Streļčenoks: "Latvenergo" lietā KNAB intensīvi darbojas starptautiskā līmenī

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izmeklēšanas rezultāti Šveicē, saistībā ar kukuļdošanu Latvijā, varētu veicināt izmeklēšanu Latvijā, "Latvenergo" amatpersonu lietā. Tomēr nav prognožu, cik ilgā laikā šo lietu varētu izmeklēt, tā atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jaroslavs Streļčenoks LNT "900 sekundes".

KNAB vadītājs uzskata, ka šis gadījums parāda, cik veiksmīga ir bijusi KNAB sadarbība ar ārvalstu izmeklētājiem.

Streļčenoks piebilda, ka pašlaik no 45 lietām, ko izmeklē KNAB, trīs ir prioritāras, kurām tiek pievērsta lielāka uzmanība. Tā ir jau pieminētā "Latvenergo" amatpersonu lieta, "Daimler" lieta un tā dēvētā oligarhu lieta, kas tika sākta šogad. Ja parasti lietas izmeklēšanu KNAB veic dažos mēnešos, tad šādu lietu izmeklēšanu, kurās ir iesaistīts liels skaits amatpersonu, notiek ilgāk.

Šveices prokuratūra piemērojusi 38,9 miljonu Šveices franku (22 miljonu latu) soda naudu Francijas transporta un enerģētikas koncernam "Alstom" par sistemātisku kukuļdošanu Latvijā, Malaizijā un Tunisijā izdevīgu līgumu nodrošināšanai. Kā liecina Šveices ģenerālprokuratūras izpildraksts, "Alstom" sodīts par kukuļdošanu "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai kompānija iegūtu līgumus Pļaviņu HES modernizācijas projektiem.

Tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā KNAB sadarbojas ar 16 valstīm, nosūtot vairāk nekā 30 tiesiskās palīdzības lūgumus.

Šajā lietā KNAB par aizdomās turētām atzinis 17 personas, tostarp sešas amatpersonas. Lietā ir aizdomas par 1,13 miljonu eiro (791 000 latu) atmazgāšanu, aizturēto vidū 2010.gada vasarā bija pieci uzņēmumu "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" darbinieki un trīs privātpersonas.

Pēc KNAB domām, valsts uzņēmumu pārstāvji, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli un rīkojoties pretēji dienesta interesēm, ar mērķi prettiesiski gūt sev materiālu labumu nodrošinājuši labvēlīgu lēmumu pieņemšanu dažādu privātu uzņēmumu interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem vairākos objektos.

Šajā lietā tika aizturēti "Latvenergo" prezidents Miķelsons, viceprezidents Meļko un SIA "Energy Consulting" īpašnieks Livanovičs, kuram kopā ar abām "Latvenergo" amatpersonām bijis kopīgs uzņēmums "Innovia", kā arī AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis.

KNAB seko līdzi notikumiem ap "Latvijas Krājbanku" un "airBaltic"

KNAB seko līdzi notikumiem ap "Latvijas Krājbanku" un Latvijas nacionālo aviosabiedrību "airBaltic", teica KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks. Pēc viņa teiktā, pašlaik ar šīm lietām nodarbojas Valsts policija, kas ir kompetenta šādas lietas izmeklēt. Savukārt KNAB pārziņā ir lietas, kurās iesaistītas valsts amatpersonas.

"Mēs, protams, sekojam līdzi notikumiem un, ja mūsu rīcībā būs informācija, ka kāda valsts amatpersona ir, iespējams, izdarījusi kādu noziegumu, tad birojs uz to reaģēs," teica Streļčenoks.

Prasīs bankas maksātnespēju

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Plānots, ka šonedēļ FKTK iesniegs tiesā "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu