Tiesas priekšā stājas meklētie 13.janvāra grautiņu dalībnieki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien sāka tiesāt tos 13.janvāra grautiņu dalībniekus, kuri līdz šim no pirmstiesas izmeklēšanas bija izvairījušies un atradās meklēšanā. Tomēr trīs grautiņa dalībnieki joprojām atrodoties meklēšanā, kaut gan pēc grautiņiem pagājuši trīs gadi, šovakar informēja LNT ziņas.

Apsūdzētais: Tam visam nebija jēgas

27 gadus vecais Artūrs Šternbergs stāstījis, ka visus šos gadus pēc Vecrīgas nemieriem bijis peļņā Nīderlandē. Apsūdzētais apgalvojis - līdzko uzzinājis, ka tiek meklēts, labprātīgi atgriezies Latvijā, lai stātos tiesas priekšā.

Artūrs, slēpdamies kapuces aizsegā, atzina, ka piedalījies divu pašvaldības policijas auto demolēšanā. Toreiz bijis krietnā reibumā, un savu pagātnes rīcību šodien viņš izskaidrot nevarot.

Šobrīd viņš savu rīcību nožēlo, lai gan tolaik domājis, ka ar huligānisko gājienu spēs ko mainīt. „Barā ir bara instinkts, nu tā sanāca. Ko panākt? Mēs neko nevaram panākt – kādi viņi tur 100 debilie ir, tādi ir. Apzinos, ka nevajadzēja to, protams, darīt, nebija tam visam jēgas,” tā intervijā LNT ziņām sacīja Artūrs.

Kopā ar Artūru Šternbergu uz apsūdzēto sola šodien tiesā bija sēdies arī Mareks Laizāns. Viņam jau vienā citā kriminālprocesā ir piemērots apcietinājums, tāpēc viņu uz tiesu konvojēja.

Cietušie nenovēl demolētājiem bargus sodus

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis stāsta, ka, vandaļiem iznīcinot abus spēkratus, materiālie zaudējumi nodarīti teju 40 tūkstošu latu apmērā. Abi auto jau sen norakstīti, jo nebija atjaunojami. Tomēr policists tiesājamiem nevēl bargu sodu.

Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvis Dzintars Straujums raidījumam uzsvēris: „Ja cilvēks atzīst savu vainu un ir gatavs atlīdzināt šos materiālos zaudējumus, tad nav obligāts cietumsods, bet nosacīts.” Arī masu nekārtību cēlāji cer uz soda mīkstināšanu, jo viņiem draud cietumsods.

Prokurors Mairis Mackevičs skaidroja, ka sodu nosaka Krimināllikums: „Jāņem vērā apstākļi, vai persona vainu atzīst vai ne, arī citi apstākļi - vai atlīdzinās kaitējumu, vai jau ir sācis atlīdzināt, apsūdzēto biogrāfija. Ir personas, kas jau iepriekš sodītas, izdarījuši šos noziegumus nosacītas notiesāšanas laikā. Tie visi ir kritēriji, kas tiek ņemti vērā soda noteikšanā.”

Meklēšanā aizvien trīs personas, tostarp - sieviete

Tomēr meklēšanā joprojām atrodas vēl trīs 13.janvāra Vecrīgas grautiņu dalībnieki, tostarp vienīgā sieviete – kāda gaišmate, kura meta bruģakmeni policijas automašīnas logā. Neoficiāli zināms, ka meklēšanā esošās personas atrodas ārzemēs, tāpēc viņu tiesāšana šobrīd ir apgrūtināta.

13. janvāra grautiņu pamata krimināllietu, kurā apsūdzētas 68 personas, Rīgas apgabaltiesa bija plānojusi skatīt pirms mēneša. Taču todien uz sēdi neieradās vairāk nekā desmit apsūdzētie, tāpēc lietas izskatīšana bija jāatliek uz nākamo gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu