"Smalkais stils" karalienes gaumē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Paklanies, kamēr domā, ko teikt. Atver muti mazliet platāk, kad runā, un vienmēr saki: "Jūsu Majestāte"," šādiem vārdiem Karaliene instruē Alisi kādā visiem labi zināmā Luisa Kerola stāstā. Mēs gan neatrodamies Brīnumzemē, bet šie norādījumi par karaliskā protokola smalkumiem tāpēc neskan mazāk aktuāli.

Pēc piecām dienām pēc Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ielūguma mūsu valstī viesosies Viņas Majestāte, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes karaliene Elizabete II kopā ar Edinburgas hercogu.

Šī vizīte būs īpaša visos aspektos, jo Viņas Majestāte būs pirmais valdošais britu monarhs, kurš jebkad vēsturē ir viesojies Latvijā (un arī pārējās Baltijas valstīs, jo karaliene 18. oktobra rītā Latvijā ieradīsies no Viļņas, bet pēc dienas dosies tālāk uz Tallinu).

Baltijas valstis šajā ziņā patiesi var justies izredzētas, jo Lielbritānijas karaliene gadā dodas tikai divās vai trīs vizītēs, tādēļ to valstu skaits, uz kurām viņa dodas, vienmēr ir ierobežots.

– Karaliene vēlējās apmeklēt trīs Baltijas valstis – Lielbritānijas sabiedrotās NATO un ES, kurās viņa agrāk nebija viesojusies. Šī vizīte ne tikai būs godinājums tām vēsturiskajām saiknēm, kas mūsu valstis vienoja pagātnē, bet arī uzsvērs, ka mūsu šodienas sadarbība var būt pat vēl spēcīgāka. "Es ar nepacietību gaidu tikšanos ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tautām, lai iepazītos ar viņu un viņu valstu stāstiem," šos vārdus karaliene nesen teica kādā pieņemšanā, kurā bija uzaicināti arī Baltijas valstu pārstāvji, – stāsta Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Ians Bonds.

Ne nu gluži izkratīt sirdi, bet sasveicināties ar šobrīd pasaulē visilgāk valdījušo monarhu vizītes gaitā būs iespēja arī Latvijas iedzīvotājiem. Protams, tikai nedaudzus no mums uzlūgs piedalīties Lielbritānijas vēstniecības rīkotajā pieņemšanā par godu karalienei un mūsu Valsts prezidentei, tomēr nekad jau nenāk par ļaunu zināt – kādas stila un etiķetes nianses ir jāievēro, tiekoties ar monarhu. Daudzi droši vien vēl atceras skandalozo "neļķu" epopeju Velsas prinča vizītes laikā Rīgā, kā arī "nelielo pārpratumu" pirms vairākiem gadiem, kad kādas augstas mūsu valsts amatpersonas vizītes laikā Lielbritānijā šis cilvēks metās skūpstīt karalienei roku...

Nevēlos izlikties par lielāku "smalkā stila" un etiķetes pazinēju nekā vairākums mūsu lasītāju, tāpēc vērsos pie vairākām dāmām no mūsu politiskās elites "augstākajiem ešeloniem" ar jautājumu – kāda ir viņu pieredze saskarsmē ar karaļiem un karalienēm?

Viena pati balles tērpā

– Etiķete nav domāta, lai otru cilvēku pazemotu, bet gan lai abas puses varētu justies maksimāli ērti. Šīs it kā formālās lietas tikšanos padara korektu, – spriež "Baltic Trust Bank" viceprezidente Ilze Jurkāne. Kā Latvijas pirmā ārlietu ministra Jāņa Jurkāna dzīvesbiedrei viņai nācies satikties ar pirmajiem karaļpāriem, kas deviņdesmito gadu sākumā apmeklēja Latviju. – Vēl šobrīd atceros satraucošās izjūtas 1992. gada jūnijā, kad kopā ar vīru devāmies uz Dānijas karalienei Margrētei II veltīto pieņemšanu Rundāles pilī. Kad bijām tikuši līdz Iecavai, gar abām ceļa malām stāvēja bērni ar puķēm – tas bija tik aizkustinoši. Toreiz vēl mūsu protokolārais dienests bija tikai veidošanās posmā, tāpēc mūsu ielūgumā nekas par tērpiem nebija minēts. Toreiz nodomāju: "Ja karaliene dodas uz pili, tad viņai galvā noteikti būs diadēma. Tas nozīmē, ka arī pārējām dāmām jāierodas garajos tērpos." Man skapī atradās atbilstošs balles tērps, ko arī uzvilku. Mans vīrs bija tumšā uzvalkā – smokinga viņam toreiz vēl nebija. Kad kāpu pa Rundāles pils kāpnēm, redzēju – viena dāma nāk bikškostīmā, otra kostīmā, trešā – pusgarajā kleitā. Lai gan vienu brīdi jutos diezgan izlēcoši, jo vienīgā biju ieradusies balles tērpā, zināju, ka esmu rīkojusies pareizi.

Zināšanu un intuīcijas kombinācija

Nākamajā dienā kopā ar vīru viņa piedalījusies atbildes pusdienās uz karalienes kuģa klāja. – Tur ierados, tērpusies gaiši rozā kostīmā, kuru pirms tam biju vilkusi tikai vienu reizi, – kad laulājos ar savu dzīvesbiedru, – stāsta Ilze Jurkāne.

Toreiz Ilze sēdējusi līdzās Dānijas princim konsortam Henrikam, ar kuru uzreiz radusi kopīgu valodu. Princis pat uzdāvinājis Ilzei vīna pudeli no dāņu karaliskās vīna darītavas, kas vēl šodien ieņemot goda vietu Jurkānu ģimenes vīnu kolekcijā.

Kas ir svarīgākais šāda līmeņa saskarsmē? – Etiķete lielā mērā ir zināšanu un intuīcijas kombinācija, jo visu nevar iemācīties. Ir jāprot sarunāties ar otru cilvēku, izrādīt par viņu interesi kā par personību, par visu, kas viņam ir svarīgs. Ilzei Jurkānei šo prasmi iemācījusi viņas māte Anna Pētersone.

Ilze Jurkāne ar dzīvesbiedru Jāni Jurkānu privātā audiencē ir tikusies arī ar Zviedrijas karaļpāri – karali Kārli Gustavu XVI un karalieni Silviju viņu oficiālās vizītes laikā 1992. gada rudenī.

– Sagaidot zviedru karaļpāri, mani pārņēma pavisam īpašas izjūtas, jo mans vecvectēvs bija zviedrs – kāda kuģa kapteinis, kurš vēlāk bija apprecējies ar latvieti un palicis uz dzīvi Latvijā. Par tikšanos ar zviedru karaļpāri Jurkānu ģimenei atgādinot skaista vāze no zviedru karaliskā kristāla, kā arī karaļpāra oficiālais portrets.

Kā Ilze Jurkāne iztēlojas tikšanos ar Anglijas karalieni? – Varu pieņemt, ka saskarsmē ar Elizabeti II varētu būt daudz lielāka distance un rezervētība, jo britu stils karaliskajā etiķetē mazliet atšķiras no ziemeļvalstu krietni vien demokrātiskākajām tradīcijām.

Saglabāt dabiskumu un nepiespiestību

Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere ar protokola, stila un etiķetes jautājumiem saskārusies jau pirms vienpadsmit gadiem, sākot strādāt valdībā, bet visvairāk par tiem sākusi piedomāt 1998. gadā, kļūdama par vides ministri, kad viņai bija jāpiedalās ļoti augsta līmeņa pieņemšanās vai arī jārīko tās pašai. – Toreiz šīs zināšanas pie mums vispār bija ļoti jaunas. Aprunājoties ar mūsu tā laika protokolārajām iestādēm, radās iespaids, ka arī to vadītājiem nav daudz vairāk zināšanu kā man pašai. Viens no kuriozākajiem norādījumiem bijis par to, ka Ministru prezidents drīkstot valkāt tikai svītrainu kaklasaiti.

Izpratni par diplomātisko protokolu un etiķeti viņa ieguvusi pati, iepazīstoties ar atbilstošu literatūru, kā arī vērojot ārvalstu protokolāros pasākumus. – Man šķiet, ka nav jau vispār tik sevišķu personu, ar kurām saskaroties būtu tā īpaši jāsaspringst. Galvenā ir prasme saglabāt dabiskumu un nepiespiestu izturēšanās stilu.

Ineses Vaideres namamātes praksē viena no sarežģītākajām lietām esot bijusi viesu izvietošana pie galda – it sevišķi, ja amatpersonu rangi ir līdzīgi. Vēl interesanta lieta esot garneles – it sevišķi, ja kāds uz galda tās pasniedzis, neattīrītas no čaumalām. Tādās reizēs daži pieņemšanu viesi esot redzēti tik ļoti aizņemti "cīņā" ar tām, ka pievērsties sarunām nemaz nav bijis laika… Arī maizīti dažs ņem ar dakšiņu un griež ar nazi...

Vai protokola un etiķetes nianses dažādās valstīs atšķiras? – Protams, ziemeļvalstis šajā ziņā ir demokrātiskākas – Zviedrijā un Somijā pieņemšanas stils reizēm pat pieklibo. Briti šajā ziņā ir krietni konservatīvāki. Reizēm gan esmu novērojusi, ka viņi paši arī cenšas lauzt šo konservatīvismu – kaut vai apģērbjoties ar "nepareizību" kādā tēla niansē, kad ir skaidri jūtams, ka tas darīts ar nodomu, – stāsta Eiroparlamenta deputāte.

Kādi ir Vaideres kundzes novērojumi pieņemšanās Latvijā? – Rietumnieki reizēm atļaujas arī dažas vaļības stilā, kas attiecīgo pasākumu padara tikai krāšņāku, bet pie mums stila un etiķetes jautājumos pagaidām nereti vērojams vairāk stīvuma un nemākulības.

Kā iemācīties smalko diplomātiskās saskarsmes mākslu? – Es šajās lietās vienmēr esmu vadījusies pēc savas izjūtas. Etiķetei atbilstošu tēmu ir ļoti daudz, un, ja cilvēks pēc dabas ir komunikabls, viņš atradīs, par ko runāt ar savu galda biedru. Sarunas var vērpties ap tādām pārbaudītām lietām kā laiks, sports, tradīcijas. Var pastāstīt par savu zemi, bet svarīgi ir arī klausīties. Latvijas politiķiem, kuri sēdēs pie viena galda ar Viņas Majestāti, būtu jāatceras, ka Anglijas karaliene ir politiski neitrāla persona. Tāpēc nebūtu sevišķi pieklājīgi skart sarunā ar viņu asus politiskus jautājumus, – iesaka Inese Vaidere.

Kniksēt vai nekniksēt – tāds ir jautājums

Dzīvē mēdz gadīties visādi, un katrs no mums var saskarties ar situāciju, kad jādodas uz tikšanos ar karalieni. Kādā tērpā ģērbties? Kā karalieni uzrunāt, un vai to vispār drīkst darīt? Cik tuvu drīkst pietuvoties karaliskajai personai?

Patiesi – galma etiķete ir viena ļoti smalka lieta, un, lai šos jautājumus padarītu kaut cik skaidrākus, lūdzu padomu etiķetes un protokola ekspertei Irmai Kalniņai, kurai pašai ir bijusi liela pieredze saskarsmē ar dažādu valstu pirmajām personām. Viņas dzīvesbiedrs, tagadējais Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš, bija mūsu valsts otrais vēstnieks (1993 – 2000) ASV. – Šī būs ļoti emocionāla vizīte, jo, izrādot cieņu Elizabetei II, mēs godināsim ne tikai monarhu, bet arī visu viņas valsts vēsturi, kas stāv aiz karalienes – šobrīd pasaulē visilgāk valdījušā monarha. Latvijai kā salīdzinoši jaunai valstij tas varētu būt īpaši nozīmīgi, – uzsver Irma Kalniņa.

Kādi tad ir Britu monarhijas "smalkā stila" pamatpostulāti? Karaliskajām personām nekādos apstākļos nedrīkst pieskarties. Saskarsmē ar karalieni ir jāievēro distance – karalienei nevajadzētu pietuvoties tuvāk par trim metriem. Nav atļauts pirmajiem sniegt viņiem roku. Ja karaliene to dara, tad no dāmu puses varētu būt korekti, kniksējot viegli palocīt celi, bet no kungu puses – viegli paklanīties. – Esot kopā ar kādu prominenci, mēs parasti ļoti satraucamies un nervozējam. Šīs izjūtas nav svešas arī britiem – ne velti dzirdēts, ka pat daži kungi, satiekoties ar karalieni aiz satraukuma, ir kniksējuši. Viņa šīs atkāpes no galma etiķetes tomēr neņem ļaunā, jo karalienei galvenais ir satikties ar cilvēkiem, ar tautu, – stāsta Irma Kalniņa.

"Kniksēšanas jautājums" tomēr nav gluži tik vienkāršs, kā varētu šķist. Sarunās ar mūsu politiķēm reizēm izskan, ka Latvijas dāmām šī nianse nav jāievēro, jo Latvija ir demokrātiska valsts. Cita lieta, ja mēs būtu karalienes pavalstnieki vai arī atrastos Anglijā. – Par šo niansi mēs noteikti pēdējā brīdī saņemsim norādījumus no britu karaļnama, jo mana pieredze ir bijusi dažāda. Kad gatavojām Nīderlandes karalienes vizīti, pat saņēmām rekomendāciju, ka dāmām nav jākniksē karalienes priekšā, – stāsta Valsts protokola vadītājs Artis Bērtulis. Būdams Latvijas vēstnieks Zviedrijā, viņš gan redzējis, ka dāmas kniksē.

Karalieni ar rokām neaizskart

Viens gan ir skaidrs – nekādā gadījumā nedrīkst paust savu sajūsmu par karalienes ierašanos, skūpstot viņai roku vai kā citādi pieskaroties. Savulaik šāds rupjš karaliskā protokola un etiķetes pārkāpums izraisīja sašutuma vētru Britu salās. Toreiz, 1992. gadā, Elizabetes II oficiālās vizītes laikā Austrālijas premjerministrs Pols Kītings bija atļāvies apskaut Anglijas karalienes vidukli. Jau tā nelāgo situāciju vēl pasliktināja premjera dzīvesbiedre (pēc tautības holandiete), kura karalienes priekšā nepalocīja celi. Savukārt kanādiešu riteņbraucējs Luijs Garno 2002. gadā ieguva apšaubāmu popularitāti pēc tam, kad viņš, vēlēdamies iemūžināt fotogrāfijā vēsturisko mirkli, apņēma karalieni ap pleciem.

No Valsts prezidenta kancelejas sniegtās informācijas zināms, ka karalienei par godu rīkotajās svinīgajās pusdienās Melngalvju namā galdu klās mūsu pavārmākslas guru Mārtiņš Rītiņš. Tiem, kuri uzņem Anglijas karalieni savās mājās, būtu jāatceras, ka viņai negaršo asiņaina vai arī stipri piparota gaļa. Karaļpāris dod priekšroku ekoloģiski tīrai pārtikai. Tāpat ceļojumos it kā vienmēr tiekot ņemts līdzi ūdens no karaliskā minerālavota.

Karalienei jautājumus neuzdod – to var darīt tikai ar viņas hofmeistara starpniecību. Pareizāk gan būtu gaidīt, kamēr jautājumus uzdos viņa. Karalienes svinīgās vakara pieņemšanas viesiem vispirms ir rūpīgi jāizlasa, kas rakstīts viņiem adresētajā ielūgumā. Visticamāk, ka šoreiz tajā būs redzami vārdi "black tie". Atšifrējumā tas nozīmē, ka kungiem ir jāierodas smokingā, bet dāmām – īsā, greznā pēcpusdienas tērpā. Valsts prezidentei ārtelpās noteikti būtu jāierodas ar galvassegu. – Tas gan nenozīmē, ka visiem nu pēkšņi būtu jāskrien uz veikaliem iepirkties, jo karaliene noteikti būtu ļoti nelaimīga, zinot, ka viņa radījusi kādam problēmas vai stresu. Dāmām noteikti jāatceras, ka pie Anglijas karalienes, nekādā gadījumā nedrīkst doties, tērptai bikškostīmā, toties ierašanās autentiskā tautastērpā ir akceptējama. Vēl visiem karalienes viesiem jāņem vērā, ka mobilajiem telefoniem gan svinīgās pieņemšanas laikā noteikti jābūt izslēgtiem, – uzsver Irma Kalniņa.

Bet ko darīt, ja nu pēkšņi karalienes svinīgais kortežs apstājas uz ielas tavā deguna priekšā? Katrā ziņā kliegt: "Hello, Queenie!" nevajadzētu. Irma Kalniņa uzskata, ka daudz pareizāk būtu izteikties: "Your Majesty, welcome to Latvia!" ("Esiet sveicināta Latvijā, Jūsu Majestāte!") vai arī "We are so happy to see Your Majesty in Latvia!" ("Mēs esam tik laimīgi redzēt Jūsu Majestāti Latvijā"). Ziedi? Katrā ziņā ne neļķes. Un ne jau tikai prinča Čārlza bēdīgās pieredzes dēļ, bet gan tādēļ, ka karalienei vispār šīs puķes netīk.

– Šajā dienā mēs visi būsim savas valsts vēstnieki un vēstnieces. Tāpēc būtu jauki, ja mēs pievērstu uzmanību ne vien karalienei, bet arī pavisam parastam ārvalstu tūristam, kurš izskatās apjucis Vecrīgas ieliņu labirintā, – uzsver Irma Kalniņa. n

***

Līdz savai astoņdesmitajai jubilejai karaliene devusies vairāk nekā 250 vizītēs uz vairāk nekā 130 valstīm (78 no šīm vizītēm bijušas oficiālas valstsvizītes)

tElizabete II visbiežāk un regulārāk apmeklē Britu nāciju sadraudzības valstis, būdama Kanādas, Austrālijas, Jaunzēlandes un citu teritoriju monarhs

Pirmajā vizītē uz Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm Viņas Majestāte devās deviņdesmitajos gados. 1996. gadā viņa bija pirmais britu monarhs, kurš jebkad viesojies Polijā.

***

Galma etiķetes nianses:

pirmo reizi, atbildot karalienei, jālieto uzruna "Jūsu Majestāte" ("Your Majesty"), ja karaliene turpina sarunu, turpmāk viņu drīkst uzrunāt par kundzi – "ma"am" (saīsināts no "Madam")

Satiekoties ar karalienes dzīvesbiedru princi Filipu, pareizi būtu teikt "Jūsu Karaliskā Augstība" ("Your Royal Highness") un "kungs" ("Sir"), turpinot sarunu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu