Karadžičs pirms gaidāmās pārsūdzības lūdz viņu atbrīvot no apcietinājuma

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par genocīdu notiesātais bijušais Bosnijas serbu līderis Radovans Karadžičs pirms plānotās sprieduma pārsūdzības lūdzis viņu atbrīvot no apcietinājuma.

Lūgumā, kas iesniegts ANO Starptautiskajam Kriminālnoziegumu tribunālam bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY), Karadžičs lūdz iespēju pārsūdzības procesa laikā dzīvot Bosnijas un Hercegovinas serbu daļā.

Viņš tiesai garantē, ka atgriezīsies uz pārsūdzības sprieduma noklausīšanos, kā arī jebkurā citā laikā, kad tas būs vajadzīgs.

70 gadus vecais Karadžičs norādīja, ka baidās nomirt ANO aizturēšanas centrā Hāgā, kur viņš tiek turēts.

«Es esmu redzējis, kā nomirst citi aizturētie,» viņš rakstīja lūgumā ICTY.

Karadžičs paziņoja, ka kopš aizturēšanas 2008.gadā ir pilnībā sadarbojies ar tiesu un nepastāv risks, ka viņš varētu aizbēgt.

Bijušajam Bosnijas serbu līderim ir laiks līdz 22.jūnijam pārsūdzēt ICTY spriedumu.

Kā ziņots, ICTY 24.martā atzina, ka Karadžičs ir «krimināli atbildīgs» par Bosnijas musulmaņu un horvātu slepkavībām, kas tika pastrādātas Bosnijas kara laikā no 1992. līdz 1995.gadam.

Nolasot spriedumu, tiesnesis atzina, ka Karadžičs, kurš bija Bosnijas serbu vadības «virsotnē», ir «individuāli krimināli atbildīgs» par musulmaņu genocīdu Srebrenicā, par slepkavībām, vajāšanu, kā arī par ANO miera uzturētāju saņemšanu par ķīlniekiem.

Karadžičs tika atzīts par vainīgu genocīdā Srebrenicā un vēl deviņās apsūdzībās, tostarp par 44 mēnešus ilgušo Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumu, kurā gāja bojā 10 tūkstoši cilvēku.

Tomēr viņš tika attaisnots apsūdzībās par genocīdu septiņās citās Bosnijas pilsētās un ciemos.

Karadžičs 13 gadus bēguļoja, līdz tika aizturēts 2008.gada jūlijā Belgradā.

Prāva pret Karadžiču sākās 2009.gada oktobrī, bet debates tajā noslēdzās 2014.gada oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu