Mūsu valsts svētki 18.novembrī (466)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien visā Latvijā ar dažādiem kultūras pasākumiem, militāro parādi, svētku dievkalpojumiem, svētku uzrunām un tradicionālo uguņošanu plaši tiks atzīmēta Latvijas valsts republikas proklamēšanas 91. gadadiena.

Svētku ekumēniskais dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā sāksies pulksten 9:30. Pulksten 11:00 valsts augstākās amatpersonas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, bet pulksten 12:00 sāksies svinīgā Saeimas sēde.

Pulksten 14:00 11. novembra krastmalā notiks Nacionālo bruņoto spēku vienību Militārā parāde.

Pulksten 18.00 notiks tradicionālais svētku lāpu gājienu no Kārļa Ulmaņa pieminekļa cauri Vecrīgai līdz Brīvības piemineklim.

Foto: LETA

Iededz svecīti

Foto: LETA

Atsaucoties iniciatīvai atjaunot un stiprināt 18.novembra svētku svinēšanas tradīcijas, arī pie Saeimas nama Jēkaba ielā Latvijas Republikas proklamēšanas 91.gadadienā tiks iedegtas svecītes.

Svētki televīzijā

Svētku norisēm varēs sekot līdzi arī neklātienē - Latvijas valsts televīzija trešdien no agra rīta līdz vēlam vakaram piedāvās īpašu programmu. Skatītāji varēs sekot gan daudzām tiešraidēm, gan dokumentālās filmas "Tēvzemei un Brīvībai. Kārlis Skalbe" pirmizrādei, gan grupas "Sīpoli" jubilejas koncertam. Arī LNT piedāvās īpašu svētku programmu ar filmu pirmizrādēm, svētku reportāžām no 11. novembra krastmalas un sirsnīgu koncertu. Plkst. 15 LNT ēterā notiks "Lielā Kristapa" balvas ieguvējas - dokumentās filmas "Bēgums" pirmizrāde. "Bēgums" ir stāsts par aizbraucējiem no Latvijas, kuri Īru jūras sāļajos ūdeņos lasa gliemežus. Plkst. 20 LNT Ziņu ietvaros tiešraidē no Brīvības pieminekļa Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera svētku uzruna un salūts.

Svētku koncerti

Pulksten 13 un 18:30 Rīgas Kongresu namā skanēs tradicionālais koncerts "Rīgas Svētku lāde" ar Rīgas mūzikas skolas apvienotā simfoniskā orķestra un jaukto koru piedalīšanos, vēl koncertā varēs dzirdēt Eviju Martinsoni, Jāni Apeini, Maiju Fogeli un Jāni Miltiņu.

Koncerts "Tev, mana Latvija!" pulksten 15:00 notiks Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde", kur uz skatuves būs iespēja redzēt Latvijas Nacionālā teātra aktierus Mārci Maņjakovu, Zani Jančevsku, Rūdolfu Plēpi, kā arī kori "Sonore".

Savukārt plkst. 17 Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā "Iļģuciems" norisināsies koncerts "Sirdī un dvēselē" Arta Robežnieka vadībā un ar Latvijas Nacionālās operas solistiem Viesturu Jansonu, Jāni Apeini un Eviju Martinsoni. Pulksten 19.00 Rīgas Domā būs iespēja klausīties svētku ērģeļmūzikas koncertu "Himna dzimtajai zemei" ar Kristīnes Adamaites (ērģeles), Arta Sīmaņa (saksofons) un Rīgas Latviešu biedrības kamerkora "Austrums" piedalīšanos.

Vēl valsts proklamēšanas gadadienai veltīti koncerti notiks plkst.16 Rīgas Latviešu biedrībā un plkst.19 Sv.Pestītāja Anglikāņu baznīcā, kur būs iespēja baudīt jauniešu kamerkora "Vecrīga", jauktā kora "Burtnieks" un Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas meiteņu kora uzstāšanos.

Valsts svētku izskaņā 19.novembrī plkst.19 Lielajā ģildē notiks profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" koncerts "Rīga Retro", bet plkst.19 VEF Kultūras pilī notiks Rīgas pantomīmas izrāde "Jautrais olimps".

Svētki citviet Latvijā

Svētku pasākumi plānoti arī citās Latvijas pilsētās. Piemēram, Jūrmala Latvijas Republikas proklamēšanas 91.gadadienai veltīs tradicionālo Gaismas ceļu. Cauri visai pilsētai - no Lielupes tilta Priedainē līdz Jaunķemeru pagriezienam uz Ķemeriem - maģistrālās ielas malā tiks iedegtas sveces, kas veido Gaismas ceļu.

Latvijas proklamēšanas gadadienai veltīti pasākumi notiks arī Krāslavā. Plkst.15 Krāslavas kultūras namā sāksies Valsts svētkiem veltīts senioru sarīkojums, bet plkst.20.30 18.Novembra laukumā - pasākums "Labie vārdi Latvijai".

Svētkus svinēs arī Cēsīs, kur šodien plkst.18 Cēsu 2.pamatskolā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltīts svinīgais sarīkojums, kuru atklās Cēsu domes priekšsēdētājs Gints Šķenders (TP), Svinīgajā sarīkojumā uzstāsies Cēsu Pils koris (diriģente Evita Konuša), Cēsu Kultūras centra tautas deju kolektīvs "Randiņš" (vadītāja Sandra Jonaite) un notiks fragmentu lasījumi no Kārļa Skalbes grāmatas "Mazās piezīmes".

Savukārt Daugavpilī plkst.10 Sv.Pētera baznīcā notiks valsts svētkiem veltīts svinīgs dievkalpojums. Par godu valsts svētkiem plkst.20 Daugavpilī Vienības laukumā notiks svētku salūts.

Komentāri (466)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu