Mirusi šokējošo pretanoreksijas plakātu modele Izabella Karo (69)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

28 gadu vecumā mirusi franču aktrise un modele Izabella Karo, kas pirms dažiem gadiem piesaistīja pasaules uzmanību ar šokējošām fotogrāfijām kampaņai cīņā pret anoreksiju.

Karo draugs, šveiciešu dziedātājs Vensāns Biglē apstiprināja, ka jaunā sieviete nomirusi 17.novembrī, pirms tam divas nedēļas slimnīcā cīnoties ar akūtu elpceļu slimību.

"Viņa 15 dienas atradās slimnīcā ar akūtu elpceļu slimību un pēdējā laikā bija ļoti nogurusi, bet viņas nāves cēlonis vēl nav zināms," Šveices medijiem pavēstīja Biglē.

Karo pasaules uzmanības centrā nonāca 2007.gadā, kad viņas šokējoši tievais ķermenis bija redzams uz reklāmas plakātiem Milānas ielās kampaņā pret anoreksiju. Reklāmas kampaņa tika rīkota vienlaikus ar Milānas modes nedēļu.

Tajā laikā 1,65 metrus garā Karo svēra tikai 32 kilogramus, kas nozīmē, ka viņas ķermeņa masas indekss tobrīd bija tikai 11 punkti.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas standartiem, ikvienam, kura ķermeņa indekss ir zemāks par 18,5 punktiem, ir pārāk mazs svars.

Ķermeņa masas indekss zem 17,5 punktiem ir viens no kritērijiem anoreksijas diagnosticēšanai, bet indekss ap 15 punktiem tiek uzskatīts par smagas badošanās pazīmi.

Ar anoreksiju Karo sirga jau kopš 13 gadu vecuma. 2006.gadā, kad viņas svars nokritās līdz 25 kilogramiem,

modele nonāca komā. 2010.gadā Karo svars bija pieaudzis līdz 42 kilogramiem.

Šokējoši tievās Karo fotogrāfijas izraisīja diskusijas sabiedrībā un arī modes industrijā. Galu galā Itālijas reklāmas uzraudzības dienests plakātus aizliedza, bet Francijas amatpersonas rekomendēja tos neizlīmēt Francijā.

Virs izdēdējušās sievietes fotogrāfijas, kas tiek izmantota kā reklāma modes nama "Flash&Partners" preču zīmei "Nolita", rakstīti vārdi "No Anorexia" ("Anoreksijai - nē").

Toreizējo fotogrāfiju autors ir skandalozais itāliešu fotogrāfs Olivjero Toskāni, kas 1992.gadā apģērbu kompānijas "Benetton" kampaņai nofotografēja no AIDS mirstošu cilvēku.

Karo toreiz stāstīja, ka viņa nolēmusi pozēt Toskāni kampaņai, lai brīdinātu sievietes par pārmērīgas tievēšanas briesmām.

"Es domāju, ka tā ir iespēja izmantot manas ciešanas, lai nodotu šo vēstījumu un demonstrētu, kas patiesībā ir tievums un kādi ir tā reālie draudi, un tā ir nāve," toreiz brīdināja Karo.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu