AM sagatavojusi jaunus armijas ieroču standartus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

AM sagatavotais valdības lēmuma projekts par NBS standarta ieroču noteikšanu un iepirkšanu sagatavots, pamatojoties uz pašreizējās valdības rīcības plāna uzdevumiem. Projekts patlaban iesniegts valsts sekretāru sanāksmē.

Patlaban NBS iepērk ieročus, pamatojoties uz valdības 2005.gadā pieņemtu rīkojumu. Kopš tā laika NBS ir ieviesuši un turpinās ieviest jaunus ieročus, tomēr, lai nodrošinātu ieroču vienveidīgumu un pamatotu noteiktu modeļu izvēli iepirkumos, ir svarīgi standartizēt NBS izmantotos ieročus.

NBS šobrīd izmanto četru veidu uzņēmuma «Glock Ges. M.B.H» ražotās pistoles. Valdības 2005.gada rīkojumā bija iekļauta tikai 9 milimetru «Glock 17» pistole, tomēr NBS bruņojums šobrīd ir papildināts ar 9 milimetru «Glock» 19 un 26 modeļiem. Savukārt ar 11,43 milimetru kalibru ir iepirktas «Glock 21» pistoles. Turpmāk ir paredzēts iepirkt iepriekšminētās pistoles un to modifikācijas.

NBS rīcībā ir divu veidu mašīnpistoles - deviņu milimetru «UMP» un 4,6 milimetru «MP7». Turpmāk plānots iepirkt «UMP» un «MP7» markas mašīnpistoles, lai nodrošinātu efektīvāku un modernāku ieroci tuvas distances kaujās. Valdības 2005.gada rīkojumā nebija iekļauta 4,6 milimetru mašīnpistole «MP7», kas ir iepirkta pēdējos gados speciālu uzdevumu veikšanai, kam nepieciešama patrona ar paaugstinātu caursišanas spēju. Paralēli NBS bruņojumā ir arī «MP5A3» mašīnpistole, kuru novecojušā dizaina dēļ turpmāk nav plānots iepirkt.

Patlaban NBS bruņojumā ir trīs marku 12.kalibra bises - «Winchester 1300», «Remington M870» un «Mossberg». Valdības 2005.gada rīkojumā par ieroču modeļu noteikšanu bises vispār nav pieminētas. AM norāda, ka turpmāk plānots iepirkt «Remington M870» markas bises un lietot pārējās bises līdz to resursu beigām. «Remington M870» plaši izmanto NATO bruņotie spēki visā pasaulē un šī ieroča konstrukcija ļauj izmantot bisi dažādās situācijās, turklāt tai ir plaši pieejamas rezerves daļas.

Līdz ar valdības rīkojuma projektu attiecībā uz triecienšautenēm nekas nemainīsies. NBS patlaban izmanto uzņēmuma «Heckler&Koch» ražotās 5,56 milimetru NATO standarta «G-36» triecienšautenes un to modifikācijas kopš 2005.gada, un tas ir galvenais Sauszemes spēku kājnieku ierocis. «G-36» triecienšautenes tiek iepirktas arī Zemessardzes un Robežsardzes vajadzībām pārapbruņošanas kārtībā.

Līdz šim sarakstā bija iekļauti divu snaiperšauteņu modeļi «AW» un «Hecate-II», taču jaunajā sarakstā tās ir izslēgtas. Saraksts tagad ir papildināts ar šobrīd iepirktām un turpmāk iepērkamām modernām dažādu kalibru snaiperšautenēm - «M14», «HK417», «AXMC», «Barrett M107» un «AX50».

Patlaban sarakstā ir iekļauts tikai 5,56 milimetru vieglais ložmetējs «Minimi», taču NBS savu inventāru jau ir papildinājuši ar trim lielāka kalibra ložmetējiem - «Minimi», «FN Mag» un «Browning M2HB QCB». Šie ieroči ir bijuši NBS rīcībā ilgāku laiku, tomēr to izplatība NBS vienībās ir palielinājusies un standartizācija ļautu atvieglot loģistiku.

NBS bruņojumā ir pieci granātšāvēji. Četri no tiem ir 40 milimetru un viens 84 milimetru granātšāvējs. Līdz šim sarakstā bija iekļauti tikai 40 milimetru zemstobra granatšāvējs «AG36» un 40 milimetru automātiskais granātšāvējs «GMG». Tagad AM rosina sarakstu papildināt ar granātšāvējiem «HK169», «RBG-6» un «Carl Gustaf». Ņemot vērā, ka attiecīgu milimetru granātas ir plaši izplatītas NATO dalībvalstīs, ir svarīgi standartizēt dažādas nozīmes granātšāvējus, kas ir NBS rīcībā un kurus paredzēts turpmāk iepirkt.

AM rosina sarakstu papildināt ar raķešu palaišanas iekārtām. Patlaban NBS rīcībā ir arī triju veidu raķešu palaišanas iekārtas, divas paredzētas gaisa mērķu iznīcināšanai un viena - tanku un bruņutehnikas iznīcināšanai.

Līdz šim sarakstā nav iekļautas raķešu palaišanas iekārtas. Ilgu laiku vienīgā raķešu sistēma NBS rīcībā bija «RBS-70» zenītraķete. Šogad bruņojumu papildinās arī «Stinger» tuvas darbības pretgaisa aizsardzības sistēma. Kopš 2008.gada NBS rīcībā ir arī vadāmās prettanku raķešu sistēmas «Spike», kuras plānots iegādāties turpmāk un apbruņot gan sauszemes kājnieku, gan mehanizētās vienības, gan jūras spēkus. «Spike» piegādes ir paredzēts īstenot līdz 2023. gadam, pamatojoties uz 2018. gada līgumu par kopējo summu 108 miljoni eiro.

Tāpat sarakstā patlaban nav iekļauti mīnmetēji, lai gan tie NBS rīcībā ir kopš 1990.gadiem. Kopš 1990.gadiem NBS izmanto 81 milimetru un 120 milimetru mīnmetējus, ko 2017.gadā papildināja ar 60 milimetru mīnmetēju. Attiecīgi ir plānots turpmāk iepirkt, uzturēt un izmantot minēto kalibru mīnmetējus, lai nodrošinātu nepieciešamo kājnieku un mehanizēto vienību uguns atbalstu, kā arī ļautu efektīvāk integrēties NATO misijās un mācībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu