Par 100 000 palielina Talsu traģēdijas kompensācijas summu (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa izskatīšanai Rīgas apgabaltiesai paredzējusi nosūtīt divas prasības pret valsti par kompensāciju piedziņu saistībā ar 1997.gadā notikušās Talsu traģēdijas radītajām ciešanām.

Kā uzzinājām tiesā, abi prasītāji Mārtiņš Bite un Toms Putns, no kuriem katrs prasīja no valsts piedzīt 100 000 latu kā veselībai nodarītā un morālā kaitējuma kompensāciju, savas prasības palielinājuši vēl par tikpat lielu summu, tādējādi prasot piedzīt 200 000 latu kompensāciju katrs.

Līdz ar to prasījumu izskatīšana vairs nav piekritīga rajona tiesai, kas izskata prasības, kuru summas nepārsniedz 150 000 latu.

Prasībās gan Putns, gan Bite norādījuši, ka iepriekš viņi atzīti par cietušajiem tā dēvētajā Talsu traģēdijas krimināllietā, kas šobrīd jau izskatīta visās tiesu instancēs. Viņu pieteiktās civilprasības tiesa atstājusi bez izskatīšanas, līdz ar to viņi vērsušies tiesā ar prasībām par kompensācijas piedziņu no valsts.

Abi cietušie norādījuši, ka 1997.gada 28.jūnijā notikusī traģēdija radījusi fizisku un morālu kaitējumu, kā arī atstājusi neizdzēšamu negatīvu iespaidu uz visu dzīvi, proti, fizisko spēju ierobežojums, apgrūtinātas iespējas zināšanu apguvē, kā arī gūta morālā trauma un sakropļojumi.

Gan Putns, gan Bite katrs iepriekš lūdza piedzīt no valsts Iekšlietu ministrijas (IeM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta personā 40 000 latu kompensāciju par sakropļojumu un izķēmojumu, tikpat daudz par nodarīto morālo kaitējumu, kā arī 20 000 latu par veselībai nodarīto kaitējumu. Tāpat katrs prasītājs lūdz piedzīt zaudējumus, kas saistīti ar miesas bojājumu ārstēšanu - 1588 latus un atlīdzību par juridisko palīdzību.

Lietas sākotnēji bija tiesneša Raimonda Bula lietvedībā, taču abās lietās viņam noraidījumu pieteica valsts intereses aizstāvošās IeM pārstāvji.

Tiesnesis noraidījumus pieņēma, jo administratīvās tiesas lietvedībā ir viņa prasība pret IeM, un tas var radīt šaubas par objektivitāti. Lietu izskatīšana tika uzticēta Mairai Narvilai.

Jau ziņojām, ka par Talsu traģēdijas nodarītā morālā kaitējuma kompensēšanu tiesā iesniegtas vairāk nekā 10 prasības. Daļu no tām pirmās instances tiesa jau izskatījusi, piedzenot no valsts ap 100 000 latu kompensācijas katrā gadījumā. Spriedumi vēl nav stājušies spēkā - tie pārsūdzēti apelācijas kārtībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu