Albums sīčiem - arī lielajiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nopērkot bērnam neparastu bilžu grāmatu, var iepazīties ar latviešu mūsdienu mākslu un atbalstīt labdarības akciju „Saulainas dienas mūsu bērniem“.

3. decembrī Latvijas Mākslas akadēmijā ģimenes ar bērniem svinēja bilžu grāmatas „Albums sīčiem“ atvēršanu. Īpaša bilžu grāmatiņa mazuļiem un vienlaikus latviešu mūsdienu mākslas albums, kas interesants arī viņu vecākiem, – šāda grāmata Latvijā iznāk pirmoreiz. Bērni varēja sastapt pazīstamus vidējās un jaunākās paaudzes latviešu māksliniekus, kuru darbi bija aplūkojami ne tikai grāmatā, bet arī īpašā „Izstādē sīčiem“.

Grāmatu "Albums sīčiem. Latvijas māksla bērniem un pieaugušajiem (An Album for Tiny Tots. Latvian Art for children and adults)", ko sagatavojusi aģentūra TBWA\\Latvija sadarbībā ar radošo kustību U25\\ un izdevniecību "liels un mazs", Latvijas bērniem un pieaugušajiem dāvina grāmatas krustmāte a/s “Latvijas gāze”. Visi grāmatas pārdošanas ienākumi tiek ziedoti laikraksta „Diena” rīkotajai labdarības akcijai „Saulainas dienas mūsu bērniem” – Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vecāku mājas remontam. Arī pati grāmatiņa nonāks pie Bērnu slimnīcas mazajiem pacientiem. „Mums šis projekts šķita oriģināls, Latvijai inovatīvs, tāpēc atbalstāms,” teica a/s „Latvijas gāze” pārstāve Sandra Ādamsone. Idejas autors, TBWA\\Latvija attīstības direktors Ivo Strante un viņa kolēģis Mārtiņš Ķibilds pastāstīja, ka doma par grāmatas veidošanu radusies, mēģinot attīstīt Latvijas radošo vidi un piesaistīt sponsoru un mecenātu uzmanību radošajai nozarei, kas nākotnē būs gan Latvijas tēla veidotāja, gan nozīmīgi ietekmēs Latvijas konkurētspēju pasaulē. Šī cietā kartona grāmatiņa ir divpadsmit lielisku Latvijas mākslinieku saruna ar mūsu bēbīšiem mākslas valodā. Tā ir arī jauna iespēja vecāku sarunām ar saviem bērniem. „Visas bērnu grāmatas patiesībā ir arī grāmatas pieaugušajiem, jo bērnus tās sasniedz ar viņu palīdzību, turklāt tiek lasītas kopā, un tas vieno vecākus un viņu bērnus. Taču šai grāmatai tas ir drosmīgi uzrakstīts uz vāka,“ piebilda projekta līdzautore dzejniece Inese Zandere.

Mākslas spēju paplašināt bērna uztveres apvārsni uzsvēra Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese, vēlot izdevējiem, lai pirmā mākslas bilžu grāmata nebūtu pēdējā. Bilžu grāmatu masu produkcija ar savu skaidro, vienkāršo, bet vienveidīgo estētiku ļauj bērnam iemācīties pazīt priekšmetus, krāsas un to nosaukumus, taču tā ir tikai funkcionāla, tai nav papildu estētiskās vērtības. Pasaulē ir daudz piemēru, kuri rāda, ka bērnu apmācībā tiek izmantoti pazīstamu mūsdienu mākslinieku darbi, kas iemāca bērnam izjust formu un krāsu, veido priekšstatu par priekšmetu attēlošanas veidu dažādību un veicina bērna kā radošas personības attīstību.

Albuma dizainu un iekārtojumu veidojusi Māra Viška (TBWA\\Latvija). Grāmatas sastādītājs gleznotājs Andris Vītoliņš izvēlējies 12 spilgtus, stilistiski atšķirīgus Helēnas Heinrihsones, Līgas Purmales, Rituma Ivanova, Elitas Patmalnieces, Flēras Fedjukovas, Auces Bieles, grafiti mākslinieku grupas – SAIM, Elf, ZAI un Četri, Otto Zitmaņa, Maijas Kurševas, Karinē Paronjancas, Māras Viškas un Andra Vītoliņa darbus. Izvēli noteicis arī tas, lai mākslas darbā būtu atrodama kāda bērnam pazīstama, vienkārša un labi saprotama lieta vai būtne mākslinieka neparastajā redzējumā. Albumā reproducēts gan katrs darbs pilnībā, gan atsevišķs tā fragments – kaķis, divritenis, busiņš, lapsa, brilles, spogulis, zivs u.c., to nosaukumi lasāmi piecās valodās. Grāmata izgatavota no bieza kartona, noapaļotiem lappušu stūrīšiem, droši dodama rokās mazajiem. Pieaugušajiem domāts īss un tēlains mākslinieka daiļrades raksturojums, lasāms gan latviešu, gan angļu valodā. „Mans uzdevums šajā grāmatā līdzinājās pārsteidzošajai burinieka iedabūšanai pudelē caur tievu kakliņu – pāris īsās rindiņās pateikt par šo mākslu kaut ko svarīgu. Ceru, ka mākslinieki tos uztvers kā mazus dzejoļus par sevi,” teica Inese Zandere. Bērniem viņa dāvināja jaunu dzejoli, kurā Krustmāte Gāze dodas dejot ar sultānu Sērkociņu.

Apskatījuši izstādi, bērni paši ķērās pie zīmēšanas, izveidojot „Sīču izstādi pieaugušajiem“, un saņēma mākslinieku simpātiju balvas, bet Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Aleksejs Naumovs ļāva mazajiem un lielajiem viesiem ielūkoties noslēpumainajās telpās, kur top mākslas darbi, – akadēmijas gleznošanas darbnīcās un veidotavā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu