Zatlers par vairāk nekā 1500 latiem mācījies smalkas manieres (353)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atklātībā nonākuši dati liecina, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera deju prasmei, galda un ģērbšanās kultūras uzlabošanai no Valsts prezidenta kancelejas līdzekļiem pērn iztērēts vairāk nekā 1500 latu, šodien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Individuālais komersants Valdis Škutāns pagājušā gada beigās no budžeta līdzekļiem "par pakalpojumiem" saņēmis 200 latu, savukārt SIA "Irmas Kalniņas konsultācija, Etiķete un protokols profesionāļiem" par saviem pakalpojumiem saņēmusi gandrīz 1400 latu, informē laikraksts.

Valsts prezidenta preses sekretāre Inta Lase aizvadītajā nedēļā darījusi faktiski visu iespējamo, lai neatklātu, kam tieši šī nauda tērēta, un iespējami novilcinātu šādas publikācijas parādīšanos. Sākotnēji solījusi atbildes uz jautājumiem par šiem tēriņiem un to pamatojumu vienas dienas laikā, Lase tomēr par to, kā šīs summas iztērētas un kādi pakalpojumi saņemti, nekādu informāciju nesniedza. Uz atkārtotiem informācijas pieprasījumiem Zatlera preses sekretāre vairs vispār neatbildēja, norāda "Neatkarīgā".

Arī Valsts prezidenta kancelejas iepirkuma komisijas priekšsēdētājs, kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols nekādu informāciju uz jautājumiem par veikto iepirkuma procedūru un saņemtajiem pakalpojumiem vai produkciju nesniedza. Tāpat Ozols nevēlējās nodot atklātībai nekādus dokumentus, kas apliecinātu saņemtā pakalpojuma vai piegādātās produkcijas novērtējumu un izmantojumu.

Pa individuālā komersanta Valda Škutāna, faktiski Škutāna un Lauras Kosītes deju un baleta studijas - oficiāli uzrādīto tālruni uz jautājumu, vai uzņēmums pēdējā pusotra gada laikā ir sniedzis kādus pakalpojumus Valsts prezidenta kancelejai, tika atbildēts, ka sākumā esot "jānoprecizē, vai drīkstu jums to teikt". Tikai pēc tam individuālā komersanta vienīgais īpašnieks Škutāns apliecināja, ka viņam patiešām bijis līgums "par pakalpojumiem" Valsts prezidenta kancelejai.

Papildus tam Škutāns atklāja, ka šie pakalpojumi bijuši saistīti ar to, ka "bija Nacionālo bruņoto spēku balle un mēs piedalījāmies tās organizēšanā". Vairāk informācijas viņš nevarot sniegt, un arī saņemtā summa esot konfidenciāla. Viņš gan cerot, ka ražīgā sadarbība ar kanceleju turpināšoties arī šogad.

Tikmēr avoti Valsts prezidenta kancelejā "Neatkarīgajai" apliecināja, ka individuālais komersants no tās esot saņēmis 200 latu par polonēzes soļu iemācīšanu Zatleram un, iespējams, arī viņa dzīvesbiedrei. Iespējams, cenu aptauja par dažu dejas soļu mācīšanu Valsts prezidentam nav notikusi. Līguma summa vairākkārt pārsniegusi parastos Škutāna izcenojumus. To apliecina fakts, ka tad, kad Škutānam piezvanīja "parastais klients" un interesējās par iespējām apgūt polonēzi, atbilde bija: "Polonēze nav tā sarežģītākā deja, var iemācīties 2-3 reizēs, varbūt jūs esat talantīgi dejotāji un pietiks ar vienu reizi. Viena reize ir divas stundas pa 45 minūtēm. Viena stunda maksā 20 latu, tātad par vienu reizi būs 40 latu."

Savukārt par to, kādi pakalpojumi saņemti no Latvijas institūta direktora Ojāra Kalniņa dzīvesbiedres Irmas (kas sava uzņēmuma mājas-lapā sevi sauc par "etiķetes, protokola un filantropijas eksperti") uzņēmuma "Irmas Kalniņas konsultācija, Etiķete un protokols profesionāļiem", avoti kancelejā informē, ka runa esot par vienu semināru un vienu lekciju, par kuriem kopā no kancelejas līdzekļiem samaksāti 1392 lati, vēsta "Neatkarīgā".

Nekādas atskaites vai kādu citu informāciju par šo semināru un lekciju Zatlera kanceleja neatklāj. Savukārt uzņēmuma direktore Laima Priede norādīja, ka Valsts prezidenta kanceleja esot pati vērsusies pie kompānijas, "lai mēs veiktu apmācību. Programmā bija lietišķās etiķetes pamatprincipi, galda kultūra, ģērbšanās kultūra, komunikāciju prasme un citi jautājumi".

Valsts prezidenta kanceleja nesniedza atbildi uz jautājumu, kāpēc Valsts prezidenta galda un ģērbšanās kultūras uzlabošanai izmantoti šādi privātuzņēmuma pakalpojumi tā vietā, lai bez maksas saņemtu konsultācijas no Valsts protokola darbiniekiem. Tāpat Ozols neatbildēja uz jautājumu, kādas summas no budžetam pieprasītajiem līdzekļiem kanceleja 2009.gadā gatavojas tērēt deju stundām, galda un ģērbšanās kultūras uzlabošanai.

Komentāri (353)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu