līdz 240 sermuļus.

65% audzētavu atrodas Ziemeļeiropā, 11% - Ziemeļamerikā, bet pārējās - citās pasaules valstīts - Argentīnā, Ķīnā un Krievijā. Latvijā ir reģistrētas 15 kažokzvēru audzētavas.

"Dzīvnieku drauga fonds" ir aicinājis dzīvnieku aizstāvības akcijai pievienoties arī apģērbu tirdzniecības firmas un veikalus, kuri pircējiem nepiedāvā kažokādu izstrādājumus. Uz aicinājumu ir atsaucies apģērbu veikalu tīkls "Jack and Jones", kas ir piekritis izvietot visos firmas veikalos Latvijā "Dzīvnieku drauga fonda" akcijas plakātus un informatīvos materiālus.

Akcijas laikā, no novembra līdz pat janvārim, Ulmaņa gatves un Vienības gatves krustojumā būs novietots kažokzvēru aizsardzības akcijas plakāts.

"Dzīvnieku drauga fonds" šīs nedēļas sākumā ir nosūtījis vēstuli zemkopības ministram ar lūgumu Zemkopības ministrijai, plānojot 2009.gada uzdevumus tiesību aktu jaunrades jomā, ietvert uzdevumu sagatavot Ministru kabineta noteikumu projektu par labturības prasībām kažokzvēru audzētavās, jo patlaban Latvijā nav šo dzīvnieku aizsardzības tiesiskā regulējuma.

"Dzīvnieku drauga fonds" ir nevalstiska organizācija, kuras misija ir dzīvnieku aizsardzība.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu