Snoudena nopludinātie dokumenti būs pieejami plašākai izpētei

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Kādreizējā ASV specdienestu darbinieka Edvarda Snoudena nopludināto dokumentu arhīvs būs pilnībā pieejams medijiem un organizācijām, kas gatavas sadarboties ar dokumentu glabātāju vietni «The Intercept», pirmdien paziņojis žurnālists Glens Grīnvalds.

«The Intercept» pirmdien paziņoja, ka uzaicinās uz sadarbību žurnālistus no ārpuses, tostarp no ārvalstu mediju izdevumiem, lai izpētītu visu Snoudena arhīvu.

Grīnvalds bija viens no pirmajiem žurnālistiem, kas 2013.gadā intervēja Snoudenu.

Padziļināta izpēte varētu atklāt jaunu informāciju no Snoudena nopludinātajiem dokumentiem, kas atspoguļo ASV slepenās izlūkošanas programmu patieso apmēru.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību. Snoudens pašlaik dzīvo Krievijā, kuras varas iestādes viņam atļāvušas uzturēties valstī, lai izvairītos no kriminālvajāšanas ASV.

Grīnvalds paziņoja, ka, pētot Snoudena dokumentus, svarīgs aspekts jau no sākta gala bijusi sadarbība ar citiem ASV medijiem un ārvalstu medijiem, piebilstot, ka viņi nekad nav vēlējušies paturēt visus materiālus pie sevis.

«Mēs esam kolektīvi dalījušies dokumentos ar vairāk nekā divdesmit mediju izdevumiem, un tādējādi žurnālistu komandas vairākās valstīs ir strādājušas ar Snoudena dokumentiem un ziņojušas par tiem,» sacīja Grīnvalds.

Viņš atklāja, ka pēc vienošanās ar Snoudenu žurnālistiem, kuri strādās ar dokumentiem, tiek prasīts akceptēt zināmus noteikumus.

Grīnvalds sacīja, ka vēl ir daudz sabiedrībai svarīgu dokumentu, kas var tikt atklāti un ko vajadzētu atklāt.

«Arhīvā ir arī dokumenti, ko, mūsuprāt, nevajadzētu publiskot nopietnā kaitējuma dēļ, ko tie varētu nodarīt nevainīgiem cilvēkiem,» viņš piebilda.

Grīnvalds norādīja, ka «The Intercept» jau strādā pie pielaides nodrošināšanas Francijas laikrakstam «Le Monde» un citiem mediju izdevumiem, un piebilda, ka viņi ar nepacietību gaida ziņas, ko šī sadarbība nesīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu