Igaunim Čaščinam ASV piespriests cietumsods par kibernoziegumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas pilsonim Vladimiram Čaščinam tiesa Ņujorkā ir piespriedusi vairāk nekā septiņu gadu cietumsodu par viņa lomu kiberkrāpniecībā, kurā tika inficēti četri miljoni datoru vairāk nekā 100 valstīs.

Sodu Čaščinam otrdien piesprieda ASV apgabala tiesnesis Ričards Kaplans Ņujorkas rajonā Manhetenā. 35 gadus vecais Čaščins jau ir izcietis apmēram piecus gadus no šī soda.

Kaplans nosauca šo kiberkrāpniecību, kurā ASV vien tika inficēti vairāk nekā pusmiljons datoru, par «ārkārtīgi briesmīgu» shēmu.

Pirms notiesāšanas Čaščins atvainojās par «muļķību un sliktu spriešanas spēju».

Jau ziņots, ka Čaščins, kurš ir izdots ASV, pērn jūlijā Manhetenas federālajā tiesā Ņujorkā atzina savu vainu starptautiskos kibernoziegumos. Pirms viņa to bija izdarījuši arī citi šīs shēmas dalībnieki.

"Es zināju, ka tas, ko daru, ir nepareizi,» Čaščins sacīja miertiesnesim Maiklam Dolindžeram, raksturojot kibernoziegumus, kas tika veikti laikā no 2007. līdz 2011.gadam.

No 27 Čaščinam izvirzītajām apsūdzībām viņš atzina savu vainu divās – par ielaušanās datorā plānošanu un tiešsaistes krāpšanas plānošanu.

Manhetenas prokurors Prīts Bharara informēja, ka Čaščins kopā ar citām personām šajā shēmā nelegāli ieguva vismaz 14 miljonus dolāru (12 miljonus eiro).

Krāpnieciskā grupējuma organizators Čaščins no 2007.gada līdz 2011.gada novembrim nodarbojās ar krāpniecisku datorprogrammu izstrādi un pielietošanu, kā arī nelegāli iegūto līdzekļu slēpšanu. Grupas darbība tiek izmeklēta Igaunijā un ASV.

Tiek uzskatīts, ka hakeri izveidoja fiktīvas kompānijas un ar to starpniecību noslēdza līgumus par interneta vietņu reklāmu. Lai atbilstoši šiem līgumiem nodrošinātu lielu apmeklējumu skaitu reklamējamās vietnēs, viņi izmantoja ļaundabīgas programmas (malware), kuras novirzīja inficēto datoru lietotājus uz šīm vietnēm viņu meklēto vietņu vietā. Piemēram, ASV Iekšējo ieņēmumu dienesta (IRS) vietnes vietā lietotājs tika novirzīts uz nodokļu deklarāciju sagatavošanas dienesta vietni.

Programmnodrošinājums «DNSChanger» ļāva kontrolēt inficētos datorus un ļaundari varēja izmantot tajos aplūkotās interneta vietnes. Tā rezultātā no inficētā datora bija iespējams iegūt veikto darbību vēsturi.

Inficēto datoru vidū vairāk nekā pusmiljons piederēja ASV valdības aģentūrām, tostarp ASV Nacionālajai aeronautikas un kosmosa administrācijai (NASA), kā arī izglītības iestādēm, bezpeļņas organizācijām, uzņēmumiem un privātpersonām. Prokuratūra paziņoja, ka, piemēram, hakeru nodarītā kaitējuma NASA izbeigšana prasīja 65 tūkstošus ASV dolāru (58 tūkstošus eiro).

Čaščins tika aizturēts Igaunijā 2012.gadā, kad pret viņu un sešiem līdzzinātājiem ASV tika izvirzītas apsūdzības. Pēc divu gadu ilgas izmeklēšanas, kuru veica ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Igaunijas iestādes, viņš 2014.gada oktobrī tika izdots ASV.

Čaščins Igaunijā 2008.gada februārī tika notiesāts arī apsūdzībās par kredītkaršu krāpšanu, naudas atmazgāšanu un dokumentu viltošanu.

ASV tiesas dokumentos teikts, ka Čaščins 2002.gadā izveidoja leģitīmu kompāniju «Rove Digital», bet 2007.gadā sāka to izmantot tiešsaistes reklāmu krāpniecībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu