Valdības aprises noskaidrosies šonakt (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan Latvijas vēlētāju politiskā izvēle nākamajiem četriem gadiem taps zināma tikai šonakt, partiju konsultācijas par iespējamo nākamo valdošo koalīciju bija sākušās jau iepriekš.

Partijām jau zināmi arī iespējamie ministru amata kandidāti, vairākiem politiskajiem spēkiem – pat divi un trīs uz vienu ministra posteni, lai koalīcijas sarunās varētu piedāvāt partneriem pieņemamāku personu un tā neierobežot savas iespējas piedalīties valdībā. Tomēr eksperti, pamatojoties kaut vai uz lielo skaitu neizlēmīgo vēlētāju (13,7%), prognozē, ka vēlēšanu rezultāti var sagādāt pārsteigumus, tāpēc reālās konsultācijas par nākamo valdību notiks tieši šonakt.

Pēdējās vēlētāju aptaujas rāda, ka trim pie varas esošajām partijām – Tautas partijai (TP), Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un Latvijas Pirmās partijas un Latvijas ceļa apvienībai (LPP/LC) – varētu nepietikt balsu stabilas vairākuma valdības izveidošanai, bet partiju Jaunais laiks tās neuzskata par uzticamu partneri, tāpēc vajadzētu piesaistīt Tēvzemei un Brīvībai/ LNNK (TB/LNNK). Reitingi arī liecina, ka pavisam nedrošas vēlēšanu priekšvakarā ir Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) izredzes pēc četru gadu pārtraukuma iegūt pārstāvniecību Saeimā. Iepriekšējo vēlēšanu pieredze gan rāda, ka lielākoties par partijām nobalso daudz vairāk vēlētāju, nekā tiek prognozēts aptaujās īsi pirms vēlēšanām.

Šīs Saeimas vēlēšanas ir zīmīgas arī ar to, ka dažādas prognozes liecina – pirmo reizi varētu uzvarēt apvienība Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL), lai gan uz piedalīšanos valdībā šim politiskajam spēkam cerību nav. Šādas cerības savukārt lolo Saskaņas centrs (SC), premjera amata kandidāts no šīs organizācijas Jānis Urbanovičs neslēpj, ka labējās partijas ar viņu apspriedušās par sadarbību pēc vēlēšanām. "Katrā ziņā tā būs ļoti labu iespēju palaišana garām, ja nākamajā valdībā Saskaņas centra nebūs," apgalvo J. Urbanovičs. Uzsvēris, ka SC sarunās par koalīcijas izveidi, gadījumā ja tādās tiks pieaicināta, neizvirzīs nekādus ultimātus par ministru posteņiem, J. Urbanovičs tomēr piekrīt, ka nākamais četru gadu periods tomēr vēl nebūs tas, kurā kreisie spēs strādāt vienā valdībā ar TB/LNNK: "Mums tas būtu grūti, un domāju, ka arī viņiem."

***

Ticamākās koalīcijas

Stabila: Aigara Kalvīša, Aivara Lemberga vai Aināra Šlesera vadībā (TP + ZZS, LPP/LC)

Plaša labēja: Aigara Kalvīša, Aivara Lemberga, Aināra Šlesera vai Roberta Zīles vadībā (TP, ZZS, LPP + TB/LNNK)

Nestabila: JL + TB/LNNK, ZZS, TP (iespējams, arī LPP/LC)

Potenciālie ministru amatu kandidāti:

Finanšu ministrs

Oskars Spurdziņš (TP), Ivars Godmanis (LPP/LC), Jurijs Aleksejevs (PCTVL), Valdis Dombrovskis (JL), Aivars Kreituss (LSDSP)

Ārlietu ministrs

Artis Pabriks (TP), Andris Bērziņš (LPP/LC), Ģirts Valdis Kristovskis (TB/LNNK), Nikolajs Kabanovs (PCTVL), Jānis Jurkāns (SC), Sandra Kalniete (JL), Ilga Kreituse (LSDSP)

Izglītības ministrs

Aigars Štokenbergs (TP), Baiba Rivža (ZZS), Jānis Dukšinskis (LPP/LC), Normunds Broks (TB/LNNK), Valērijs Buhvalovs (PCTVL), Ina Druviete vai Kārlis Šadurskis (JL), Juris Zaķis (LSDSP)

Iekšlietu ministrs

Mareks Segliņš (TP), Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), Žanna Kareļina (PCTVL), Linda Mūrniece (JL), Andris Vilks (LSDSP)

Veselības ministrs

Gundars Bērziņš (TP) , Gundars Daudze (ZZS/Latvijai un Ventspilij), Jānis Zaržeckis (LPP/LC), Viktors Jaksons (TB/LNNK), Viktors Dergunovs (PCTVL), Vitālijs Orlovs (SC), Ingrīda Circene vai Aigars Pētersons (JL), Enoks Biķis vai Margarita Krauča (LSDSP)

Ekonomikas ministrs

Uldis Pīlēns (TP), Jurijs Strods (TB/LNNK), Andris Tolmačovs (PCTVL), Sergejs Dolgopolovs (SC), Dzintars Zaķis vai Krišjānis Kariņš (JL) , Arnis Kalniņš (LSDSP)

Satiksmes ministrs

Uldis Sesks (TP/Liepājas partija), Guntis Blumbergs (ZZS/Latvijai un Ventspilij), Krišjānis Peters (LPP/LC), Andrejs Požarnovs (TB/LNNK), Vladimirs Buzajevs (PCTVL), Jānis Urbanovičs (SC), Dzintars Zaķis vai Artis Kampars (JL), Orvils Heniņš (LSDSP)

Aizsardzības ministrs

Atis Slakteris (TP), Kārlis Krēsliņš (ZZS), Dainis Turlais (LPP/LC), Andrejs Jakovļevs (PCTVL), Linda Mūrniece vai Sandra Kalniete (JL), Osvalds Joksts (LSDSP)

Tieslietu ministrs

Vineta Muižniece (TP). Guntars Grīnvalds (LPP/LC), Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), Juris Sokolovskis (PCTVL), Solvita Āboltiņa (JL), Normunds Vilnītis (LSDSP)

Pašvaldību ministrs

Māris Kučinskis (TP), Vitālijs Aizbalts (LPP/LC), Jānis Trupovnieks (TB/LNNK), Vladimirs Pedāns (PCTVL), Artis Kampars vai Pēteris Ontužāns (JL), Dainis Urbanovičs (LSDSP)

Labklājības ministrs

Aija Barča (TP/Liepājas partija) vai Ilze Stobova (TP), Dagnija Staķe (ZZS), Aija Poča (LPP/LC), Ilze Viņķele (TB/LNNK), Natālija Jolkina (PCTVL), Andrejs Klementjevs (SC), Liene Liepiņa vai Silva Bendrāte (JL), Andris Kravalis (LSDSP)

Zemkopības ministrs

Mārtiņš Roze (ZZS), Krišjānis Kariņš vai Artis Kampars (JL), Edvīns Fricis Svars (LSDSP)

Kultūras ministrs

Helēna Demakova (TP), Ilze Buņķe (ZZS/Latvijai un Ventspilij), Imants Kalniņš (TB/LNNK), Ksenija Zagorovska (PCTVL), Ingūna Rībena (JL), Osvalds Zvejsalnieks (LSDSP)

Vides ministrs

Raimonds Vējonis (ZZS), Vents Balodis (TB/LNNK), Miroslavs Mitrofanovs (PCTVL), Ilma Čepāne (JL), Dainis Īvāns (LSDSP)

Bērnu un ģimenes ministrs

Ainars Baštiks (LPP/LC), Ludmila Ušakova (PCTVL), Aigars Pētersons vai Kārlis Šadurskis (JL), Andris Teikmanis (LSDSP)

Sabiedrības integrācijas ministrs

Ilze Stobova (TP) , Kārina Pētersone (LPP/LC), Genadijs Kotovs (PCTVL), Nils Ušakovs (SC), Ainars Latkovskis vai Ingrīda Circene (JL), Jānis Gulbis (LSDSP)

Elektroniskās pārvaldes ministrs

Ivars Puksts (TB/LNNK), Jānis Reirs vai Valdis Lokenbahs (JL), Guntars Jirgensons (LSDSP)

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu