VID: «Gan Bei» norēķiniem nelikumīgi izmantojis ar roku parakstītas kvītis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Restorānu tīkls «Gan Bei» norēķiniem nelikumīgi izmantojis ar roku parakstītas kvītis, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Atsaucoties uz publiskajā telpā izskanējušajām ziņām, ka restorānu tīkls «Gan Bei» pēc VID Finanšu policijas pārvaldes veiktajiem pasākumiem turpinājis darbību, izsniedzot klientiem ar roku parakstītas kvītis, VID 11.decembrī ir veicis pārbaudes 10 uzņēmuma pakalpojumu sniegšanas vietās un konstatējis pārkāpumus.

Par pārkāpumiem sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 156.2 panta trešās daļas - par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu neuzstādīšanu un neizmantošanu vietās, kur tirgo ar akcīzes nodokli apliekamās preces. Saskaņā ar LAPK par šādu pārkāpumu var uzlikt naudas sodu amatpersonām no 210 līdz 430, bet juridiskajām personām - no 430 līdz 4300 eiro, konfiscējot ar akcīzes nodokli apliekamās preces, kas atrodas tirdzniecības (realizācijas) vietās un ar tām iekšējā saistībā esošajās telpās, vai bez konfiskācijas.

Prasība reģistrēt samaksu kases aparātos, kases sistēmās, specializētajās ierīcēs vai iekārtās ir obligāta. VID vērš nodokļu maksātāju uzmanību, ka Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumu Nr.282 39.punktā noteiktās tiesības laika posmā, kamēr nedarbojas kases aparāts vai kases sistēma, nelietot kases aparātu vai kases sistēmu, izsniedzot VID reģistrēto kvīti, nodokļu maksātājs var izmantot tikai gadījumā, ja kases aparāts īslaicīgi nedarbojas elektrības padeves pārtraukuma vai citu tehnisku iemeslu dēļ, piemēram, ja kases aparāts vai kases sistēma ir bojāta.

VID atgādina, ka laika posmā, kamēr nedarbojas kases aparāts vai kases sistēma, kases aparāta vai kases sistēmas lietotājs veiktos darījumus uzskaita ieņēmumu uzskaites reģistrā, norādot ieraksta datumu, kārtas numuru, darījuma summu (atsevišķi sadalījumā pa piemērotajām pievienotās vērtības nodokļa likmēm), pievienotās vērtības nodokļa summu (atsevišķi sadalījumā pa pievienotajām pievienotās vērtības nodokļa likmēm) un citu lietotājam nepieciešamo informāciju.

Par darbadienas laikā saņemto skaidro naudu uz ieņēmumu uzskaites reģistra pamata kases aparāta lietotājs sagatavo kases ieņēmumu orderi un Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumu Nr.584 «Kases operāciju uzskaites noteikumi» noteiktā kārtībā iemaksā naudu kasē.

Pēc pircēja pieprasījuma lietotājam ir jānoformē numurēta un VID reģistrēta kvīts, kurā norādīti Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumu Nr.282 «Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas noteikumi» 61.punktā noteiktie rekvizīti.

VID norāda, ka par kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas bojājumiem lietotājam ir nekavējoties jāpaziņo apkalpojošajam dienestam.

Kases aparāta, kases sistēmas vai tirdzniecības automāta lietotājs kases aparāta žurnālā norāda apkalpojošā dienesta izsaukšanas datumu un laiku.

Savukārt apkalpojošā dienesta pienākums ir 48 stundu laikā pēc lietotāja izsaukuma saņemšanas nodrošināt apkalpojošā dienesta atbildīgās personas ierašanos kases aparāta, kase sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietošanas vietā.

Jau ziņots, ka vairākos restorānos «Gan Bei» 11.decembrī, norēķinoties par pasūtījumu, klientiem netika izsniegti čeki, bet gan reģistrētās kvītis, liecina restorānu apmeklētāju novērojumi. «Gan Bei» īpašnieka «Lage Ko» pārstāvji situāciju nekomentē.

Kā vēstīts, ar restorānu tīkla «Gan Bei» īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija 10.decembrī aizturējusi septiņus šīs grupas dalībniekus, tostarp Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, kura bijusi viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis ne apstiprināja, ne noliedza, ka kratīšanas un aizturēšanas būtu veiktas restorānu «Gan Bei» īpašnieka «Lage Ko» birojā un restorānos, taču apstiprināja, ka starp aizturētajiem un apcietinātajiem ir arī Saeimas deputāta Potapkina sieva Gaļina Karmača, kura ir «Lage Ko» līdzīpašniece.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu