Daturas jeb eņģeļtaures

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Pagājušajā gadā man uzdāvināja eņģeļtaures stādu. Ar visu podiņu ieraku piemājas dārzā, līdz rudenim izauga 70 cm garš. Tā kā sakne bija izlīdusi pa poda caurumu, pārstādīju lielākā traukā. Eņģeļtaure vēl krietni pastiepās garumā, sazaroja un pērn novembrī uzziedēja. Pēc lapu nomešanas pārziemināju pagrabā, pirms tam dzinumus saīsināju par trešdaļu. Šopavasar puķe atsāka augt, bet nezarojas. Varbūt vajadzēja pārstādīt lielākā podā (tagad aug podā ar 22 cm diametru) un treknākā augsnē? Veikalos ir daudz dažādu augsnes maisījumu, bet nezinu, kurš no tiem ir vispiemērotākais daturai.

Zigrīda Rīgā

Pēc Nacionālā botāniskā dārza ražošanas dienesta vadītāja Agra Šiliņa domām, daudzgadīgā datura jeb brugmansija (tautā iegājies apzīmējums — eņģeļtaure) nav saņēmusi pietiekami daudz barības vielu, tāpēc nav sazarojusies un arī ziedus raisa negribīgi.

Šiem augiem piemērots irdens, bagātīgi mēslots substrāts ar skābu (pH 5,6–6,2) augsnes reakciju. Substrātu gatavo no bagātinātas kūdras (piemēram, KKS-PP), satrūdējušiem liellopu vai putnu mēsliem un māliem (attiecībā 2:0,5:0,5). Ieteicams pievienot arī ilgiedarbīgu minerālmēslu granulas (NPK 15-15-15), kas nodrošina augus ar barības vielām 4–6 mēnešus (deva 20–30 g uz 10 l augsnes). Augšanas laikā (līdz augustam) vismaz reizi divās nedēļās mēslo ar 3% barības šķīdumu un bagātīgi laista (karstā laikā — pat divas reizes dienā).

Daturas bieži un regulāri jāpārstāda. No spraudeņiem iegūtus augus pirmajā gadā pēc miera perioda pārstāda pat trīs reizes: mēnesi pēc apsakņošanās — podos ar 15 cm diametru, jūnija sākumā —20 cm, un vēlreiz pirms ziedēšanas — 25 cm diametra podos. Nākamajā gadā (pirms iznešanas dārzā) pārstāda 35–40 cm diametra podos. Turpmākajos gados eņģeļtaures audzēšanai izmanto podus ar 50–60 cm diametru.

Vēstules autorei savu divus trīs gadus veco daturu nākampavasar ieteicams pārstādīt jaunā, tikai par 5–10 cm lielākā podā (apmēram ar 30 cm diametru). Ja uzreiz izvēlas prāvāku podu, augs iziet lapās un nezied.

Augu telpās pārvieto pirms salnām. Vēsā apkurināmā verandā vai ziemas dārzā tas zied vēl oktobrī un novembrī. Miera periodā (no decembra līdz februārim) telpā uztur +10...+12°C temperatūru, daturu nemēslo, laista minimāli. Februārī atsāk laistīt un mēslot, augs sāk ziedēt marta beigās vai aprīlī.

Eņģeļtauri pa ziemu var turēt arī sausā pagrabā, tumsā, +4...+5°C temperatūrā. Augu apgriež apmēram par trešdaļu, atlapo, nemēslo un laista vienīgi tik daudz, lai neiekalstu sakņu sistēma. Februārī augu pārvieto gaišā telpā, sāk laistīt un mēslot (pirmajā reizē mēslojumu dod 0,05% koncentrācijā), pārstāda. Pagrabā pārziemināta eņģeļtaure sāk ziedēt maijā, jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu