Tiesa atsaka prokurora pieteikto noraidījumu tiesnesim digitālās televīzijas krimināllietā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesas jaunais tiesas sastāvs atteicis noraidījumu Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnesim Jurim Stukānam, ko prokurors Edvīns Piliksers izteica, sākot skatīt tā dēvēto digitālās televīzijas pamata krimināllietu.

Kā skaidroja prokurors, tiesnesis Stukāns nevar izskatīt šo lietu, jo iepriekš viņš paudis viedokli, ka iepriekšējā tiesas sastāva priekšsēdētāja Žanete Vēvere no lietas izskatīšanas atstatīta prokurora dēļ. Tiesa prokurora skaidrojumu atzina par nepamatotu.

Noraidījumu Vēverei 19.maijā pieteica "Kempmayer Media Limited" meitasfirmas "Kempmayer Media Latvia" ("Kempmayer") bijušā valdes locekļa Jāņa Svārpstona advokāts Jānis Rozenbergs un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" bijušā valdes priekšsēdētāja Māra Paudera advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Advokāti pauda aizdomas par to, ka tiesnese varētu būt nonākusi interešu konfliktā, jo viņa 2005.gada 18.februārī bijusi apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas sastāvā, kad tikusi skatīta sūdzība par digitālās televīzijas kriminālprocesā veikto "Kempmayer" kratīšanas likumību.

Vēvere viņai izteikto noraidījumu pieņēma.

Kā raksta portāls "diena.lv", šā gada maijā Stukāns laikrakstam "Diena" sacījis: "Viennozīmīgi tā ir prokurora vaina, jo viņam vajadzēja to pavadrakstā norādīt, apgabaltiesas vadība pati to nevar konstatēt."

Tieši šis izteikums rosinājis prokurora pretenzijas.

Kā ziņots, Ģenerālprokuratūra un Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš maija beigās pauda sašutumu par Vēveres lēmumu atstādināt sevi no lietas izskatīšanas, savukārt Rīgas apgabaltiesas vadība bija neizpratnē par tai adresētajiem pārmetumiem.

Šajā saistībā Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Ēriks Zvejnieks nosūtīja apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājai Dainai Treijai iesniegumu ar lūgumu apsvērt iespēju ierosināt disciplinārlietu saistībā ar iespējamu Vēveres pieļautu rupju nolaidību, tomēr lieta netika ierosināta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu