Lietuvas un Igaunijas prezidenti sveic Latvijas iedzīvotājus valsts svētkos (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svinīgā uzrunā pie Brīvības pieminekļa Latvijas iedzīvotājus valsts 90.dzimšanas dienā sveica arī Lietuvas prezidents Valds Adamkus un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

"Esmu laimīgs, ka šodien varu piedalīties svētkos un būt kopā ar jums. Lietuvas tautas vārdā apsveicu visus Latvijas pilsoņus šeit un visā pasaulē šajā jubilejā," sacīja Adamkus.

Lietuvas prezidents norādīja, ka šogad mēs visi - lietuvieši, latvieši, igauņi un poļi - pieminam tik svarīgo 1918.gadu, kad piepildījās latviešu dzejnieka Andreja Pumpura vārdi. "1918.gadā Baltijas valstis un citas Eiropas valstis negaidīja piemērotu laiku brīvības iegūšanai. Tāpat arī to negaidījām pirms 20 gadiem, kad stāvējām Baltijas ceļā. Sapratām, ka brīvībai nav piemērota laika - tā ir tagad un šeit."

Adamkus atgādināja, ka 90 gadu laikā tautas piedzīvojušas daudz priecīgu un arī daudz bēdīgu brīžu. "Mēs nesalūzām, bet pacēlāmies no jauna. Tautas cīnījās kopā un brīvības mīlestība bija spēcīgāka par divīzijām."

"Jums tāpat kā visām citām tautām brīvības bija izcīnīt grūti. Vienmēr vajag brīvību aizsargāt un kopt. Gruzijai grūtā brīdī mēs paudām atbalstu un stāvējām kopā. Tādēļ ar šausmām klausos draudus konfliktus atrisināt arī kaimiņvalstīs. Tāpēc mūsu karavīri cīnās Afganistānā un citus," sacīja Lietuvas prezidents, piebilstot "ja mēs vēlamies saglabāt brīvību un labklājību, jābūt solidāriem. Stipra Latvija nozīmē stipru Lietuvu."

"Es ticu, ka demokrātiskās vērtības būs svarīgākās vadlīnijas mūsu attiecībās. Brīvību nevar izlūgties, brīvību jāaudzē sevī," teica Adamkus, papildu tam nolasot pēdējās rindas no eposa "Lācplēsis".

Igaunijas prezidents savā runā vairākas reizes minēja Brīvības pieminekļa un trīs zvaigžņu simbolisko nozīmi, kas izturējušas smagu laiku. "Mēs raugāmies augšup un jūtam, ka esam vienā kopīgā notikumā," sacīja Ilvess.

"Mūs vienmēr ir vienojis skarbais ziemeļu klimats un Baltijas jūra. Tagad arī varam būt priecīgi, ka ietilpstam divās apvienībās - Eiropas Savienībā un NATO. Šī situācija mums katram dod iespēju attīstīt savu valsti un kultūru, un arī runāt līdzi pasaules arēnā," norādīja Igaunijas prezidents.

"Jo vairāk savstarpēji turēsimies kopā, jo vairāk cerību. Ikdienā lai šķetinām pašmāju problēmas un pasaules notikumus, bet šodien lai jūtam prieku un draudzību," sacīja Ilvess.

Šovakar pēc svētku salūta svētku pasākumi turpinās Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ar Valsts prezidenta un kundzes Lilitas Zatleres rīkotu pieņemšanu īpaši lūgtajiem viesiem.

Uz pieņemšanu lūgti vairāki simti viesu, tostarp, ministri, Saeimas deputāti, Eiropas Parlamenta deputāti, valsts sekretāri, valsts un pašvaldību pašreizējās un bijušās amatpersonas, militārpersonas un reliģisko organizāciju pārstāvji. Tāpat uz pieņemšanu aicināti mūzikas jomas pārstāvji, teātra un kino pārstāvji, rakstnieki, mākslinieki, muzeju vadītāji u.c.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu