Risinājumu «Rīgas cirka» ēkas fasādes stiprināšanai izstrādās līdz jūlijam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Risinājumu «Rīgas cirka» ēkas fasādes stiprināšanai izstrādās vēl aptuveni divus mēnešus, aģentūra BNS uzzināja Kultūras ministrijā (KM).

Projektu ar risinājumiem fasādes nostiprināšanai bija paredzēts izstrādāt jau martā, tomēr cirka ēkas izpētes gaitā projektētāji piedāvāja divus fasādes konservācijas risinājumu variantus, un KM izvēlējās variantu, kura projekta sagatavošanai nepieciešams ilgāks laiks. Ministrija norāda, ka termiņš, kad projekts varētu būt iesniegts ekspertīzei, ir 45 darbdienas.

Projektētāju izstrādātais vienkāršākais variants paredzēja fasādes sienas stiprināšanu veikt ar savilcēm. Ievērojot to, ka tas būtu uzskatāms par pagaidu risinājumu un turpmākajā cirka atjaunošanas laikā tomēr būtu jāveic fasādes sienas pamatu nestspējas stiprināšana, KM deva norādījumu izstrādāt variantu, kas paredz gan pamatu, gan sienas nostiprināšanu. Ministrija uzsver, ka tādejādi kopumā tiks ietaupīti valsts līdzekļi.

«Rīgas Cirks» ir noslēdzis līgumu ar uzņēmumu «ADZ birojs» par cirka ēkas Merķeļa ielas fasādes sienas iekonservēšanas – nostiprināšanas projekta izstrādi. Līguma summa ir 9750 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Darba uzdevumā ietilpst arī būvkonstrukciju daļa, ko izstrādās uzņēmums «Celmiņa būvkonstrukciju projektēšanas birojs».

Pašlaik projektētāji ir sākuši fasādes sienas uzmērīšanas darbus. Summa, kas būs nepieciešama būvdarbu veikšanai, būs zināma pēc projekta izstrādes.

Iepriekš KM bija sadarbība ar uzņēmumu «Būvkore», kura darbinieki daļēji turpina darbu arī jaunā projekta izstrādē.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka «Rīgas cirka» ēkas fasādes nostiprināšanas darbus plānots veikt šā gada pirmajā pusē. Bija paredzēts, ka uzņēmums «Būvkore» izstrādā projektu ar risinājumiem fasādes nostiprināšanai līdz marta beigām.

«Rīgas cirks» noslēdzis līgumu arī ar pašvaldības uzņēmumu «Rīgas satiksme» par sabiedriskā transporta kontakttīkla enkuru noņemšanu no cirka ēkas fasādes. Tam «Rīgas cirks» atvēlēs līdz 50 000 eiro no līdzekļiem, kurus KM savai kapitālsabiedrībai pērn piešķīra steidzami veicamiem ēkas remontdarbiem. KM «Rīgas cirkam» bija atvēlējusi 71 000 eiro.

Jau ziņots, ka pēc Būvniecības valsts kontroles biroja 10.februāra atzinuma drošības apsvērumu dēļ tika pārtraukta cirka ēkas ekspluatācija publiskiem pasākumiem. Pēc KM iniciatīvas «Rīgas cirks» ir izveidojis krīzes pārvarēšanas komisiju, lai risinātu radušos situāciju. Komisijā strādā KM kultūrpolitikas, personāla, būvniecības un juridiskās jomas speciālisti, kā arī «Rīgas cirka» deleģētie pārstāvji.

KM norādījusi, ka cirka ēkas pilnu izpēti varētu būt iespējams veikt gada laikā, tālab par «Rīgas cirka» turpmāko mākslinieciskās darbības stratēģiju varētu spriest pēc gada.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu