Latvija pēc atklāto HIV inficēto skaita ierindojas ceturtajā vietā (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija pēc pērn atklāto HIV inficēto skaita uz miljonu iedzīvotāju starp Eiropas Savienības (ES) valstīm ierindojas ceturtajā vietā, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati par 2006.gadu.

Latvijā pagājušā gadā atklāti 299 jauni HIV inficēšanās gadījumi, bet jaunatklāto HIV inficēto skaits uz miljonu iedzīvotāju 2006.gadā sasniedza 130,3, kas ir ceturtais augstākais rādītājs starp 25 ES valstīm. Pētījumā nav pieejami dati par Itāliju un Spāniju.

Vislielākais jaunatklāto HIV inficēto skaits uz miljonu iedzīvotāju ir Igaunijā - 504,2. Pagājušajā gadā Igaunijā atklāti 668 jauni HIV inficēšanās gadījumi.

Lietuvā pagājušajā gadā konstatēti 100 jauni inficēšanās gadījumi, bet jaunatklāto HIV inficēto skaits uz miljonu iedzīvotāju sasniedz 29,3, kas Lietuvu starp ES valstīm ierindo 18.vietā.

Visvairāk jaunu inficēšanās gadījumu pērn atklāts Lielbritānijā - 8925 gadījumi, bet no miljona iedzīvotāju Lielbritānijā pērn inficējušies 148,8 cilvēki, kas to ierindo trešajā vietā.

Otrajā vietā starp pēc jaunatklāto inficēto skaita uz miljonu iedzīvotāju ierindojas Portugāle, kur pērn inficējušies 205 cilvēki no miljona, bet pagājušajā gadā kopumā atklāti 2162 jauni inficēšanās gadījumi.

Vismazākais jaunatklāto HIV inficēto skaits uz miljonu iedzīvotāju ir Slovākijā, kur inficējušies pieci no miljona iedzīvotāju - kopumā atklāti 27 jauni inficēšanās gadījumi.

Zema HIV izplatība ir arī Ungārijā, Rumānijā un Čehijā.

Kaut arī pagājušajā gadā atklāti HIV inficēšanās gadījumu līmenis ir zemāks nekā 2001.gadā piedzīvotais uzliesmojums, HIV inficēto skaits katru gadu pieaug, teikts Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra ziņojumā.

Vairāk nekā ceturtā daļa no jaunatklātajiem HIV inficētajiem ir jaunieši vecumā no 15-24 gadiem, un 41% jaunatklāto inficēto ir sievietes.

53% cilvēku inficējušies nedrošos heteroseksuālos kontaktos, 30% - homoseksuālos kontaktos, bet 10% - intravenozi lietojot narkotikas.

Pēc mediķu aplēsēm, aptuveni 30% Eiropā dzīvojošo HIV inficēto neapzinās to, ka viņi ir inficēti, un līdz ar to var iesaistīties nedrošās aktivitātēs, izplatot vīrusu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu